Gazete Vatan Logo

Cep'te durgunluk

Cep telefonu pazarı daraldı 10 milyon adeti ancak buldu

Türkiye’de cep telefonu pazarı geçen yıl adet bazında yüzde 8-10, değer bazında yüzde 20-22 daraldı. Yani geçen yıl 10 milyon adet civarında telefon satıldı, 1.1 milyar euroluk ciro elde edildi. Ucuz ve isimsiz cihaz getiren ama yeni vergiler yüzünden avantajını yitiren 700 ithalatçının tamamına yakınının pazardan çekilmesi ise sektörü sevindirdi.

Türkiye’de geçen yıl cep telefonu pazarı adet bazında da ciro bazında da daraldı. 12 aylık kesin rakamların önümüzdeki hafta açıklanması beklenirken sektörün önde gelen temsilcileri, geçen yıl pazarın adet bazında yüzde 8-10, değer bazında yüzde 20-22 daraldığını belirtiyor. Yani geçen yıl 10 milyon adet civarında telefon satıldı, bunun karşılığında 1.1 milyar euroluk ciro elde edildi. 2007 yılında Türkiye’de 12 milyon adet, 2008 yılında ise 11 milyon adet cep telefonu satılmıştı.

2009 yılında pazarda ilginç gelişmeler yaşandı. Örneğin zincir marketlerin pazarda adet bazında payı yüzde 20’den 22’ye, ciro bazında yüzde 22’den 25’e yükseldi. Temmuz sonunda devreye giren 3G sektörde bu sisteme uyumlu telefonların payını kısa sürede artırdı. 3G’ye uyumlu telefonların adetteki payı yüzde 30’a, cirodaki payı yüzde 39’a çıktı. Geçen yıl birbiri ardına tüketiciyle buluşan dokunmatik telefonların adetteki payı yüzde 7 olurken değerdeki payı yüzde 13’e yaklaştı.

Akıllı telefonların yani smart phone’ların pazarda özellikle ciro anlamında cep telefonu şirketlerine nefes aldırdı. Akıllı telefonların adet bazında payı yüzde 5 oldu ancak cirodaki payı yüzde 15 gibi önemli bir rakama ulaştı.

Ekonomik sınıf bitiyor

2009 yılındaki en önemli gelişmelerden biri yeni getirilen vergilerden dolayı 50 euronun altında fiyatı olan ve ekonomik olarak adlandırılan segmentin yok olma noktasına gelmesi oldu. ÖTV, bandrolün yüzde 8 artırılması gibi etkenler üst üste konulduğunda ekonomik segmentte verginin payı yüzde 75’ler seviyesine çıktı. Bu segmentin yerini akıllı ve 3G’ye uyumlu telefonlar aldı. Yani sektör daraldı ama sistemin en büyük ortağı vergiler yüzünden devlet oldu.

Vergi yükündeki artış nedeniyle kayıtlı çalışan sektör temsilcilerini sevindiren bir gelişme de dikkat çekti. Özellikle Çin’den isimsiz ve ucuz ürün getiren 700 civarında ithalatçı vergi avantajının ortadan kalkmasıyla birer birer kapısına kilit vurmaya başladı. Şu anda 2-3 tane bu tarz çalışan ithalatçının kaldığı ifade ediliyor.

Casio Exilim daha ince ve daha dayanıklı oldu

CASIO Exilim G1, en güzel anlarınızı ölümsüzleştirmekle kalmayıp; olası darbe, su ve toza karşı tehlikelerde ”Ya makinem bozulursa“ korkularını tarihe karıştıracak. Yıldız Bilişim Grubu Şirketleri’nden MersaSistem’in distribütörlüğünü yürüttüğü Casio’nun yeni modeli farklı tasarımıyla profesyonel serideki ağabeylerinin ihtişamını aratmıyor. Exilim G-serisinin paslanmaz çelikten tasarlanan dış yüzü; darbeye, suya dayanıklı iki katmanlı gövde yapısı ve polikarbon malzeme ile darbeyi emen fiberglas katkılı içyapısı var. 1 saat boyunca 3 metre derinlikteki su altı çekimlerine imkan tanıyan EX-G1, -10 derece hava sıcaklığına da karşı koyabiliyor.

