Gazete Vatan Logo

Çay kültürünüzü seviyorum

Çay kültürünüzü seviyorum

Raffles İstanbul Zorlu Center’da çayları ile bu kez Palais des Thés’nin sahibi, ‘tea master’ François-Xavier Delmas vardı. Çayın incelikleri ve bilinmeyenleri anlattı...

Fransız gastronomi dünyasının önemli isimlerinden olan François-Xavier Delmas, çayın kültürel zenginliğini ve tüm dünyadaki farklı çaylarını keşfetmek üzere 1987’de kurduğu Palais des Thés ile çayın peşindeki yolculuğuna devam ediyor. Ağırlıklı olarak Çin, Hindistan, Japonya, Tayvan, Nepal ve Sri Lanka çaylarını keşfeden Delmas, sadece aracısız, direkt çay bahçelerindeki üreticiden temin ettiği en üst kalite çayları markası altında bulunduruyor.

TÜRK TATLARI VAR

Delmas içilen çayların insanın moduna göre değişmekle birlikte sabah ve akşamın farkı olduğunu söylüyor. Delmas, şöyle örnek veriyor:

Kahvaltı: Japon yeşil çayı. Kahvaltı sonrası Darjeeling first flush-siyah çay.

Öğle: Yaseminli yeşil çay

Öğleden sonra:The des Amants siyah çay. Öğleden sonra aynı zamanda The du Hammam.

Akşama doğru yemekten önce Butterfly of Taiwan, yatmadan önce de Rooibos du Hammam.

Haberin Devamı

En çok tercih edilen çaylar

İki tane: The du Hammam Türkiye’den tatlardan esinlenerek yapılmış.

The du Moines - keşişlerin çayı olarak da geçer.

EN PAHALI ÇAY

Pahalı olan çaylar Çin’de üretiliyor. Kilosu 20.000 euro olan yeşil çaylar bile var. Özelliği ise şu: değer verdiğiniz, sizin için önemli olan birisine çok özel bir hediye vermek gibi görülüyor, çünkü bunlar gerçekten çok pahalı.

KALİTESİ İYİ DEĞİL

Delmas, Türk çayını içiş tarzımızdan dolayı seviyor, çay kültürümüzü çok takdir ediyor. “Türklerin çaya bakış açısını, çaylarıyla gurur duymalarını, misafirlerine çay ikram etmelerini seviyorum” diyor.

Kalitesine gelince ise “Çok iyi diyemiyorum ama anlamı daha büyük, güzel bence” derken duygularını söyle özetliyor. “Tadına gelince pek bana göre değil ama ikram şekliniz çok etkiledi, gerçekten çaya olan bağlılığınız çok güzel. Özel bir değer verdiğinizi gördüm, bu çok hoş.”

İKİ SAATTE BİR İÇİN

Çay sıcak ya da soğuk suyla da hazırlanabiliyor. Demleme yöntemleri ise farklılık gösteriyor. Yanı sıra günde kaç bardak içilebileceği veya ne zamanlar tüketilebileceği de merak konusu.

Haberin Devamı

Delmas, “Ne zaman isterseniz içebilirsiniz ama iki saatte bir içilmesini tavsiye edebilirim. Önemli olan nokta çay aralarınızda hareket etmeniz.”