Gazete Vatan Logo

Çekici zulmü!

Araç çekmedeki keyfilik vatandaşları canından bezdiriyor. Trafiği tehlikeye düşüren ya da trafiği engelleyen araçlar yerine tolerans gösterilebilecek araçların çekilmesi sürücüleri isyan ettiriyor.

Çekici zulmü!

Yıllardır kangren haline gelen ve bir türlü çözüme ulaşamayan çekici terörü son günlerde İstanbul’da inanılmaz bir ölçüde arttı. Çekicilerin ana caddelerde trafiği rahatlatma yerine ‘daha kolay’ olması ve başka nedenlerle tolerans gösterilebilecek araçları çekmeleri vatandaşı çileden çıkartıyor.

200 lira ceza can yakıyor

Bir simit almak için araçtan inen sürücüye 2 dakikalık gecikmesi 200 liraya mal oluyor. Bunun 90 lirası araç çekme ücreti. 12 lirası özel otopark parası. 95 lira ise trafik cezası. Ayrıca sürücüye hatalı parktan 10 ceza puanı uygulanıyor. Uzmanlar polis-vatandaş yakınlaşmasına en büyük darbeyi çekicilerin vurduğunu belirterek “Bir adres sormaya inip döndüğünde aracını bulamayan ve bir dakika içinde 200 lira ceza ödemek zorunda kalan sürücü devletine polisine isyan ediyor” diyor. Trafik ve Yol Uzmanı Dr. Suat Sarı “Çekiciler özel otoparklarla anlaşmış durumda. Performans primi alıyorlar. Ne kadar çok araç çekerlerse o kadar prim alıyorlar” dedi. Dr. Suat Sarı “Polis, hatalı aracı fotoğraflamalı, sürücüsünü uyarmalı, trafik durumuna göre tolerans göstermeli, tuzak kurar gibi araç çekmek vatandaşı isyan ettirir” dedi.

Haberin Devamı

Acılı insanların arabasını çekiyorlar
Burası Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı, Kapığası İETT durağı. Duraktan 1 saat içinde sadece bir kez İETT 12C otobüsü geçiyor, yolcusu az olduğu için genellikle durağa uğramıyor. Cenazeye ya da mezar ziyaretine gelen bir vatandaş, bu durağın yakınına aracını koyduğunda anında çekiliyor. Durağa kamyon, otobüs, minibüs park edenlere ise dokunulmuyor. Vatandaşlar, “Burası ara bir sokak. Trafik yok, engelleme yok, bir iş yerinin önünü kapatmak yok. Trafiği tehlikeye düşürmek yok. Vatandaş buraya park etse ne olur etmese ne olur. Gelip buradan acılı vatandaşın arabası çekmek işin kolayına kaçmak, vatandaşı isyan ettirmekten başka bir şey değil” diyor.
Çift sıra hatalı parka dokunmuyorlar
Burası da Üsküdar... Halk Caddesi.. Buradaki İETT durağı ise çift sıra işgal edilmiş durumda. Ortada ne çekici, ne polis var. Günün her saati İETT otobüsleri mecburen yolun ortasından yolcu alıyor. Yaşlı yolcular, otobüse korku içinde biniyor. Aynı şekilde Ahmediye İETT otobüs durağı da (küçük foto) işgal altında. Üsküdar’da çekicilerin trafiği kilit ana caddeler yerine Karacaahmet Mezarı, Numune Hastanesi civarı gibi yerlerde vatandaşın araçlarını çekmesi anlamlı bulunuyor.
‘Amacından saptı devlet el koymalı’
İstanbul’da araç çekme işlemleri İstanbul Trafik Vakfı tarafından yapılıyor. Başlangıçta İstanbul trafiğini rahatlatmak amacıyla kurulan vakıf daha sonraları ‘sadece para kazanma amaçlı’ rant vakfına dönüştüğü iddialarıyla gündeme geldi. Son yıllarda gazete ve televizyonlarda çekici skandallarıyla gündeme gelen vakfın işleyişi tartışılır hale geldi. Vatandaşın en çok şikayet ettiği kurumlardan biri olan İstanbul Trafik Vakfı’nın artık amacından saptığı ve vatandaşla devletin arasını açtığı iddiaları daha da arttı. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık şikayet hattı CİMER ve BİMER’e binlerce çekici şikayetinin yağdığı belirtiliyor. Trafik ve yol uzmanları “Araç çekme işi amacından saptı. Devlet bu duruma bir an önce el koymalı” diyor.

Haberin Devamı