Gazete Vatan Logo

Cephane ‘büyük abi’den

İsrail’in Gazze operasyonunda 24’üncü günde ölü sayısı 1400’e yaklaştı. ABD’nin geçen hafta Gazze’ye şimdiye dek 1000 ton bomba yağdıran İsrail’in eriyen stoklarını yenilemek için 1 milyar dolarlık mühimmat satışı yaptığı ortaya çıktı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’e 1 milyar dolarlık cephane satıldığı ortaya çıktı. 20 Temmuz’da, Dış Askeri Yardımlar Programı’nın rutin mühimmat gönderilmesi prosedürü kapsamında İsrail Savunma Bakanlığı’ndan talep mektubu alındığını açıklayan Pentagon, 23 Temmuz’da da talebin sonuçlandığı ve İsrail’de bulunan Savaş Rezervleri Stok Cephaneliği’ndeki (WRSA-I) uygun mühimmatların İsrail savunma güçlerine teslim edildiğini söyledi.
‘İhtiyaç fazlası’ymış!
Cephanelikteki mühimmatın Gazze’de şu anda yaşanan durumdan çok daha öncesinden bu yana, birkaç yıldır olduğu kaydedilen açıklamada, bu stokların ABD’nin “ihtiyaç fazlasını” oluşturduğu ifade edildi. Öte yandan, ABD medyasında yer alan haberlerde, İsrail Savunma Bakanlığı’nın istekleri arasında 120 mm’lik havan topları ve 40 mm’lik bomba atarların bulunduğu belirtiliyor. İsrail’in, Gazze’ye saldırılara başladıktan kısa süre sonra mühimmat talebinde bulunduğu da ifade ediliyor.
Hem satış hem kınama
ABD İsrail’e bu silah satışını gerçekleştirirken bir yandan da resmi ağızlardan kınamalar ardı ardına geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Bernadette Meehan, “ABD, çocuklar da dahil olmak üzere masum Filistinlilerin ve BM insanı yardım çalışanlarının ölüm ve yaralanmasına neden olduğu belirtilen okul saldırılarını en şiddetli biçimde kınamaktadır” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf da Okul saldırısını kınadı ancak, saldırılardan doğrudan İsrail’i sorumlu tutabilecek söylemlerden kaçındı. Harf, Gazze’de neler olduğunu görmek için kapsamlı bir soruşturma olması gerektiğini savundu. Hamas’ın roketleri saklamak için BM kurumlarını kullanarak sivilleri riske attığını savunan Harf, İsrail’in de sivil kayıpları önlemek adına daha çok çaba harcaması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı