Gazete Vatan Logo

Cep yangın tüpü

'Söndürmeyen Yangın tüpleri' NASA tarafından kullanılan yeni nesil teknolojiyle tarihe karışıyor

Kamuoyunda tartışma konusu haline gelen ’Söndürmeyen Yangın tüpleri’ NASA tarafından kullanılan yeni nesil teknolojiyle tarihe karışıyor. Çantada, cepte, araçlarda rahatlıkla taşınabilen Mangia Fuoco ( Alev yiyen) adlı yeni teknoloji Türkiye’de de satışa sunuldu.

Beş yangın tüpünün söndürme gücüne sahip yangın söndürme cihazı, Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve Japonya’da polisler ile itfaiyecilerde bulunuyor, kamu binalarında kullanılıyor.

Mangia Fuoco adlı ürünün özellikleri ve kullanımıyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Distribütörü Omet Genel Müdürü Recep Çatak, "6 kilogram ağırlığındaki tüple yangına ortalama 15 saniye müdahale edilebiliyor. Bizim 250 gramlık ürünümüz 50 ile 100 saniyeye kadar söndürme süresine sahip. Hiçbir dolum ve bakım masrafı da yok. Tüm gelişmiş ülkeler bu son teknolojiye yöneliyor. Özellikle motosikletli polislerde bu ürünün yer alması, yangını büyümeden önleme ve hayat kurtarmada önem taşıyor. Dünyanın en büyük otomotiv devleri tarafından kullanılmaya başlandı." dedi. Yaklaşık 1 milyar dolarlık yangın söndürücü pazarından ilk yıl yüzde 5 pay almayı öngördüklerini bildiren Çatak, hedeflerinin ileride bu teknolojinin Türkiye’de üretilmesi olduğunu kaydetti.

Cepte taşınabilecek boyutta üretilen Mangia Fuoco’nun ağırlığı 250 ile 450 gram arasında değişiyor. Yangında can ve mal kaybını en aza indirmeyi amaçlayan cihaz, 200-400 lira fiyat aralığından satılacak. Genel Müdür Recep Çatak, yangın söndürücülerin kullanım alanlarının genişliğine işaret ederken, " Toplumsal olaylarda trafik polisinin veya vatandaşların yanan araca müdahalesi cihazımızla çok kolay. Hep geç gelen itfaiyeye kızarız. Dar yollardan itfaiye gelinceye kadar insanlar ilk müdahaleyi kendileri yapabilir." ifadelerini kullandı.

UZAY MEKİKLERİNDE VE NASA’DA KULLANILIYOR

Uzay teknolojisi ürünün Amerika’daki bilim adamlarının ihtiyacı sonucu üretildiğine dikkat çeken Omet Genel Müdürü, "Mevcut yangın tüpleri uzay mekiklerinde ve NASA’da kullanıldığında hassas teknik ekipmanları bir daha kullanılamayacak hale getiriyordu. Bunun üzerine eşyaya zarar vermeden yangını söndüren bu cihazlar üretildi." bilgisini verdi. Söndürücünün torpido gözü, cep ve çantada taşınacak kadar küçük olduğunun altını çizen Recep Çatak, "Avrupa Birliği ülkelerinde geleneksel yangın tüplerinin yerini yeni teknolojiler alıyor. İspanya, Fransa, Almanya, İtalya, Belçika ve Amerika’daki bir çok kamu ve özel kuruluş bu ürünü kullanıyor. İtalya’da tüm polis, itfaiye ve ambulanslarda var. Benzin istasyonları, araçlar, evler, okullar, firmalar rahatlıkla kullanabilir. CE Belgesine sahip ürün tamamen ekolojik olduğu için çevreye zararı yok." değerlendirmesinde bulundu.

2010 sonuna kadar İstanbul Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirler başta olmak üzere 10 ilde bayilik vererek 100 bin adet satış rakamına ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Çatak, Türkiye’nin tamamında ise satış noktaları kuracaklarını aktardı. Türkiye’nin önde gelen akaryakıt, otomotiv ve taşımacılık şirketleriyle olumlu görüşmeler yaptıklarını belirten Çatak, şöyle dedi:

"Özellikle benzin istasyonları, tankerlerden büyük talep var. 4 bin volta kadar iletkenliği olmaması sayesinde Server, bilgisayar ve teknik ekipmanlara zarar vermiyor. TÜBİTAK’a da numune verdik. Deneyler sırasında ayda 100’e yakın klasik tüp kullandıklarını fakat teknik cihazların söndürme sırasında büyük hasar gördüğünü söylediler. Konut, Araç, motosiklet, otobüs, kuyum, banka, bilişim, otel, okul ve deniz ulaşımı firmaları ürünü kullanmaya başladı. 1 milyar dolarlık Türkiye yangın söndürücü pazarından ilk yıl yüzde 5, gelecek 5 yıl içerisinde ise yüzde 20 pay elde etmeyi hedefliyoruz."

Haberin Devamı