Gazete Vatan Logo

Cemil Çiçek’in ‘vatan haini ilan edilme’ endişesi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Stratejik Düşünce Enstitüsü tarafından düzenlenen “Yeni Anayasa’da Temel Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı sempozyumun açılışında konuştu.

Toplumun değişik kesimlerinden yeni anayasa çalışmaları için katkı beklediklerini söyleyen Çiçek, Türkiye’nin 30 yıldır bir anayasa sorunuyla yaşadığını, her sorun anayasadan kaynaklanmasa bile ülke gündemini anayasadan kaynaklı sorunların meşgul ettiğini ifade etti. 4 siyasi partinin yeni anayasa için ittifak yaptıklarını ifade eden Çiçek, yeni anayasanın mutlaka 24. dönem parlamentosu tarafından yapılacağını söyledi. Çiçek, herkesin inatlaşmadan, başkasının doğrusuna saygı göstererek yeni anayasa çalışmalarına katkı sağlaması gerektiğini vurguladı. Çiçek, “Yarın istediği cümleyi bu anayasada görmeyenler, bu anayasayı yapanları vatan haini diye ilan edecek. Bizim de hain olmaya niyetimiz yok. Biz ülkemizi seviyoruz. Bunlar da kolayca kullanılacak sıfatlar değildir. Bir anayasa çalışmasını bu türlü iddialı, yaralayıcı, kırıcı üsluplardan, kavramlardan sloganlardan arındırmamız gerekiyor. Sivil toplum bu işe öncülük etmeli” diye konuştu.

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, "Mevcut anayasanın, Türkiye’yi geleceğe taşımasına imkanı yoktur. Siyaseten son kullanım tarihi de geçmiştir" dedi. Meclis’teki 4 siyasi partinin anlaşıp yeni bir anayasa hazırladığını ifade eden Çiçek, yeni anayasanın sivil toplum kuruluşlarının da önerileri alınarak yapılacağını söyledi.

13 meslek öğrütü ve sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan Anayasa Platformu tarafından düzenlenen ’Türkiye Konuşuyor’ projesi kapsamındaki ’Anayasa Vatandaş Toplantıları’nın ikincisi, bugün Konya’da Dedeman Otel’de gerçekleşti. Toplantıya katılmak üzere Yüksek Hızlı Trenle Konya’ya gelen TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, garda Vali Aydın Nezih Doğan ve Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti’li Tahir Akyürek tarafından karşılandı. TBMM Başkanı Çiçek ve beraberindeki heyet minibüsle otele geçti.

Cemil Çiçek, programın gerçekleştiği salona geçmeden önce diğer salonda Doğuş Senfoni Orkestrası’nın çalışmasını kısa bir süre izledi. Çiçek, daha sonra solana geçti.
Törende sivil toplum örgütleri adına konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Hedeflerimize ulaşma noktasında mevcut anayasa bizi taşıyamıyor" dedi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu tam olarak ortaya koyan bir anayasaya ihtiyacı olduğunu düşündüğünü söyledi.

’YENİ ANAYASAYA ARTIK KÖYDEKİ MEHMET AĞADA ÖNERİ SUNUYOR’

Programı katılan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinden AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Türkiye’nin yeni bir anayasa için kollarını sıvadığını ve halkın da desteğinin alınarak bunun gerçekleştirilmeye çalışıldığını söyledi. Anayasa konusunda halktan yüzlerce önerinin geldiğini ifade eden Şahin, "Safranbolu’nun Aşağıgüney Köyü’nden Mehmet bey, 15 sayfalık yeni anayasa konusunda bir öneri gönderdi. Artık bu çalışmalar köydeki Mehmet ağaya kadar ulaştı. Onlar da yeni anayasa ile uğraşır halgel geldi" dedi.

Anayasa’nın sihirli bir değnek olmadığını ancak değiştirilmesi gerektiğini ifade eden komisyon üyelerinden CHP Milletvekili Atilla Kart ise ihtilal kanunlarının da değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

MHP Milletvekili Faruk Bal da "Geçmişte ödediğimiz bedellerin tekrarını önleyecek şekilde yeni bir anayasa yapmaya gayret edeceğiz" dedi.

