Gazete Vatan Logo

Cerablus’ta Türkiye ile hayat ‘mükemmel’

Financial Times, Fırat Kalkanı ile DEAŞ ve YPG’den arındırılan Cerablus’a gitti. Kentin her yerinde Türkiye’nin izlerinin görüldüğünü, maaşların Türkiye tarafından ödendiğini yazdı. Bir Suriyeli, ‘DEAŞ zamanına kıyasla hayatımız şimdi mükemmel’ dedi

Cerablus’ta Türkiye ile hayat ‘mükemmel’

Financial Times’ın izlenimlerine göre Cerablus’ta doktorlar üzerinde Türkiye Sağlık Bakanlığı yazan eldivenler giyiyor. Bakkallar Türk bisküvilerinin olduğu kutularla dolu. Hatta sarı amblemiyle PTT’nin de bir şubesi var. Şehir, Erdoğan’ın ve Türk devletinin Suriye’nin kuzeyinde giderek büyüyen nüfuzunun sembolü gibi. Yetkililer bu şehir için, Afrin’le beraber Ankara’nın kontrolüne geçen Suriye’nin yaklaşık 4 bin kilometrekarelik topraklarındaki Türk yönetiminin nasıl olacağına dair bir ‘model’ diyor. Şimdilik Türkiye üstlendiği rolden gurur duyuyor ve bunu dünyaya göstermeye de istekli. Financial Times, Türk yetkililerin düzenlediği ziyaret kapsamında geçen hafta Cerablus’a gittiğinde, birçok Suriyeli, Türklerin gösterdiği çabalar için minnettar olduklarını söyledi. Amira Najjar adlı bir öğretmen, ‘Burada genel görüş, Türkiye’nin bize yardım ettiği yönünde. İnsanlar onlar işgalci gibi görmüyor’ diyor.

Türkiye son 18 ayda bölgeye büyük kaynak akıttı. Türk bakanlıklar hasar gören binaların onarımına, hastane ve sağlık kliniklerin inşasına yardım etti, okulları yeniden açtı. Yüzlerce öğretmenin, doktorun ve polisin maaşını Türkiye ödüyor. Cerablus’a elektrik ulaştırılması için 3 kilometrelik bir kablo döşendi.

Amaç normalleşme

Dokuz aydır Suriye’de çalışan Gaziantep Vali Yardımcısı Ahmet Turgay İmamgiller, ‘Önceliğimiz burada hayatı normalleştirmek. Kaos vardı, savaş vardı, şimdi insanlar iyi şeyler görmeye başladı’ diyor. Cerablus bölgesinin nüfusu, DEAŞ kontrolündeyken 5 bin kişiyken, yetkililer bugün nüfusun 140 bine çıktığını söylüyor. Şehirde yaşayanların bir kısmı Türkiye’den dönenler bir kısmı da ülke içinde evini terk etmeye zorlanan Suriyeliler. Cerablus dışındaki bir köyde yaşayan yaşlı Ümmühan Şaban da şöyle diyor: DEAŞ kontrolündeki hayatımızla kıyasladığınızda şimdiki hayatımız mükemmel.

‘Mühür bizde’

Türk yetkililer Cerablus’taki görevlerinin, Suriyelilerden oluşan konseyin kentin yönetimine karar vermelerinde danışmanlık yapmak olduğunu ifade ediyor. Ama gerilimler de yaşandı. Geçen yıl kadın öğretmenlere peçe yasağı getirilmesi üzerine protesto gösterileri düzenlendi. Yerel konseyin üyesi Abdüllatif el Muhammed bu tip anlaşmazlıkların çözüldüğünü ve hala idarenin Suriyelilerde olduğunu söylüyor. ‘Bizim mührümüz olmadan burada hiçbir şey olmaz’ diyen el Muhammed: Kendi kararlarımızı kendimiz alıyoruz.

Haberin Devamı