Gazete Vatan Logo

Çeke sanal kelepçe

Hapis cezasının kaldırılmasıyla piyasanın güvenini kaybettiği çeke yeni yasa geliyor. İflas ertelemeyle birlikte Meclis’e gelecek düzenlemeye göre, çeki kesenler başka şirkete geçseler dahi tutarı ödenene kadar sorumluluklarından kurtulamayacak

Çeke sanal kelepçe

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yasadaki hapis cezasının kaldırılmasından sonra piyasada çeke olan güvenin azaldığına işaret ederek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla çeke olan güveni tekrar tesis etmek için Çek Yasası’nı yeniden çalışmaya başladıklarını söyledi. Yaptıkları düzenlemeyle çeke karekod sistemi getirdiklerini anımsatan Tüfenkci, şu değerlendirmede bulundu:

“Bankaların gördüğü tüm riski, çekin verildiği kişi de görebilecek. Neyi görecek? Şirketin ne zaman kurulduğunu, şirketin ne kadar çek kullandığını, bu çeklerin daha önce ödenip ödemediğini, ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz olup olmadığını, iflas erteleme olup olmadığını veya bankalarda çek karnesi kullanıp kullanmadığınızı, bir çekinizi ödemediğinizde ne kadar süre sonra ödediğiniz gibi sizinle ilgili bütün verileri görecek. Malını ona göre verecek. Bir anlamda o riske, siz karar vereceksiniz, bu insan güvenilir mi, değil mi? İkinci önemli yaptırım, şirketiniz çek kesti ve siz o şirketin yönetim kurulunda dahi olsanız ayrılıp başka bir şirkete gittiğinizde o çek ödenene kadar siz o şirketin yönetim kurulunda yer alamıyorsunuz veya yeni bir çek kesemiyorsunuz. Şirketin müdürü ve yetkili şahıslar da o şirketten ayrılsalar dahi sorumlulukları sona ermiyor çek ödenene kadar. Çeki imzalarken eğer şahıs ise T.C. Kimlik Numarası, şirketse MERNİS numarasını oraya yazmış bulunacaklar.”

Haberin Devamı

Bu yaptırımların önemli olduğunu ifade eden Bakan Tüfenkci, düzenlemeyi kamuoyu görüşüne açtıklarını, dönüşlerin olumlu olduğunu söyledi. Tüfenkci, “Yakında iflas ertelemeye yönelik düzenlemeyle Meclis’e sevk edeceğiz. Adalet Bakanlığı ile iflas erteleme üzerinde çalışıyoruz” dedi.