BDP Milletvekili Altan Tan ise "Anayasa sihirli bir değnek değil. Bütün sorunları çözemez, doğrudur. Ama bütün bu sorunların çözümünü sağlayacak, çözüm kapılarını açacak bir anahtardır" dedi.

CEMİL ÇİÇEK: ’DEVLETİN VE ANAYASANIN SAHİBİ VATANDAŞDIR

Toplantıya vatandaşları dinlemek için geldiklerini vurgulayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Biz buraya, konuşmak için gelmiyoruz. Konuşacak olan vatandaşın kendisidir. Devletin ve anayasanın sahibi olan da vatandaştır" dedi.
Toplantıdaki konuşmaların sadece toplantıda kalacağını daha sonra herkesin bildiğini okuyacağı düşüncesine hiç kimsenin kapılmaması gerektiğini ifade eden Cemil Çiçek, şunları söyledi:

"Sizi temin ederim, herkes bildiğini okumayacak. Biz bu defa milletin okuduğunu okumak istiyoruz. Millet ne diyorsa, onu anayasada görmek, yansıtmak istiyoruz. Mümkün olan kısa sürede görüşlerinizi doğrudan veya dolaylı bizlere iletin. Biz yeni bir anayasa yazmıyoruz. Yapıyoruz. Yazacak olsaydık, 12 kişilik komisyon Ankara’da oturur, uzmanlardan destek alır, taslak metni ortaya çıkarır, onu da önünüze sunar, kabul edersiniz ya da etmezsiniz. Bu yolun yanlış olduğunu hep beraber gördük. Çektiğimiz bu sıkıntalar, bundan kaynaklanıyor."

’GÜNDEM TARTIŞMALARININ HEPSİ ANAYASAYLA BAĞLANTILI’

30 yıldır anayasa tartışması yapan bir toplumun enerjisini boşa tükettiği kanaatini taşıdığının belirten Cemil Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu bir aylık gündem tartışmalarına bakın. Hepsi doğrudan veya dolaylı, anayasa ile bağlantılıdır. Ya anayasanın kendisinden veya yorumundan kaynaklanan bir tartışma ile gündemimizi tüketip gidiyoruz. Onun için yeni bir anayasa yaparken, milletin düşüncesine kanaatinin ne kadar önemli oldğunu ifade etmek istiyoruz."

ANAYASANIN TÜRKİYE’YE GELECEĞİ TAŞIMASINA İMKAN YOK

Cemil Çiçek, "Artık bu anayasanın, Türkiye’yi geleceğe taşımasına imkan yoktur. Siyaseten son kullanım tarihi de geçmiştir. Mecliste bulunan 4 siyasi parti olarak anlaştık. Birincisi Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğudur. İçeriğini biz değil, siz koyacaksınız. Bizim sözlerimiz sizi etkilememelidir" dedi.

Anayasa’nın görüş birliği içinde hazırlanacağını vurgulayan Çiçek, "Onun için milletimize karşı, 4 siyasi partisinin görüş birliği içinde anayasa yapma borcu ve yükümlülüğü vardır" dedi. Çiçek, 2012 yılı sonuna gelindiğinde de yeni anayasayı millete armağan etmeyi hedeflediklerini söyledi.

FRANSA PARLAMENTOSU’NA TEPKİ: UMARIM YANLIŞ YOLDAN DÖNÜLÜR

Konya Dedeman Otel’de düzenlenen ’Anayasa Vatandaş Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Hrant Dink saldırısı davasının sonucuyla ilgili soruya, davanın devam ettiği ve temyiz aşamasının bulunduğunu belirterek, "Ümit ederiz hak yerini bulur. Söyleceğim bundan ibaret. Onun dışında yargıyla ilgili yorum yapmak bence çok doğru olmaz" dedi.
Fransa Ulusal Meclisi’nin kabul ettiği 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifininin pazartesi günü senatoda görüşülmeye başlanacağının hatırlatılması üzerine Cemil Çiçek, bu konudaki beklentisini Fransa Senato Başkanı ve Meclis Başkanı’na gönderdiği mektupta belirttiğini söyledi.
Senatonun, ilgili komisyonunun anayasaya aykırı olduğuna dair verdiği kararı göz önünde bulunduracağına inandığını ifade eden Çiçek, şunları söyledi:

