Gazete Vatan Logo

Cerablus'un şifreleri

Türkiye, sınırımızdan görülebilen Suriye'nin Cerablus kentine askeri operasyon başlattı. DAEŞ'e karşı başlatılan operasyona, "Fırat Kalkanı" ismi verilirken, Türkiye'nin operasyon için Cerablus'u seçmesinin önemli nedenleri var.

Cerablus'un şifreleri

Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün sabah saat 4'te Halep'in kuzeydoğusunda yer alan Cerablus'a operasyon için düğmeye bastı. Saat 4'te tankların topçu atışıyla başlayan operasyon, saat 6'da TSK jetlerinin nokta atışlarıyla devam etti.

Türkiye'nin, "Fırat'ın batısı kırmızı çizgimiz" diyerek iki yılı aşkın bir süredir uyardığı Cerablus neden bu kadar önemli? Cerablus'u önemli ve stratejik bir nokta haline getiren birkaç başlık var; Türkiye, iki yıldır Cerablus'un önemli bir nokta olduğunu vurguluyordu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sadece birkaç saat önce, "Cerablus için her türlü desteği sağlayacağız" diyerek olası bir operasyonun sinyallerini vermişti.

Birinci Dünya Savaşı öncesi paylaşım haritalarının yapıldığı dönemde olduğu gibi bugün de bölgenin kaderinin çizileceği yer, yine Cerablus olacak.



Cerablus, dün, bugün ve yarın...

Cerablus, tarihin en önemli medeniyeti Mezopotamya'nın kurulduğu Fırat'ın yanı başında yer alması sebebiyle, bugünümüz ve geleceğimiz için de çok önemli bir yer tutuyor. Tarihte nasıl belirleyici bir rol oynamışsa, bugün de aynı rolü oynuyor ve yarın da oynamaya devam edecek. Hatta şunu net bir şekilde ifade edebiliriz; Cerablus, Suriye devrimi için de kilit nokta, Cerablus'a hakim olan, Suriye'de de belirleyici bir konuma sahip oluyor.

Güvenlik uzmanı Mete Yarar, Cerablus'un önemini şu sözlerle ifade ediyor; "Yıllar önce Arabistanlı Lawrence'ın Osmanlı İmparatorluğu'nun kaderini çizmek için geldiği yerlerden biriydi Cerablus. Birinci Dünya Savaşı öncesi paylaşım haritalarının yapıldığı dönemde olduğu gibi maalesef bugün de bölgenin kaderinin çizileceği yer, yine Cerablus olacak" YPG Münbiç'i ele geçirince Cerablus tehlikeye girdi Geçtiğimiz haftalarda terör örgütü PYD, Cerablus'un sınırındaki Münbiç'i ele geçirdi. PYD'nin Münbiç'i ele geçirerek ilerlemesi, TSK'nın operasyon düzenlemesini zorunlu hale getirdi.

DAEŞ'in elindeki son şehir

Haberin Devamı

Gaziantep'in Karkamış ilçesinin tam karşısında yer alan Cerablus, DAEŞ'in elinde kalan son kenti. Türkiye'nin 911 kilometrelik Suriye sınırında DAEŞ'in elindeki son bölge olan Cerablus, bunun için de çok önemli bir noktayı temsil ediyor.

Kuzey Suriye'de bir Kürt kantonu oluşturulması için Cerablus'u ele geçirmeye çalışan PYD, eğer bölgeyi alırsa, sınırımızda kontrol tamamen PYD'nin eline geçmiş olacak. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Suriye'nin kuzeyinde bir devlet kurulmasına asla izin vermeyeceğiz" ifadeleriyle keskin bir şekilde tavrını ortaya koymuştu. Bu açıklamalardan sadece birkaç gün sonra, Türkiye Cerablus'a askeri operasyon için harekete geçti. (Yeni Şafak)

Haberin Devamı