Gazete Vatan Logo

Çavuşoğlu, Lavrov ve Zarif Moskova'da bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya geldi

Çavuşoğlu, Lavrov ve Zarif Moskova'da bir araya geldi

Çavuşoğlu, Suriye krizi ve ileriye yönelik atılması gereken adımların değerlendirileceği Türkiye-Rusya-İran Üçlü Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Moskova’ya geldi.

Ziyareti kapsamında Zarif ile ikili görüşmelerde bulunan Çavuşoğlu, görüşmede, Türkiye ile İran arasındaki ekonomi ile turizm iş birliğini ve Suriye başta olmak üzere bölgesel konuları görüştü.

Görüşmenin ardından Rus mevkidaşı Lavrov ile ikili toplantıya geçen Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada, Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin her geçen gün daha iyiye gittiğini vurgulayarak, bölgesel konularda da birlikte başarılı çalışmalar yürütüldüğüne işaret etti.

Çavuşoğlu, ikili görüşmelerin ardından üçlü bakanlar toplantısına katılırken, toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunulacak.

Lavrov, ülkenin teröristlerden temizlenmesi için Suriye hükümetine yardım etmeleri gerektiğini söyledi.

Lavrov açıklamasında, "Sayın bakan değerli meslektaşlarım Moskova'da sizleri görmekten çok mutlu olduk. Bizim çok yoğun siyasi diyaloğumuz var. 14 Mart tarihinde sizlerle birlikte ortak bir stratejik toplantı yaptık. Daha sonra 3 Nisan tarihinde ülke liderlerinin arasında görüşme yapıldı. İki liderimiz arasında sıkı temaslar var. Ayrıca iki ülke arasındaki bakanlar arasında gerek siyasi gerek ekonomik gerekse de diğer konularda sıkı temaslar oluyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Lavrov açıklamasının devamında, "Bugün sizinle ikili ilişkileri görüşmemiz için yeni bir fırsat yakalamış olduk. Ayrıca siyasi konuları da ele alarak Suriye konusunu da Astana görüşü formatına uygun olarak görüşeceğiz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada, "Sevgili dostum tekrar sizi görmekten ve Moskova'da bulunmaktan mutluluk duyuyorum. 14 Mart tarihinden bu yana 4. kez görüşmemiz. Bu esasen hem ikili görüşümüzde yakaladığımız ivmenin göstergesi hem de bölgesel ve uluslararası konulardaki yakın işbirliğimizin bir neticesi. Liderlerimizin sık sık görüşmesi, bizlerin sarf ettiği çabalar sayesinde ikili ilişkilerimiz daha da iyiye gidiyor. Çok önemli tarihi projeleri hayata geçiriyoruz. Ticari ilişkilerimiz gelişiyor. Ekonomi Bakanımız da Moskova'da kültürel ilişkilerimiz ve turizmdeki işbirliğimiz beni mutlu ediyor. İlişkilerimizi çok daha ileri noktaya götürme konusunda hem mutabakatımız hem kararlılığımız var. Karşılıklı güven bölgesel konularda da birlikte çalışmamıza vesile oldu ve bugüne kadar elde ettiğimiz sonuçlar da yakın işbirliğimiz sayesinde oldu. Bugünkü toplantımız, atacağımız adımları değerlendirme konusunda önemli olacaktır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu'ndan ilk açıklamalar;

"ABD bugüne4 kadar YPG terör örgütüne ciddi destek verdi. Teröristler İdlib'teki sivillerin arasına karıştı" dedi.