Yeni Cyber-shot’lar görücüye çıkıyor

SONY’NİN Las Vegas’ta düzenlenen CES etkinliğinde duyurduğu yeni Cyber-shot modelleri, özellikleri ve kolay kullanımları ile fotoğraf çekmeyi eğlenceye dönüştürüyor. İnce ve renkli tasarımlarıyla dikkat çeken yeni modellerden HX5; AVCHD ve GPS ile kompakt tasarımı ve yüksek-zoom özelliğiyle öne çıkarken, 185 dereceye varan panoramik çekim özelliği bulunan W380 modeli manzara ve grup fotoğraflarının yardımcısı olmaya aday.

HTC’nin yeni akıllı telefonu geniş kitleleri hedefliyor

HTC’NİN yeni akıllı telefon modeli HTC Smart, küçük tasarımı ve HTC Sense teknolojisi ile geniş bir kullanıcı kitlesine uygun fiyatlarla ulaşmayı hedefliyor. Dokunmatik olan HTC Smart, sosyal ağlar aracılığıyla arkadaşlarınızın neler yaptığını görmenizi, kısa mesaj ve e-posta yoluyla hızlı haberleşmenizi sağlıyor. Cihaz, QuaQualcomm’un akıllı telefonların daha cazip fiyat aralıklarında pazara sunulmasına olanak tanıyan açık mobil işletim sistemi Brew Mobile Platform üzerinde çalışıyor.

Samsung kadınları Diva ile fethedecek

SAMSUNG, Diva 2010 Koleksiyonu’nun ilk iki modeli Diva ve Diva folder’ı pazara sundu. Seri, kabartmalı kapitone arka kapakları ile öne çıkıyor. Seride “çekilen portre fotoğrafların kusursuz görünmesi için son rötuş özelliği taşıyan ”Güzellik Efekti“ bulunuyor.

Vaio W serisi renklendi

Hafifliği, 7.5 saat pil ömrü ve LED aydınlatmalı ekranı ile öne çıkan Vaio W mini notebook serisi, yeni renkleri ve özellikleriyle dikkat çekiyor. Yeni seride 1 GB’lık RAM belleğin yanı sıra dokümanları ve kişisel medya koleksiyonlarını saklamak için 250 GB’lık bir sabit disk bulunuyor.

Loewe iletişim ve eğlenceyi televizyon ekranına taşıyor

LOEWE Connect’in dahili medya oynatıcısı sayesinde kablolu yada kablosuz olarak bilgisayarınıza bağlanabilirsiniz. Ayrıca dijital kameralarınızdaki müzik, fotoğraf ve HD videolarınızı ekranlarda izleyebilir, Blu-Ray veya DVD çalar, USB bellek ve MP3 çalarınızı ekrana taşıyabilirsiniz.

Birleşik iletişim için pratik kulaklık

GN Netcom, tasarruf ve yüksek verimliliği hedefleyen ve aynı anda birkaç iş yapmayı sağlayan ’birleşik iletişim’e yatırım yapan kurumlara yönelik yeni kulaklık çözümü Jabra BIZ620 USB’yi pazara sundu. Gerçek geniş bant ses ve profesyonel çağrı kalitesi sunan Jabra BIZ620 USB, bilgisayara herhangi bir yazılım yüklenmesini gerektirmeyen Tak&Çalıştır çözümü sunuyor.Ürün, gürültü önleyici mikrofon ve komple geniş bant ses özellikleri ile de dikkat çekiyor.

Lenovo, CES 2010’da en iyi smartbook ödülünü aldı

LENOVO, IdeaPad U1 hybrid notebook ile dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES bünyesinde verilen ”En İyi Tüketici Elektroniği“ ödüllerinde ”en iyi notebook ve en iyi smartbook“ ödüllerini aldı. Ağırlığı yalnızca 1.7 kg olan IdeaPad U1’in modern parlak kırmızı dış yüzeyi ancak küçük bir defter yaprağı kadar yer kaplıyor.

Kendine özgü sökülüp takılabilir formu sayesinde kullanıcılar ekranı kolaylıkla ana birimden ayırabiliyor ve kapaklı sistemden dokunmatik slate tablet bilgisayara geçebiliyorlar.

Dell kurumsal kullanıcılara yönelik OptiPlex’i yeniledi

DELL kurumsal kullanıcılara yönelik OptiPlex ticari masaüstü bilgisayar serisini güncelledi. Yeni ultra-küçük boyutlu OptiPlex 780, entegre güç kaynağı ve Intel vPro teknolojisine sahip. Yeni model, özellikle yer sorunu yaşayan ya da kısıtlı alanları olanlar için alternatif olma özelliği taşıyor.

Haberin Devamı