Gazete Vatan Logo

Çavuşoğlu: Talimatını bizzat Esad’dan almıştır

Çavuşoğlu: Talimatını bizzat Esad’dan almıştır

Azerbaycan’ın başkenti Bakü ’ye gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Azerbaycanlı mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile görüştü.

Mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile ikili görüşmenin ardından, düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, "Bu terör faaliyetini kim gerçekleştirdi, arkasında kimler var bu konudaki çalışmalar titizlikle sürdürülüyor" dedi. Çavuşoğlu, "Dün akşam Ankara’da meydana gelen hain terör saldırısında hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına ve tüm milletimize de başsağlığı diliyorum. Azerbaycan halkına, başta Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev olmak üzere, Elmar kardeşime ve tüm dost ve kardeşlerimize bu gösterdikleri dayanışma ve destek için de çok teşekkür ediyoruz. Esasen terörün her türlüsüne karşı her zamankinden daha fazla dayanışma içinde olmamız gerekiyor. Terörle mücadelede de her zamankinden daha fazla kararlı olmamız gerekiyor. Biz Türkiye olarak terör örgütleriyle hiç ayrım yapmaksızın mücadele ediyoruz. DAEŞ terör örgütüyle, PKK terör örgütüyle, DHKP-C terör örgütüyle. Suriye ’de de YPG’yle DHKP-C’nin hiçbir farkı yoktur zaten. YPG’nin içindeki tüm kademelerinde PKK’lılar vardır, Kandil’den vardır. Esasen Salih Müslim kendisi de zaten Suriye rejimi tarafından Kandil’den çağrılıp Suriye’de buradaki unsurları toplayıp Türkiye’ye karşı da olumsuz tutum içinde ya da saldırılar içinde olması talimatını bizzat Esad’dan almıştır. Tüm belgeleriyle bilgileri bizde mevcuttur" dedi. Terör saldırısı sebebiyle Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısını gerçekleştiremediklerini belirten Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız ziyaretini erteledi. Önümüzdeki en kısa süre içerisinde bu toplantıyı gerçekleştireceğiz" dedi.

Haberin Devamı

"Terörle mücadele konusunda Türkiye’yi hiçbir güç yolundan geri çeviremez"

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kardeş Azerbaycan her zaman terör konusunda, Türkiye’deki terör saldırıları ve uluslararası terör konusunda Türkiye ile aynı düşünüyor. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Dışişleri Bakanı kardeşim Memmedyarov hem üzüntülerini dile getirdiler hem de Türkiye’ye olan desteklerini güçlü bir şekilde vurguladılar. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Terörün her türlüsüyle mücadele etmek konusunda da aynı düşünüyoruz. Bu terör faaliyetini kim gerçekleştirdi, arkasında kimler var bu konudaki çalışmalar titizlikle sürdürülüyor. Bilgiler toplanıyor en kısa süre içinde Ankara’dan gerekli açıklamalar yapılacaktır. İçişleri Bakanımız Başbakanımız gerekli açıklamaları yapacaktır. Ama şu bilinsin ki terörle mücadele konusunda Türkiye’yi hiçbir güç yolundan geri çeviremez ve terörle mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Türkiye’deki terörü bitirmek için siyasi adımlar da attık. Milli birlik, kardeşlik dedik, çözüm süreci dedik ve iyi niyetimizi gösterdik ama terör örgütünde bu iyi niyeti görmedik. Şu anda Türkiye’nin bazı şehirlerinde terör örgütünün özellikle çözüm sürecini suistimal ederek bazı şehirde yapılanmalarını da gördük."

Haberin Devamı

Operasyonların devam ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Birçok şehirde Cizre dahil terör örgütlerini temizledik. Her devletin kendi içindeki terör örgütlerini temizlemesi en doğal görevidir. Kamu düzenini sağlamak ve orada yaşayan kardeşlerimizin huzurunu tesis etmek bizim görevimizdir. Orada yaşayan Kürt kardeşlerimiz terör örgütlerini yaşadıkları şehirlerden özellikle temizlememizi özellikle istiyor. Operasyonlarımıza da ara vermememizi istiyor. Çünkü, PKK zulmünden en çok etkilenenler oradaki Kürt kardeşlerimiz. En son seçimde de daha önce seçimlerde de gördünüz zaten o bölgedeki yaşayan Kürt kardeşlerimiz de seçimlerde AK Parti’yi destekliyor. Biz birinci partiyiz orada. Tüm baskılara rağmen Kürt kardeşlerimizin iradesinin göstergesidir. Dün TBMM’de üç parti AK Parti, CHP ve MHP de teröre karşı bildirge yayınladılar, dayanışma örneği gösterdiler. Bugün milletimiz, millet olarak TBMM olarak sırtını teröre dayayan siyasetçileri ve partileri kast etmiyorum, sırtını millete dayayan siyasetçileri kast ediyorum. Tam bir dayanışma içindeyiz, millet olarak dayanışma içindeyiz. Sonuna terörü kadar terörü temizleyene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Zorla, baskıyla Türkiye’yi, Türk milleti, Azerbaycan içinde geçerli bu ve Azerbaycan halkını inandığı yoldan hiçbir güç çeviremez" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Hocalı katliamını yapanları lanetliyorum"

Haberin Devamı

Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan’la Türkiye arasındaki ilişkileri daha ileri noktaya götürmek konusunda her iki tarafta da kararlılık olduğunu kaydederek, "Hocalı katliamını yapanları lanetliyorum bir kere daha. Oradaki şehitlerimize Allah’tan rahmet ve Azerbaycan halkına bir kez daha sabır ve baş sağlığı dileklerimizi iletmek isteriz” dedi.

Azerbaycan’ın ve Türkiye’nin haklı meselelerini birlikte savunduklarını ifade eden Çavuşoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Karabağ problemi ve Azerbaycan’ın Ermenistan tarafından işgal edilen toprakları dahil tüm konularda birlikte hareket ediyoruz. Bu ayın 26’sında Hocalı katliamının yıldönümünde ortada katledilen şehitleri de anacağız. Türkiye’de bazı etkinlikler düzenleyeceğiz. Bugün Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantısını yapamadık ama gelmişken verimli toplantılar geçirdik"

Türkiye halkına başsağlığı dileyen Elmar Memmedarov ise, "Faciayla ilgili Azerbaycan her zamanki gibi Türkiye’nin yanındadır. Bu terör eylemini kınıyoruz. Allah hayatını kaybedenlere rahmet eylesin. Mevlüt beyin bu ziyaretinde ikili ilişkilerimizi ve bölge konularını tartıştık" diye konuştu.