Gazete Vatan Logo

Cengiz’in açtığı yol 6.6 milyar $ getirdi

Avrupa’nın kuzeyini güneyine bağlayan C-5 koridorunun Bosna Hersek içinden geçen 20 kilometrelik bölümü Cengiz İnşaat tarafından tamamlandı. 5 yıllık proje 2 yılda biterken, otoyol Bosna Hersek’e 6.6 milyar dolarlık yatırımın gelmesini sağladı

Cengiz’in açtığı yol 6.6 milyar $ getirdi

Avrupa Birliği’nin ‘İpek Yolu’ adı verilen ve Macirastan’ın başkenti Budapeşte’den başlayıp Adriyatik Denizi’ne inen 1.200 kilometrelik C-5 koridorunun en kritik yerlerinden biri olan, Bosna Hersek sınırları içindeki 20 kilometrelik hattı Cengiz İnşaat tarafından tamamlandı. Yaklaşık 6 kilometresi tünellerden oluşan ve dağ geçişlerinin bulunduğu 20 kilometrelik hattın inşaatına 2012 yılında başlandı.

AB’nin finanse ettiği proje 355 milyon euroya mal oldu.

5 yıl sürmesi beklenen proje 2 yıl içinde tamamlandı. Otoyolun resmi teslimi planlanandan 3 ay önce yapıldı. Otoyol, faaliyete geçtikten sonra 3 yıl içinde Bosna Hersek’e 6.6 milyar dolarlık yatırımın gelmesini sağladı.

Dev firmalarla yarıştık

Cengiz İnşaat Yurt Dışı Projeler Direktörü Utku Gök, proje ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Cengiz İnşaat olarak Bulgaristan’da yaptığımız otoyol projesi incelendikten sonra yeterlilik belgesi alan tek Türk firma olarak ihaleye katıldık. Bu ihalede Avrupa’nın dev firmalarıyla yarıştık. Otoyolun ihaleleri 3 ayrı etaptan oluştu ve 3’ü için de ayrı ihalelere çıkıldı. 3 ihaleyi de biz kazandık. 369 milyon euro tutarındaki işi, bütçesinin altında 355 milyon euroya bitirdik. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den başlayan otoyol, Bosna sınırlarından da geçerek Adriyatik kıyısına kadar iniyor. Otoyolun 360 kilometresi Bosna’dan geçiyor. Bu 350 kilometrinin 80 kilometresi 20 yılda tamamlanmış. Biz Cengiz İnşaat olarak bunun 20 kilometresini 2 yılda tamamladık. Bu 20 kilometrenin yaklaşık 6 kilometresi tünellerden oluşuyor. Avrupa’nın en uzun tünellerinden birini inşa ettik.”

Haberin Devamı

AB Komisyonu şaşırdı

İnşaat aşamasında yaşananlarının AB Komisyonunu’nu şaşırttığını kaydeden Gök, şöyle devam etti: “İşe başladıktan sonra, bitirdiğimiz yerlerle ilgili olarak mevzuat gereği hak ediş talep ettik. Neredeyse her ay 10-15 milyon euroluk hak ediş talebimiz oldu. Kısaca çok hızlı giriş yaptık. Hakediş taleplerimizin yoğunluğu AB Komisyonu’nu şaşırttı. Hatta ihalede rakip olduğumuz firma temsilcileri gelip bizi denetletlediler. İnşaat hızını gördüklerinde şaşırdılar. Daha sonra Avrupalılar bizim çalışma hızımıza alıştılar ve hak edişlerimizi göndermeye devam ettiler. Bir daha denetlemeye gelmeden hak edişlerimizi ödediler.”

Haberin Devamı

Projenin 260 km’lik etabı ihale edilecek

Cengiz İnşaat Yurt Dışı Projeler Direktörü Utku Gök, yolun açılmasıyla birlikte Bosna Hersek’e yatırım geldiğini söyledi. Gök, şöyle devam etti: “Yabancı yatırımcılar Bosna’ya geliyor. Otoyolun tamamlanması ile birlikte toplam yatırım miktarı 6.6 milyar doları buldu. Bu yatırımlar bankacılık, tarım, orta ve hafif ölçekli sanayi yatırımlarını kapsıyor.” Gök, makina parkını da Türkiye’ye götürmediklerini söyledi: “Bu iş için Bulgaristan’da yaptığımız Ljulin otoyolu referans oldu. Bu işi de zamanından önce ve bütçesinin altında tamamladık. Yeni ihalelerde bizim de olmamızı istiyorlar. Yakında burada yeni bir işe başlayabiliriz. Hırvatistan ve Slovenya’dan ihaleye katılım talepleri geliyor. Ayrıca bu projenin kalan 260 kilometrelik bölümü için de AB ve Bosna Hersek’in planlamaları devam ediyor.”

Haberin Devamı