Gazete Vatan Logo

Çay, ofiste kalemden önce gelir!

Yurtdışında yüzde 15, Türkiye’de yüzde 30

BİM’in sahibi Topbaşlar ve inşaatçı Peker Ailesi’nin ofis malzemeleri sitesi Avansas.com, BİM gibi ‘en ucuz’ iddiasıyla online pazarda liderliği aldı. Günde 40 bin kişinin ziyaret ettiği fırsat sitesinde fotokopi kağıdı ve dosyadan sonra en çok çay-şeker satılıyor. Yurtdışında yüzde 15 olan yiyecek-içeceğin payı Türkiye’de yüzde 30’u geçiyor.

Perakende, tekstil ve inşaat sektörlerindeki yatırımlarıyla tanınan Peker Ailesi tarafından 2009 yılında kurulan ofis malzemeleri sitesi Avansas.com, BİM’in sahibi Topbaş Ailesi’nin de ortak olmasıyla hedefleri büyüttü. Perakende zinciri BİM’in sloganı gibi ‘toptan fiyatına perakende satış’ yapan Avansas.com, kısa sürede kendi alanında online pazarda lider oldu. Avansas, 3 yılda 400 milyon TL, uzun vadede ise 1 milyar TL ciro hedefliyor.

Ramazanda azaldı

Avansas.com, büyüme hedefleri doğrultusunda ofis malzemeleri alanında dünyanın öncü şirketlerinden Staples’in Almanya, Macaristan, Avusturya ve Polonya Bölge Başkanı Rainer Thews’i Genel Müdür olarak transfer etti ve yeni bir üst yönetim ekibi oluşturdu.

‘1 günde kapıdan teslim’ konseptiyle çalıştıklarını söyleyen Thews, kısa sürede 4 bin müşteriye ulaştıklarını açıkladı. Uluslararası tecrübesi olan Thews’in sözleri Türkiye’deki ofis alışkanlıklarının da Avrupa’dan çok farklı olduğunu gösterdi. Thews’in verdiği bilgiye göre Türkiye’de çay, ofislerin ve çalışanların olmazsa olmazı. Öyle ki şirkette kalemden bile daha çok çay satılıyor. Thews, Ramazan ayında sıralama değişse de en çok sattıkları ürünleri şöyle anlatıyor: “Türkiye’de en çok fotokopi kağıdı, dosya ve çay-şeker satılıyor. Yurtdışında yüzde 85 ofis malzemeleri, yüzde 15 ise yiyecek içecek olurken Türkiye’de yiyecek içecek Avrupa’nın 2 katı. Satışların 3’te biri çay-şeker kurabiye ve ofis atıştırmalıklardan oluşuyor.”

Dekorasyona da girecek

“Biz online bir şirketiz ama müşteriyle birebir itritaba geçen saha ekibimiz de var” diyen Thews yeni planlarını şöyle açıklıyor:

“3 içinde 400 milyon TL’lik satış yapmayı ve yüzde 30 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz. Online satış aslında kolay ama biz ertesi gün teslim etmeyi garanti ediyoruz. Bu fırsat sitesinde 7 bin çeşit ürün var. Bunu göndermek zor. En ucuzu biziz diyebiliriz en rekabetçi şirket de biziz. Şuan günlük 40 bin adetlik ziyaret sayımız var. Yakında dekorasyon ürünleri ve sandalya satmayı da düşünüyoruz. Şuan pazarda en büyük Metro ama onların da ürünleri limitli. En çok ürün çeşidi bizde var.”

11 milyar liralık Pazar

11 MİLYAR TL: Yıllık tüm ofis malzemeleri pazarının büyüklüğü

3 MİLYAR TL: Okul malzemeleri ve mobilya hariç pazar büyüklüğü

1 MİLYAR TL: Avansas’ın 5 yıl sonraki hedefi

Ertesi gün teslim iddiası var

Avansas, kurumsal müşterilerine iyi tanınan yerel ve uluslararası markalardan oluşan Türkiye’deki en zengin ofis malzemeleri portföyünü sunuyor. Avansas 8 ana ürün kategorisinde toplam 7.000 farklı ürün satmayı hedefliyor. Bu ürün kategorileri kâğıt, mürekkep&toner, temizlik, gıda, ofis makineleri, teknoloji/aksesuarlar ve mobilyadan oluşuyor. En uygun fiyat iddiası olan şirket internette sipariş verilen ürün ne olursa olsun ertesi iş günü kapıdan teslim etmeyi taahhüt ediyor.

‘Teklif çok ama ortaklar satmıyor’

Avansas Genel Müdürü Rainer Thews, şirketin ortakları olan Topbaş ve Peker ailelerinin şirketi satmayı düşünmediğini söyledi.

Yurtdışından çok fazla ortaklık ya da satınalma teklifi geldiğini belirten Thews şöyle konuştu:

“Ortaklar ‘Şu an paramız var ve pazarın potansiyeli müthiş’ diyor. Hedefimiz Türkiye’de lider olmak. Bu hedefi gerçekleştirdikten sonra da komşu ülkelere açılacağız. Dışarıdan yatırımcılar büyük ilgi gösteriyor. Ama ortaklar şuan hedefe bakıyorlar.”

Haberin Devamı