Gazete Vatan Logo

Cep’in 3 bin volt elektrikle sınavı

Cep telefonlarına Türkiye’de ilk kez yıkıcı tahribat testi gerçekleştirildi.

Cep’in 3 bin volt elektrikle sınavı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Piyasa Gözetim Laboratuvarı’nda cihazlara ilk kez yıkıcı tahribat testi yapıldı. BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan tarafından yapılan testlerde, cihazlarda yıkıcı tahribata da neden olabilecek düşürme, yakma, elektrostatik deşarj, gerilim değişimi, elektriksel hızlı geçişler, patlama ve gerilim dalgalanması uygulandı. Deşarj testi için 3 bin volt değerinde elektrik cep telefonuna verilerek, bunun herhangi kazaya yol açıp açmadığı, drop testinde ise yere düşen telefonun çalışıp çalışmadığı kontrol edildi.

5 milyon euro bedelle kurulan BTK Laboratuvarı’nda numune cihazlara temel gerekliliklere uygunluk testleri yapıldığını anlatan Sayan, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularının da BTK’nın laboratuvarında bazı testlere tabi tutulduğunu kaydetti. Sayan, Türkiye’nin ilk yerli uydusu Türksat 6A’nın RF ve EMC testlerini de bu laboratuvarda yapmayı istediklerini bildirdi. Sayan, 4.5G teknolojisi için de tüm üreticileri laboratuvarı kullanmaya davet etti.

SAR’da denetime takılan cihaz yok

Haberin Devamı

SAR Odası’nda cihazların yaydığı elektromanyetik alanın beyin üzerindeki soğrulma oranının robot yardımıyla belirlendiğini kaydeden Sayan, elektromanyetik dalganın Avrupa standartı olan 2 watt/kilogramın altında olup olmadığının ölçüldüğünü belirtti. Sayan, ölçüm yapılanlardan SAR değerinin üzerinde denetime takılmış cihaz bulunmadığını söyledi.