Gazete Vatan Logo

Cep telefonlarında şarj sorunu bitiyor

Ülkemiz adına teknoloji alanında yaşadığımız sevindirici gelişmelere bir yenisi daha eklendi. 2 parlak öğrencimizin bulduğu yeni düzenekle birlikte şarj sorunumuz kalmayacak.

Bugün özellikle akıllı telefon sahiplerinin yaşadığı sorunların başında pilin hızlı bir biçimde tükenmesi geliyor. Öyle ki sabah tam şarj ettiğimiz telefonumuzla bir günü tamamlayabilirsek kendimizi şanslı sayıyoruz. İşte haberimize konu olan gelişme tam da bu sorunla ilgili.

Amasya Üniversitesi'nde öğrenim gören iki kız öğrencinin yapmış olduğu çanta içerisine yerleştirilen ve güneş enerjiyle çalışan yeni düzenek sayesinde hem cep telefonları şarj edilebiliyor hem de bunun yanı sıra çanta içi aydınlatma sağlanıyor. Şöyle ki, çantanın üzerindeki güneş panelinden sağlanan elektrik enerjisi çantanın içine yerleştirilen led lambaları aydınlatırken yine aynı yöntemle cep telefonunun da şarj edilmesini sağlıyor.

Konuya ilişkin açıklamasında, bu fikrin aklına ilk olarak apartmanın ışıkları yanmadığından karanlıkta çantasının içindeki anahtarı bulamaması üzerine geldiğini söyleyen projenin mimarlarından Fatma Aktaş, çantanın içerisinde bir ışık olsa daha rahat bulabilirim diye düşündüğünü ve bunun ertesinde projeye başladıklarını ifade ediyor.

İlk olarak led düzeneğini temel alan ve pille çalışan bir çanta geliştirdiklerini söyleyen Büşra Bolat ise ardından güneş paneline geçtiklerini ve bu sayede aydınlatmanın yanı sıra iki saat gibi kabul edilebilir bir zaman içerisinde tam şarj sağlanabildiğini dile getiriyor. Çanta içine yerleşik düzeneğin ortalama 15 dakikalık bir sürede %10'luk şarj seviyesine erişmesi ise özellikle işe giderken yahut dönerken oldukça rahatlamamızı sağlayacak.

Son olarak düzeneğin en önemli avantajlarından bir diğerinin de taşınabilirliği olduğunu belirtelim. Yani dilersek hanımların taşıdığı çantadan çıkartılıp örneğin bir sırt çantasına yerleştirilebiliyor ki bu da cinsiyet ayrımının ortadan kalkması ve bu vesile ile hem erkekler hem de bayanlar tarafından kullanılabilecek olması demek.

Haberin Devamı