Gazete Vatan Logo

Çerkezköy tasarımları dünyaya satılıyor

Berlin’de düzenlenen IFA fuarına ağ bağlantı teknolojisi ile “Sorunsuz bir yaşam için çözümler sunan” ürünlerini tanıtan BSH’ın Ev Aletleri CEO’su Karsten Ottenberg: “Çerkezköy’deki 300 Türk mühendis dünya için ürün tasarlıyor. Türk şirketi gibiyiz. Yatırımlarımız devam edecek”

Çerkezköy tasarımları dünyaya satılıyor

Bu yıl 50’inci yılını kutlayan ev aletleri üreticisi BSH, Berlin’de düzenlenen Uluslararası Tüketici Elektronikleri Fuarı’nda (IFA 2017) Bosch ve Siemens markalarıyla yer aldı. “Sorunsuz bir yaşam için çözümler” sloganıyla fuara katılan marka, ‘her evin karakterine’ özgü ürünlerini Simply Healthy, Simply Perfect, Simply Clean, Simply My Style ve Simply Smart adlı beş ayrı kategoride tanıttı. Stantlarında Home Connect (ağ bağlantılı) uygulamasına bağlanan ve bu sayede Amazon Alexa ile kontrol edilebilen; sesle çalışan ocak, akıllı mutfak asistanı Mykie, kumaş ve gıda maddeleri için akıllı X-Spect tarayıcı, ağ bağlantı kameralı buzdolapları, tam otomatik kahve makineleri gibi yenilikçi ürünleriyle gelişen teknoloji sayesinde ev aletlerinde gelinen son noktaya dikkat çekilmiş oldu.

Fuarda Türkiye ile Almanya arasında yaşanan siyasi gerginliğin şirketin Türkiye’ye ilişkin planlarını hiç etkilemediğini ve yatırımların devam edeceğini açıklayan BSH Ev Aletleri CEO’su Karsten Ottenberg, “Türk ve Alman halklarının uzun yıllara dayalı köklü bir geçmişi ve iş birliği var. Biz Türkiye’de kendimizi bir Türk şirketi olarak kabul ediyoruz ve işimize odaklanıyoruz. Yatırımlarımız kesintisiz devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

13 milyar euro ciro

Türkiye’nin BSH için önemini rakamlarla vurgulayan Ottenberg, Çerkezköy fabrikasının tek çatı altında toplanan dünyadaki en büyük üretim merkezleri olduğunun ve Türkiye’de 8 bin kişiyi istihdam ettiklerinin bilgisini verdi. Ottenberg, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki şirketimiz büyüklük açısından Almanya ve Çin’den sonra 3. sırada geliyor. Bosch, Siemens, Profilo ve Gaggenau markalarıyla tüketicilerimize hizmet verdiğimiz tüketim pazarı olaraksa Türkiye 4. sırada. Dünyadaki 3 Ar-Ge merkezimizden biri yine Türkiye’de. 300 Türk mühendis Çerkezköy’de dünya için ürün tasarlıyor. Biz, Türkiye’den dünya için AR-GE ve üretim yapmaya ve Türk insanı için katma değer yaratmaya geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edeceğiz.

Çerkezköy’ün de katkıda bulunduğu dijital yetkinliklerimiz sayesinde, 3.5 yıl içinde ciromuzu 10 milyardan 13 milyar euroya çıkardık.”

Haberin Devamı

ÖTV indirimi soluklandırdı

Türkiye pazarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan BSH Türkiye ve Bölge CEO’su Norbert Klein de ÖTV indiriminin beyaz eşya sektörüne önemli bir ivme kazandırdığını belirtti. ÖTV indiriminin Şubat ayında devreye girmesinin ardından geçen sürede BSH olarak satışlarını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 30, ciro bazında yüzde 25 arttırdıklarını kaydeden Klein, “Bir önceki yıl büyümemiz adet bazında yüzde 5 dolayındaydı. Dolayısıyla bu yılki yüzde 30’lar civarında bir büyüme, son derece olumlu bir gelişme. 2017’de büyümenin önemli bir itici gücü olarak ÖTV indirimini söyleyebiliriz” dedi.

Genç kuşak etkisi

Türkiye’nin BSH için önemli bir ihracat üssü olduğunu hatırlatan Norbert Klein, Çerkezköy’deki üretimin geleneksel olarak yüzde 60’ını ihraç ettiklerini, yüzde 40’ını iç pazara sunduklarını, 2017’de iç pazardaki talep artışına cevap verebilmek için üretimi ihracattan bir miktar iç pazara kaydırmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Klein, 2017’de üretimdeki ihracat ve iç pazar dengesinin yüzde 55-yüzde 45 gibi gerçekleştiğini sözlerine ekledi.
Ağ bağlantı özelliğine sahip ev aletlerini geçtiğimiz yıl Türkiye’de de pazara sunduklarını kaydeden Klein, üst segmentte yer alan bu ürünlere tüketici talebinin henüz düşük olduğunu söyledi.

Haberin Devamı