"Pazartesi günü yapılacak görüşmede ümit ve temenni ederim ki komisyondaki karar istikametinde bir sonuç elde edilmiş olur. Bizim Avrupa ülkeleriyle en evvel ilişki kurduğumuz ülke tarihte Fransa’dır. Bu ilişki imtiyazlı bir ilişkidir. Osmanlı tarihindeki kapitülasyonlar dediğimiz olay Fransa ile ilgili olan ilişkilerin sonucu ortaya çıkmıştır. Bu ilişkiler ciddi ölçüde zarar görür. İkincisi yanlış bir yola da girilmiş olur. O da şudur. Parlementolar mahkeme değildir. Herhangi bir olayı yargılamaya, bundan hüküm çıkarmaya yetkili organlar değildir."

Parlamentoların barış ve dostluğa hizmet etmesi gerektiğini vurgulayan Cemil Çiçek, parlamentoların tarihi olayları araştıran bir kurum olmadığını, bunun bilim adamlarının işinin olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE KENDİ TARİHİYLE YÜZLEŞMEYE HAZIR

Türkiye’nin kendi tarihiyle yüzleşmeye hazır olduğunu belirten Cemil Çiçek, "Bizim geçmişimizden, tarihimizden bir endişemiz yok. Bilim adamları bu işleri araştırsın ortaya koysun dedik. 2005 de tüm dünya parlamentolarına da bunu açıkça ifade ettik. Ama bazı ülkeler, bilim adamları kanalıyla, tarihçiler kanalıyla bu olayların araştırılmasından rahatsız olurlar. Çünkü biraz daha karıştırırlarsa altlarından kendileri çıkarlar. Onun için ümit ederiz ki, bu yanlış yoldan dönülmüş olur. Sağduyu galip gelir. İlişkileri zehirleyecek bir adım atılmamış olur" diye konuştu.

KATSAYI TARTIŞMASI

Konya’da bölgesel yayın yapan bir televizyon kanalının programınada katılan Cemil Çiçek, CHP’li iki milletvekilinin üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulamasının kaldırılması kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay’a dava açmasını değerlendirdi.
8 yıllık eğitime geçiş döneminde bu haksızlığa karşı geldiği için o dönem ki partisi olan ANAP’tan ihraç edildiğini hatırlatan Cemil Çiçek, üniversiteye giriş sınavında herkese aynı soruların sorulduğunu söyledi.

KLASİK LİSE EĞİTİMİ TÜRKİYE’Yİ PERİŞAN EDİYOR

Çiçek, "Siz meslek lisesi mezunusunuz, ben lise mezunu. Size ve bana sorulan soru aynı. Size nazaran daha fazla puan alıyorsam, sizin hakkınızı niye yemiş olalım. Bunlar doğru değil, kat sayı meselesi nedeniyle Türkiye’de eğitimde ciddi sıkıntılar ile karşı karşıyayız. Pramit tersine döndü. Gelimiş ülkelerde ve bizim başlangıçda okuyan çocuklarımızın yüzde 65’i meslek, yüzde 35’i klasik lise, iken şimdi tam tersi. Neredeyse mesleksizler toplulu haline geldi. Bu klasik lise eğitimi Türkiye’yi perişan ediyor. Onun için meslek eğitimine önem verilmesi lazım, teşvik edilmesi lazım. Bunun yollarından bir tanesi de bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması lazım" diye konuştu.

TÜRKİYE’DE YARGI SORUNU VAR

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yargı reform paketiyle ilgili soruya ise Cemil Çiçek, Türkiye’de yargı sorununun olduğunu ve son 10 yıldır da Türkiye’nin öncelikli gündeminde yargıdaki iş yükü, verilen kararlar ve tutukluluk sürelerinin oluşturduğuna dikkat çekti. Adalet Bakanlığı’nın bu sorunları yasal düzenlemelerle hafifletmeye çalıştığını ifade eden Çiçek, paketin tartışılan sorunların bir bölümünü çözeceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı