Gazete Vatan Logo

Cem Uzan'ın polis zoruyla mahkemeye getirilecek

Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet ettiği gerekeçesiyle yargılandığı davaya katılmayan Genç Parti (GP) Genel Başkanı Cem Uzan'ın polis zoruyla getirilmesine karar verildi

İstanbul 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya aralarında GP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Kuran'ın da bulunduğu tutuksuz 9 sanık katıldı. Savunmaları alkına sanıklardan GP Başkanılık Divanı üyesi Şükrü Karadağ, Mavi Ulaştırma A.Ş. tarafından partiye para aktarımı olmadığını söyledi. Suç tarihinde partide Araştırma ve Planlama Başkanı olarak görev yaptığını söyleyen Metin Öner de, "Kimseden bağış almadım, buna da yetkim yoktur. Bildiğim kadarıyla öyle bir bağış da olmadı" diye konuştu.

Mali Ulaştırma A.Ş.'nin ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu kaydeden Yusuf Bozan ise, "Bizim ortaklığımız kayıt üzerindedir. Gerçekte böyle bir ortaklık yoktur. Ben Medya Park Yayıncılıkta çalışıyorum. İş korkusu nedeniyle bu ortaklığı kabul ettik. GP'ye aktarılan paralardan da haberim yoktur" diye konuştu.

Başkanlık Divanı'nda bu yönde kararlar alınmadığını öne süren GP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Kuran, "Böyle bir paranın kabulü söz konusu değildi. 23 Şubat 2002 tarihinde yapılan büyük kongrede mali hesapların ibrası yapılmıştır. Gerekli merciler bu hesapları incelemiştir" açıklamasında bulundu.

Bunun üzerine hakim, "Nereden çıktı bu iddialar? Sorumlu kim?" diye sordu. Kuran, "TMSF'nin raporu var. Bu yönde bir iddia yer alıyor" diye konuştu.

Mahkeme Hakimi, duruşmada hazır bulunmayan GP Genel Başkanı Cem Uzan ile bu partinin Genel Başkan Yardımcısı Ufuk İlkiz ile sanık Hasan Kalafat'ın gelecek duruşmaya polis zoruyla getirilmesine karar verdi. Duruşma dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

İkitelli sınırları içerisinde 1 Temmuz-31 Aralık 2002 tarihleri arasında faaliyet gösteren Mavi Ulaştırma ve Haberleşme Hizmetleri A.Ş.'nin hissedarları arasında Ahmet Yılmaz, Yusuf Bozan, Hasan Kalafat, Erkan İşler ve Cavit Uzun'un bulunduğu, diğer sanıklar Cem Uzan, Mehmet Orhan Uğuroğlu, Şükrü Karadağ, İsmail Yavuz Onursal, Metin Öner, Ufuk İlkiz, Hacı Ahmet Baş Mehmet Ali Akgül, İsa Esen, Fevzi Aksoy, Sadrettin Balman ve İsmail Hakkı Kuran'ın ise Genç Parti'nin yöneticileri ve bu partide çalışan kişiler olduğu belirtiliyor.

İddianamede sanıkların, yaklaşık 20 milyon YTL'yi "Mavi Ulaştırma ve Haberleşme Şirketi'nden GP'nin organlarına aktarıldığı öne sürülüyor. Mavi Ulaştırma şirketinin hissedarları olan sanıkların, GP organlarına avans yolu ile kaynak aktarmak suretiyle Siyasi Partiler Kanunu'na Muhalefet'te bulundukları belirtilen iddianamede GP yöneticilerinin de partiye aktarılan nakit avansı kabul etmek suretiyle suça katıldıkları kaydedildi. Sanıkların Siyasi Partiler Kanunu'na Muhalefet suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası çarptırılmaları istendi.

Haberin Devamı