Gazete Vatan Logo

Çelik mektubu

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye’nin çelik ve alüminyuma uygulanan ek vergilerden muaf tutulması için ABD Ticaret Bakanı Ross’a mektup gönderdi. Sonuç haftaya belli olacak.

Çelik mektubu

Ticaret savaşlarını başlatan ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi getirmesine yönelik Türkiye’den karşı hamle geldi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin ABD’nin çelik ve alüminyuma uyguladığı ek gümrük vergilerinden muafiyeti için ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’a mektup gönderdi.

Sektör temsilcileriyle bir görüşme gerçekleştiren Zeybekci, beklentileri dinlemesinin ardından ABD Ticaret Bakanı’na mektup yolladı ve Türkiye’nin çelik ve alüminyuma uygulanan ek gümrük vergilerinden muaf tutulmasına yönelik beklentilerini iletti.

Gerekçe kabul edilemez

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergisi uygulama kararına yönelik Türkiye’nin yazılı, telefonla ve ABD’deki Türk Büyükelçiliği kanalıyla temaslarda bulunduğunu belirterek, “Önümüzdeki hafta olumlu veya olumsuz daha net sonuçlara doğru gideceğiz” dedi. Dünyada ticaret savaşları sürecinin başladığını söyleyen Zeybekci, ABD’nin bu konudaki gerekçesinin yanlış olduğunu belirtti. Zeybekci, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bazı matematiksel bulgulara dayansa bile gerekçe olarak ABD’nin bunu ulusal güvenliğe dayandırması, dost ve müttefik ülkelerini de dahil edecek şekilde bunu uygulamaya koyması bu gerekçeyle örtüşmüyor. Kabul edilebilir değil.”

ABD 6’ncı büyük pazar
ABD kısa süre önce çelikte yüzde 25, alüminyumda yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmişti. Daha sonra Arjantin, Avustralya, Brezilya, Güney Kore, Kanada, Meksika ve AB’yi vergilerden muaf tutacağını açıklamıştı. Dünyanın 8’ncisi büyük çelik üreticisi Türkiye’nin ABD’ye çelik ihracatı 2017’de 1.12 milyar dolar oldu. ABD, Türkiye’nin 6’ncı büyük pazarı konumunda.