Gazete Vatan Logo

Centilmen balıkçılara rastgele...

Bu sene 10'uncusuna imza atılan, yarın sona erecek olan Turkcell Platinum Uluslararası Alaçatı Balıkçılık Turnuvası’na sportif balıkçılıktan keyif alan 300 kişi katılıyor...

Centilmen balıkçılara rastgele...

Yıllar öncesinde Türkiye’de çoğu kişinin haberdar bile olmadığı sportif balıkçılık, son dönemde oldukça revaçta bir hobi halini aldı. Pek çok iş adamının yıllardır düzenli olarak yaptığı, bu sportif deniz avcılığının son dönemde gösterdiği gelişim ve ulaştığı muazzam katılım rakamları ise dikkat çekici. Özellikle Türkiye gibi balık çeşitliliği bakımından verimli denizlere yakın, fakat sosyal açıdan bu kadar uzak bir ülke için... 6 Ekim’de başlayıp yarın sona erecek olan Turkcell Platinum sponsorluğunda gerçekleşecek Uluslararası Alaçatı Balıkçılık Turnuvası’nda rekor bir katılıma imza atıldı. Hafta sonunda Türkiye’den katılan ekiplerle birlikte Yunanistan, Hırvatistan, İtalya, Fransa, İspanya ve İsrail’den gelen 300 sportif balıkçının 80 tekne ile Çeşme açıklarında olacağı turnuva için sektörün lokomotifi diyebiliriz. Zira 20œº07 yılında kendi kategorisinde Türkiye’de bir ilk olarak geçekleşti. Aradan geçen zaman içinde de pek çok organizasyonu peşinden sürükledi. Ülkemizde sportif balıkçılığın gelişimini hedefleyen organizasyon, amacına 10. yılında ulaşmış gibi. Eylül ayında düzenlenen iki farklı balıkçılık turnuvası ve sadece Ekim ayında üç ayrı organizasyon şirketinin hayata geçirdiği turnuvalara baktığımızda, bu niş alanda epey yol kat edildiği görülüyor.

Haberin Devamı

“Balıkçılık becerileri” ve “rekabet etiği” turnuvanın temel anlayış çerçevesini oluşturuyor. Bu sebeple kesinlikle “torbaya en fazlasını koymak” gibi bir yarış söz konusu değil. Dolayısıyla her türde balığın yakalanması gibi bir durum da olmuyor. Yarış sırasında özellikle nesli tükenmekte olan deniz canlılarına ayrı bir özen gösteriliyor. Örneğin “Yakala Bırak” uygulaması ile nesli azalmakta olan türler yakalandığında, balığa zarar vermeksizin canlı olarak geri salınıyor. Küçük Kılıç, Mavikanat Orkinos, Zargana Azmanları ve de nizami boydan çok küçük tahmin edilen diğer avlar bu kategoriye giriyorlar.

Eğlencesi bol turnuva

Turnuva boyunca avlanılacak iki gün, toplam süre içindeki en iyi hava koşuluna sahip günlere göre belirleniyor. 8-9 Ekim Cumartesi ve Pazar günleri sabah 7.00’de denize açılması planlanan ekiplerin oltalarını 15.30’da sudan çıkarması gerekiyor. Marinaya dönen teknelerden çıkan balıklar tartıldıktan sonra hakem kararları açıklanarak şampiyon ekip belirleniyor. Turnuva, hem Cumartesi hem de Pazar günleri happy hour ve partilere ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

Tekneler Tam Burada ile takipte

Turkcell Platinum, sponsor olduğu 50 bin TL’lik büyük ödüllü etkinliğe Turkcell teknoloji gücüyle de destek oluyor. Yarışma kurallarına göre teknelerin belirlenen alanda kalmaları gerekiyor. Yarışmacı tekneler Turkcell’in Tam Burada hizmeti ile takip edilerek bu kural kolaylıkla yerine getiriliyor. Üstelik yarış anında tüm tekneler Turkcell Platinum uygulamasından takip ediliyor. Teknelere Çeşme açıklarında Turkcell’in güçlü 4.5G bağlantısını deneyimleyebilmeleri için VINN wi-fi yerleştiriliyor.

Sadece olta balıkçılığı...

Aslında göründüğü kadar kolay olmayan sportif balıkçılık için turnuvada IGFA’nın (Uluslararası Spor Balıkçılık Federasyonu) belirlediği denizcilik kriterleri yerine getiriliyor. Yarışmanın pek çok kuralının içinde en önemlilerinden biri tutma şekli. Sadece olta balıkçılığına izin veriliyor ve standart makara/çıkrık el sistemleri dışında, balığı çekmekte yardımcı olabilecek herhangi mekanik, elektrik, elektronik, hidrolik sistemlere izin verilmediği gibi cezaya tabi tutuluyor. Balıkçıların çevreci ve medeni yanlarının ön plana çıkaran yarışmalar boyunca balığı tekneye almada mızrak, el ya da sualtı zıpkınlarının kullanımı diskalifiye sebebi kabul ediliyor. Uluslararası Alaçatı Balıkçılık Turnuvası’nda şimdiye dek yakalanan en büyük balığın 130 cm uzunluğunda ve 41 kg ağırlığında olduğu göz önünde bulundurulursa, sudan çıkarıp tekneye çekmenin ne denli zor olabileceği tahmin edilebilir...

Haberin Devamı

Bu hafta sonu gözler Cem Boyner, Mehmet Sepil, Mahmut Özgöner, Gökhan Çarmıklı, Sinan Kosif ve Uğur Işık gibi iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı ve her yıl centilmence yarışlara imza atılan turnuvada olacak.

Haberin Devamı