Gazete Vatan Logo

Cenevre'de olay: ABD, İranlı milisleri terörist ilan edilmeli

İsviçre'nin Cenevre kentindeki Suriye görüşmelerinde muhalefet heyetine başkanlık eden Nasır el-Hariri, Başkan Barack Obama döneminde ABD'nin Suriye'deki İran müdahalelerine izin verdiğini, yeni yönetimin bunun tersi bir tutum izleyerek İran Devrim Muhafızlarına bağlı milisleri terörist ilan etmesini istediklerini söyledi.

Cenevre'de olay: ABD, İranlı milisleri terörist ilan edilmeli

Esed rejimi ve destekçisi yabancı terörist grupların kuşattığı Halep'ten sivil ve muhaliflerin tahliye sürecini hatırlatan Hariri, "Astana öncesi uluslararası toplum, Halepli sivillerden vazgeçmişti. Türk hükümetine minnet duyulmalı. Çünkü bu durumu sadece onlar fark etti." diye konuştu.

Hariri, Türkiye'nin Haleplilerin tahliyesi konusunda Rusya ile irtibata geçmesinin binlerce insanın katledilmesini engellediğini vurgulayarak, "Bu gelişmeler aslında Astana sürecinin yolunu açtı. Bizler Türk dostlarımızın yanında ciddiyetle durduk. Askeri muhalif gruplar da bu anlaşmaya uydular." ifadelerini kullandı.

"Ateşkese en büyük engel İran"

"Bana göre, Türkiye garantörlük rolünde başarılı oldu." diyen Hariri, Rusya'nın garantörlüğündeki rejim güçlerinin 7 ilde ateşkes ihlallerini sürdürdüğüne dikkati çekti.

Hariri, ateşkes anlaşmasının uygulanmasının önündeki en büyük engelin İran'ın rejime desteği olduğunu dile getirdi.

"Astana, Cenevre’yi tamamlayıcı bir görüşme oldu. Suriye rejiminin ve İran’ın siyasi görüşmelerde hiçbir çıkar elde edemeyeceklerini düşünüyorum." ifadesini kullanan Hariri, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Biz siyasi görüşmeleri reddedersek onlara kıymetli bir hediye vermiş olacaktık. Siyasi görüşmeler, Cenevre 1 Bildirisi ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2118 ve 2254 sayılı kararlarına dayanıyor. Dolayısıyla bu siyasi görüşmelere başlıyorsak, BM ve özel temsilcisi ile etkileşim halinde olacağız. Suriye'de barışın ve güvenliğin sağlanması için ortaklar bulacağız. Biliyoruz ki rejim Cenevre’nin eski görüşmelerinde de yaptığı gibi bu görüşmeleri baltalayacak. Gerçek siyasi çözüme katılmak istemeyecek. Dolayısıyla daha fazla ülkeden, BM’den ve uluslararası toplumdan gerçek katkı ve rol bekliyoruz. Türk- Rus koordinasyonuna katkıda bulunmalarını istiyoruz."

"Türk-Rus koordinasyonu sürmeli"

Hariri, Türk-Rus koordinasyonunun sürmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu konuda ABD’den de olumlu bir rol bekliyoruz. Koordinasyonun 3 görevi olmalı: Siyasi çözüme ulaşmak, siyasi çözümden sonra bütün imkanlarla terörle mücadele ve İran’ın müdahalelerinin önüne geçmek." dedi.

Haberin Devamı

Muhalefet heyeti başkanı Hariri, "Rejimin sahada avantajlı konumda olmasına rağmen neden Cenevre görüşmelerine katıldığı" sorusuna, şöyle yanıt verdi:

"Rejim, yoğun şekilde kimyasal silah kullanmasaydı, Halep'i ele geçiremezdi. Hatta Rusya'nın Çeçen askeri birlikleri, tahliye edilen bölgelere yerleştirdiğini de biliyoruz. Yani sonuç olarak, Suriye'de rejim ilerlemiyor. Astana ve Cenevre görüşmelerine de Rusya'nın ve uluslararası camianın baskısı sonucu katılıyor."

Hariri, rejimin ateşkeş ihallerine ilişkin şunları ifade etti:

"Rejim uluslararası baskılara mukavemet edemeceğini bildiği için, görüşmelerin ilk gününde Suriye'de farklı bölgelere saldırılar düzenledi. Rejim, daha önce olduğu gibi, siyasi sürece geçişin önüne engeller koymaya çalışıyor. Ne zaman ki görüşmelerin ana konusu olan siyasi geçişi ele alacak olsak, rejim daha da hırçınlaşıyor."

"Muhalefet heyeti birlik içinde"

Nasır Hariri, askeri muhaliflerin müzakere heyetindeki temsillerinin tatmin edici olduğunu belirterek, "Bu heyet, birlik, sorumluluk, anlayış, milli duygu ve sadakat içerisinde hareket ediyor. Aslında onlar savaştan yana olmayıp, sivillerden oluşan ve halkına silah doğrultmak istemeyen kesimden oluşan bir heyet." değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura ile görüşmelerinin gidişatıyla ilgili Hariri, "Müzakere heyetinin görüşleri ve önerileri var. Mistura’dan da görüşler ve öneriler dinledik. Daha sık toplantılara ihtiyacımız var. Konuları daha da aydınlatarak çıkış için çerçeve hazırlayacağız." şeklinde konuştu.

"ABD, İran'ın Suriye'ye girmesine göz yumdu"

Hariri, yeni ABD yönetiminden beklentilerini şöyle aktardı:

"Suriye halkı, Obama yönetiminin büyük hatalarının sonuçlarına katlanıyor. Obama yönetimi, kırmızı çizgiler ilan etmişti ama rejim o çizgileri aştı. Obama yönetimi, İran ile nükleer anlaşma yaptı ve Suriye'deki müdahalelerine izin verdi. İran'ın Suriye'ye girmesine göz yumdu. ABD'nin yeni yönetimi İran Devrim Muhafızlarına bağlı milisleri terör ilan etmeli."

Haberin Devamı

"Bab başarısı muhaliflerin duruşunu güçlendirecek"

Fırat Kalkanı Harekatı'na değinen Hariri, "Özgür Suriye Ordusu kahramanlarının Türkiye'nin desteğiyle Bab ve diğer bölgelerde elde ettiği başarılar, muhaliflerin müzakerelerdeki duruşunu güçlendirecektir. Başarı, hem savaşçılara hem halka moral kazandırdı. Mülteciler, özgürleştirilen topraklara dönecek. Elektrik, su, telefon gibi hizmetler yeniden sunulacak. Hastane ve okullar da yeniden açılacak." diye konuştu.