Karayip'te bir cennet: Turks and Caicos

Karayipler'in en popüler Caicos’un ‘Providenciales’ isimli adası. Gittik, gördük, beğendik.

ABD seyahatimiz sırasında eşimle birlikte Turks and Caicos’a (TCI) da gittik. Karayip’teki bir dolu ada arasından TCI’yı tercih etmemizin iki nedeni vardı. Biri isminin bize yakın ve sempatik gelmesi. Diğeri Miami’den direkt uçuşla sadece 1 saat 20 dakikalık uzaklıkta olması. TCI konum olarak Küba’nın doğusu ve Haiti’nin kuzeyinde. Turks and Caicos isminin Türklerle bir ilgisi yok. Caicos’un eski İspanyolca’da karşılığı küçük ada. "Turk" ise kaktüs anlamına geliyor. British Overseas Territory yani Britanya’nın denizaşımı bölgesi olarak biliniyor. Ancak adada büyük çoğunluğu İngilizler değil Amerikalılar teşkil ediyor. İngilizce konuşulan TCI’deki para birimi de zaten Amerikan doları. Yüzölçümü 1000 km kareden, nüfusu 55 binden az. TCI iki gurup tropik adadan kurulu. Toplam 6 adadan oluşan ülkeyi Caicos 6, Turks 2 adayla temsil ediyor. En popüler ve en yoğun olanı Caicos’un ‘Providenciales’ isimli adası. Gittik, gördük, beğendik. Karayip’lerde bir cennet varmış adı da Turks and Caicos.

Haberin Devamı

Ada Miami’den direkt uçuşla 1 saat 20 dakikalık uzaklıkta olması.

TCI'nın en güzel yeri "Grace Bay" ama cennet bedava değil

TCI’nın en güzel sahili Grace Bay. En iyi tesisler burada. Denizi harika. Mis gibi tertemiz. Renkler muhteşem. Deniz mavi ve yeşil. Alabildiğine kumsal. Kumu pudra şekeri kıvamında. Sahil boyunca 60 küsür otel var. Çoğu deniz manzaralı ve konforlu. Biz Sands adında bir otelde kaldık. Plajı, yemekleri, odalarının ve balkonunun genişliği, hizmet kalitesi gayet iyiydi. Fiyatlar da uçuk değildi. Ancak adada her şey ekstra. Bizdeki gibi oda kahvaltı veya her şey dahil çok az tesis var. Harcadıklarınızı üçle çarptığınızda günlük maliyetiniz hiç de ucuza gelmiyor. Sizin anlayacağınız cennet bedava değil!

Karayipte bir cennet: Turks and Caicos

Türkler her yerde

The Sands otelindeki personelle kısa sürede samimiyet kurdum. Fırsat buldukça "Ben Türk’üm sen Caicos’lu olmalısın" diye espri yaptım. Önce anlamadılar. Anlatınca güldüler. Baktım zahmetli. Fazla uzatmadım. Otelin deniz kıyısında "Hemingway" adını verdikleri şirin restoran çok keyifliydi. Adanın en romantik restoranı ise Coco Palms. Yer bulmak çok zor ama uğraşa değiyor. Palmiye ağaçları arasında muhteşem bir gurme deneyim yaşıyorsunuz. TCI’de suşisinden, İtalyanına, balıkçısından, etçisine kadar her tür yer var. Hatta "Turks and Kebab" adında tipik bir Türk lokantası bile mevcut. Eşimle adayı gezerken acaba bir Türk’e rastlayacak mıyız diye merak ettik. Çünkü bizimkilerin dünyada keşfetmedikleri ve gitmedikleri yer kalmamıştır. Nitekim Grace Bay’in en lüks otellerinden biri olan Palms’ı gezerken havuzda küçük çocuklarıyla yüzüp, oynayan bir Türk çifte denk geldik. İşte o an birbirimize bakıp "Tamam! Grace Bay de bizimmiş" dedik, rahatladık. Kural asla bozulmaz. Türkler her yerde!

Haberin Devamı

Karayipte bir cennet: Turks and Caicos

TCI: Miami'nin Antalya'sı

Turks and Caicos Amerikalıların sayfiyesi. Çoluk çocuk maile her fırsatta geliyorlar. Ya otelde kalıyorlar ya da yazlıklarında. Marketler, mağazalar, televizyon kanalları, oteller, restoranlar Amerika’dakileri aratmıyor. Her şey tamamen Amerikalılaşmış vaziyette. Sadece trafik İngiliz usülü soldan işliyor. Ama o kadar çok Amerikan arabası var ki çoğunun direksiyonu ters tarafta kalıyor. Yollarda ciddi bir karışıklık söz konusu. TCI’de ciddi bir de gelir ayırımı var. Yerel halk fakir, gelen turistler zengin. Belki de onun için yerel halkın suratı asık. Gülümsemekte zorlanıyor. Turist mutlu, esnaf ve çalışanlar pek değil. Tıpkı bizdeki gibi. Turks and Caicos. Miami’nin Antalya’sı!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR