Gazete Vatan Logo

Cep telefonuna ait IMEI numarası ile telefonun durumunu sorgulayabilirsiniz!

Cep telefonunuzun IMEI numarasının klonlanıp, klonlanmadığını öğrenmek için IMEI Sorgulama yapmanız gerekiyor. IMEI Sorgulama hizmeti e-Devlet üzerinden verilmektedir. IMEI Sorgulama hizmetiyle ilgili ayrıntılara haberimizde yer verdik.

Cep telefonuna ait IMEI numarası ile telefonun durumunu sorgulayabilirsiniz!

Teknoloji dünyası hızla gelişmektedir. Bu gelişme beraberinde birçok fayda getirdiği gibi bazı tehditlere de sebep olabilmektedir. Ortaya çıkarılan her iyi şeyin kötü bir yanı insanlar tarafından bulunabiliyor. Günümüz teknolojisinde insanların en çok kullandığı teknolojik cihaz cep telefonları. Neredeyse her birey bir cep telefonuna sahip. Cep telefonu sahibi olan bireylerin yaşı oldukça düşük yaşları göstermektedir. Akıllı cep telefonları ile insanlar artık sadece iletişim ihtiyaçlarını değil, yemek siparişine kadar uzanan her işlemlerini cep telefonları ile gerçekleştirebiliyorlar. Günümüzde cep telefonlarının bu denli önemliyken karşımıza çıkan tehditler elbette bulunuyor. Haberimizin devamında sizlere bu tehditlerden ve ayrıntılarından bahsedeceğiz.

IMEI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Üretilen her cep telefonunun 15 haneli IMEI numarası bulunmaktadır. IMEI numarası her telefon için tektir. Üretim aşamasında aynı anda iki telefona aynı IMEI numarasını verilmesi imkânsızdır. Çünkü IMEI numarası cep telefonunun kimlik bilgilerini taşıyan bir koddur. IMEI numarası operatörle ilgili bir kod değildir, tamamen telefonun üretimi aşamasında kodlanır. Herhangi bir telefonun IMEI numarası yasal olarak değiştirilememektedir. IMEI numarası büyük önem taşıdığı için herhangi biri ile paylaşmamanız gerekmektedir. Kişisel olarak kimlik bilgilerinizin tanımadığınız kişilerin eline geçmesi tehlikesi nasılsa, IMEI numarasının başkaları tarafından öğrenilmesi de böyle bir tehlike arz eder.

Haberin Devamı

IMEI numarası ile ilgili maalesef yasadışı bazı işlemler yapılmaktadır. Kişiler yurtdışından pasaportlarına işletmeden kaçak olarak ülkeye telefon getirmektedirler. Bu telefonların kullanım sürelerine kısıtlama getirilmiştir. Belirli bir süre sonra telefonlar erişime kapatılır. Çünkü ülkemizde kullanılma hakkı yoktur. Fakat yasadışı olarak gerçekleşen IMEI klonlama işlemi ile yurtiçinde kayıtlı cep telefonlarının IMEI Numarası, yurtdışından gelen telefonlara klonlanıyor ve bu telefonlar erişme açılıyor. Yurtdışından gelen telefon yurtiçi IMEI numarası kayıtlı olduğu için rahatlıkla kullanılabiliyor. Fakat bu işlem tamamen yasadışı olarak yürütülmektedir. Bunun haricinde farklı bir yasadışı olay için de IMEI numarası klonlanmaktadır. Cep telefonunuz çalındığı zaman kısa süre içerisinde polise başvurursanız. Polis IMEI Numarasından telefonun nerede olduğunu tespit edebiliyor. Bu durumdan kaçmak isteyen telefon hırsızları çaldıkları telefonun IMEI numarasını hemen değiştirip, başka telefonun IMEI numarasını çaldıkları telefona klonluyorlar. Bu sayede polis telefonun konumunu tespit edemiyor.

Haberin Devamı

Klonlanmış IMEI numaralarıyla ikinci el telefon alımlarında karşılaşabilirsiniz. İkinci el telefon alırken buna mutlaka ama mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir. Dikkat ederken kullanacağınız hizmetin adı ise IMEI Sorgulama hizmetidir. IMEI Sorgulama hizmeti artık devlet tarafından internet üzerinden verilmektedir. Tüm vatandaşlar bu hizmetten ücretsiz olarak istedikleri zaman faydalanabilmektedirler. IMEI Sorgulama hizmeti e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. E-Devlet üzerinden yapılan işlemlerin büyük bir çoğunluğu e-Devlet şifresi ile yapılmaktadır. Fakat IMEI Sorgulama hizmetinden faydalanmak için e-Devlet şifresi almanıza gerek yoktur. IMEI Sorgulama yapmak için ilk olarak e-Devlet resmi internet sayfasına giriş yapınız. Ana sayfada bulunan e-Hizmetler bağlantısına tıklayınız. Burada Bilgi Teknolojiler ve İletişim Kurumu Başlığı altında IMEI Sorgulama hizmetini görebilirsiniz. IMEI Sorgulama bağlantısına tıkladıktan sonra IMEI Sorgulama ekranı karşınıza gelecektir. Sayfada bulunan IMEI No ve güvenlik resmi boşluklarını eksiksiz olarak doldurduktan sonra IMEI Sorgulamayı gerçekleştirmiş olursunuz. Sorgulama ekranında sorguladığınız telefon ile ilgili bilgileri görebilirsiniz. Kendi telefonunuzun IMEI numarasını öğrenmek için *#06# kodunu cep telefonunuza tuşlayabilirsiniz. Tuşladıktan hemen sonra IMEI numarası telefon ekranında görülecektir.

Haberin Devamı