Gazete Vatan Logo

Cayma hakkı genişledi

Yeni yılda BES sistemine giriş zorunlu tutulurken, çıkış da serbest oluyor. Çalışanlar 2 aylık cayma süresinden sonra da sistemden ayrılabilecek

Cayma hakkı genişledi

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) uygulamasından çıkış kuralları esnedi. Çalışanlar 2 aylık cayma hakkından sonra da dilediği zaman sistemden ayrılabilecek.

Hazine Müsteşarlığı’nın Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Çalışanların işverenleri aracılığıyla BES’e dahil edilmesine (otomatik katılım) ilişkin usul ve esasların belirlendiği yönetmeliğe göre, emeklilik sözleşmesinde tarafların hak ve yükümlülükleri, ücret ödeme günü ve mutabakat süreci belirlenecek. Çalışan belirlenenden daha yüksek bir oranda ödeme yapmak istediğini işverene bildirebilecek. Bu şekilde katkı payı oranını artıran bir çalışan, belirlenen oranın altında kalmamak kaydıyla katkı payı oranını işverenden talepte bulunarak azaltabilecek.

3 ay mola mümkün

Yapılan ilk katkı payı, şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihi takip eden iş günü emeklilik planına dahil edildiği şirket tarafından çalışana posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla bildirilecek. Çalışan katkı payı ödemeye ara vermeyi talep edebilecek. Bu talep, talep tarihinden itibaren azami 3 aylık süre için yapılabilecek. Bu sürenin bitiminden önce veya sonra tekrar ara verme talebinde bulunulması mümkün olacak. Katkı payı 2 aylık cayma süresinde, ilgisine göre çalışan veya işverence tercih edilen başlangıç fonunda yatırıma yönlendirilecek.

Haberin Devamı

Çalışan cayma süresinden sonra da çalışan dilediği zaman sistemden ayrılabilecek. Cayma talebi, çalışan tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre işverene veya şirkete bildirilecek. Cayma bildiriminin ulaşmasını takiben 10 iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleriyle birlikte çalışana iade edilecek.

Avanta yasak

İşveren, emeklilik şirketi seçiminde hizmet kalitesini ve çalışana sağlanan avantajları dikkate alacak. İşveren, şirket seçimi sebebiyle şirketten komisyon dahil hiçbir şekilde maddi menfaat sağlayamayacağı gibi şirket de işverene bu şekilde bir teklifte bulunamayacak.

Haberin Devamı

İşveren, iş yerindeki çalışanlarını farklı emeklilik planlarına dahil edebilecek.

Cayma hakkı kullanılmazsa, cayma hakkının dolduğu ayı takip eden hesap döneminde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere bin lira tutarında başlangıç devlet katkısı hesaplanacak.

Sistemden ayrılma işlemi gerçekleştiren çalışanlar, Hazine Müsteşarlığı’nın belirleyeceği esaslar dahilinde 2 yılda bir tekrar otomatik olarak sisteme dahil edilebilecek. Müsteşarlık bu süreyi 1 yıla kadar azaltmaya ve 3 yıla kadar artırmaya yetkili olacak.Söz konusu yönetmelik, 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girecek.