Gazete Vatan Logo

Çelebi hedef büyüttü

Jimnastik olsun diye büyümüyor, dünyanın 3. oyuncusu oluyor

Hindistan’ın en büyük havalimanı olan Mumbai (Bombay) Havaalanı’nda yer hizmetleri için açılan ihaleyi kazanan Çelebi Hava Servisi, şimdi de İspanyol Acciona SA’nın sahip olduğu yer hizmetleri şirketlerini satın almaya hazırlanıyor.

Son olarak Hindistan’ın en büyük havalimanı olan Mumbai (Bombay) Chhatrapati Shivaji Uluslararası Havalimanı’nda yer hizmetleri verme hakkı için açılan ihaleyi kazanan Çelebi Hava Servisi, şimdi de Avrupa ve İspanya’nın en önemli iş gruplarından Acciona SA’nın sahip olduğu yer hizmetleri şirketlerini satın alma yolunda ilerliyor. Eğer bu satın alma gerçekleşirse Çelebi Hava Servisi, Swissport ve Menzie’s’in ardından Service Air’in yerini alarak yer hizmetlerinde üçüncü büyük global oyuncu olacak. Çelebi Holding’in Başkan Vekili Canan Çelebioğlu Tokgöz ve Çelebi Hava Servisi CEO’su Samim Aydın’ın verdiği bilgiye göre, Swissport’un’un yıllık cirosu 1.2 milyar euro, Menzie’s’in 800 milyon euro ve Service Air’in yıllık cirosu 300-400 milyon euro arasında.

Yıllık yer hizmetleri cirosu 150 milyon euro alan Acciona’nın satın alınmasıyla Çelebi Hava’nın 75 milyon euroluk Hindistan cirosu ve 125 milyon euroluk Türkiye-Macaristan yer hizmetleri cirosu bir arada düşünüldüğünde yıllık 350 milyon euroluk ciroya ulaşılacak. Bu rakam da Çelebi hava Servisi A.Ş.’yi dünya üçüncüsü yapacak. Şirketin CEO’su Samim Aydın, satın alma süreciyle ilgili şunları söyledi: “51 yıllık ismi olan ve uluslararası başarılar elde etmiş şirketimize son zamanlarda haftada bir olmasa da ayda bir satın alma ya da iş ortaklığı teklifleri geliyor. Fakat biz büyümek için büyümüyoruz. Fakat şu anda tüm global oyuncuların büyüme problemi var. Büyümek kontrol etme sorunu ortaya çıkarıyor. Servis işi olduğu için kontrolü elimizden kaçırmak istemeyiz. Bizim işimizde doğru olan sağlıklı büyümektir. Kalite düşmemeli, yani jimnastik olsun diye iş yapmıyoruz. Acciona SA büyük bir grup, bu grup yer hizmetleri işindi tasfiye etmek istiyor, o grup için devde kulak bir iş. Fakat u satın alma bizi bir anda global arenada üçüncü konuma getirecek.”

Aydın, satın alma işlemi ile ilgili olarak Citigroup Global Markets Limited’in finansal danışman olarak yetkilendirildiğini, Citigroup’a yapacağı çalışmalarda, ICF Grubu’na bağlı SH&E Ltd danışmanlık şirketini de teknik değerlendirme konusunda destek verdiğini söyledi.

11 havaalanında var

Acciona SA, Almanya ve İspanya’da 11 havalimanında yer hizmetleri faaliyetleri yürüten toplam altı şirketten oluşuyor. İspanya merkezli grup bünyesinde; Almanya’da, Berlin Schönefeld, Berlin Tegel, Frankfurt ve Hamburg havalimanlarında havaalanı yer hizmetleri faaliyetleri yürütmekte olan üç şirket yer alıyor. AAS ayrıca, İspanya’daki üç şirketi ile Ibiza, Menorca, Palma de Mallorca, Las Palmas, Tenerife Norte, Tenerife Sur ve Madrid havalimanlarında havaalanı yer hizmetleri faaliyetleri yürütüyor. Yaklaşık 3 bin 200 personeli bulunan grup; yıllık yaklaşık 120 bin uçağa hizmet veriyor. Kapsadığı hizmet alanı ve mevcut büyüklüğü itibarıyla Avrupa’nın önde gelen havacılık yer hizmetleri şirketleri arasında yer alıyor. Yıllık cirosu 150 milyon euro.

Haberin Devamı