Gazete Vatan Logo

Çay mı? kahve mi?

Kimi çaysız yapamaz, kimi de kahvesiz. Belli bir rutinin parçası olan bu içeceklerin birçok yararı olduğu biliniyor. Ama her şeyin azı karar, çoğu da zarar...

Çay mı? kahve mi?

ÇAY

2 dakika demleyin

Eğer çay sadece 2 dk demlenirse uyarıcı etki yapar. 5 dk dan daha uzun bir sürede demlenirse adrenalize olan kafeini bağlayan tanik asitler açığa çıkar. Böylece çay sakinleştirici etki yapar.

Yüksek antioksidan desteği
Siyah çay üretilirken, yeşil çay üretiminde kullanılan yönteme oranla yaprakların daha fazla oksitlenmesine neden olduğu için siyah çayın besleyici özelliği önemli oranda azalıyor. Yeşil çay yaprakları ise daha az işlendiği için antioksidan özelliğini koruyor.
Damar yapısını korur
Siyah üzüm, greyfurt suyu, soğan ve kırmızı şarapta da bulunan flavonoid maddesini içeren siyah çay, kötü kolesterolün (LDL) neden olduğu damar yapısının bozulmasını önlemeye yardımcı oluyor.
Tümörlere etkili
Düzenli çay içmek erimesine karşı kemikleri kalınlaştırıyor. Yatıştırıcı etkiye sahip triptopan amino asidi içeren çay, bu özelliğiyle gerginliği azaltıyor, uykusuzluğu ortadan kaldırıyor. Mikrobik enfeksiyonlara ve olası tümörlere karşı etkili oluyor. Cildi parlatıyor.
Hazımsızlığa iyi gelir
Çayın faydalarına baktığımızda adeta ecza deposunda saklanması gereken bir ilaç gibi olduğunu görüyoruz. Her türlü hazımsızlık, mide ağrısı, cilt kuruluğu ve öksürüğe iyi geldiği biliniyor.
Diş taşını engeller
Çay, diş macunu gibi çok sayıda floroit içerir. Çaydaki tanik asitler dişdeki koruyucu etkiyi destekler, dişlerin üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak diş taşı oluşumunu engeller.
KAHVE
1 fincanı stresi yok eder
Bir fincan kahve içerisinde su, protein, şeker, tanik asit, alkoloitler ve kafein barındırır. Sabah tüketilen kahve stresi yok eder.
Konsantrasyonu yükseltir
Kahve içerek geç saatlere kadar konsantre olmuş bir şekilde çalışabilirsiniz. Ve bunları sağlayansa kahvedeki kafeindir. Beyin gün içerisinde adenozin maddesini salgılar ve sinir hücresindeki reseptörleri uyarır.
Dikkati artırır
Dozunda tüketilirse bu kahvenin gücü gerçekten mucizeler yaratabilir. Düşünce akışını tetikler, dikkati artırır, morali düzeltir.
Yüzde 40
Kadınlarda safra taşı üretimi, erkeklere oranla iki kat fazla. Yapılan araştırmalar günde dört fincan kahve içen kadınların, içmeyenlere oranla yüzde 25 daha az safra taşından şikayet ettiğini gösteriyor. Kahve tüketimi, özellikle siroz nedeniyle oluşan karaciğer kanseri riskinin azalmasına da yardımcı.
3 Fincan
Günde üç fincan içilmesiyle astım tehlikesini azalttığı belirtilen kahve, baş ağrısına da iyi geliyor. Kullanılan ağrı kesicilerin etkisini yüzde 40 oranında artıran kahve, tek başına da baş ağrısının azalmasına yardımcı oluyor.
Çok içerseniz uykusuz kalırsınız
Kahve uyarıcı etkisi sebebiyle özellikle seyrek kahve içenlerin geceleri uykusunu kaçırır. Kafein resptörleri bloke eder. Böylece daha uzun süre uyanık kalırsınız.
Hamileler uzak durmalı
Hamilelerin, diyabet, ülser ve kalp hastalarının kahveden uzak durması gerekiyor. Aşırı tüketilmesi halinde kahve, kalpte ritim bozukluklarına neden olabiliyor. Ayrıca yumurtlamayı olumsuz etkilediği de belirtiliyor.

Haberin Devamı