Gazete Vatan Logo

Çavuşoğlu: Geç de olsa Suudi Arabistan'ın cinayeti kabul etmesi önemli

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Suudi Arabistan'ın geç de olsa Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü kabul etmesi önemlidir" dedi.

Çavuşoğlu: Geç de olsa Suudi Arabistan'ın cinayeti kabul etmesi önemli

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'na katılarak soruları yanıtladı.

Bakan Çavuşoğlu "Suudi Arabistan'ın geç de olsa Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü kabul etmesi önemlidir" açıklamasını yaptı.
Yürütülen tüm aramalarda Suudi yetkililerin de olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Türkiye, kararlı soruşturma derinleşerek devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, Kaşıkçı olayında BM, uluslararası kuruluş veya mahkemenin soruşturma açması halinde Türkiye'nin iş birliği yapacağını söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları; Uluslararası hukuk çerçevesinde işbirliği yaparız. Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan Kralı Selman'la görüştükten sonra süreç hızlandı.
Ne olduğu ortaya çıkana kadar soruşturma sürecek. Baskı Riyad'ın cinayeti kabul etmesine neden oldu. Daha önce de söyledim herhangi bir ülkeyle elimizdeki delilleri paylaşmadık ama istihbaratlar arasında görüşmeler olabilir.
Brunson sonrası ABD'yle ilikilerde yumuşama oldu ama Türkiye ile ABD ilişkileri Brunson yüzünden gerilmedi. Türkiye ABD ilişkileri, ABD'nin YPG/PKK'ya verdiği destek, Münbiç meselesi ve ABD'nin FETÖ'ye ilişkin tutumu nedeniyle gerildi.
Münbiç'te yol haritası tamamen uygulanmalı.
FETO'nun iadesi için son belgeleri de Adalet Bakanlığı'na ve Dışişleri Bakanlığı'na verdik. Öte yandan ABD içerisinde FBI'ın yürüttüğü bir soruşturma var. FBI'dan ve Dışişleri Bakanlığı'ndan bir ekip Ankara'ya geldi biz belgeleri onlarla da paylaştık.
Dörtlü zirve fikri Brüksel'de gelişti. Süreç bugüne kadar geldi. İki ülke Astana sürecinde aktör, biz Cenevre süreci de dahil hepsinde varız. Suriye konusunda en çok sonuç getiren ülke Türkiye olmuştur, özellikle İdlib mutabakatında. Yanıbaşımızda yangın var, bunu söndürmek için adım atıyoruz. Fransa ve ABD'den, daha önce de Rusya'dan YPG'nin de masada olmasını istediklerini duymuştuk. Ancak Rusya anladı ki, YPG bir terör örgütüdür. Bunu da herkesten daha iyi biliyor. Herkesin bir çıkarı var, ABD'ninki de İran'ı çıkartmak. Bizimki ise, Suriye'nin güvenliği. Herkes o olmasın, bu olmasın diyor.
Yunanistan için her zaman popülizm her şeyden öncedir. Ege'de biz her şeyin barış çerçevesinde çözülmesini istiyoruz. Ancak Yunanistan bizi germeye çalıştığında, cevaplarını verip yerlerine oturtuyoruz. Bu konulara kafa yorması gerekiyor. Buna müsaade etmeyeceğimizi en iyi Yunanistan bilir.
Kıbrıs Rum kesimi, sondaj yapıyorum, sonra bakarım diyor, o zaman kabul ediyorsan, şimdi niye yapmıyorsun. Burada bir oyun var. Kendilerine AB aracılığıyla bir çözüm bulunabilir dedik. Biz de bu amaçla platformumuzu aldık. KKTC'nin belirlediği bölgelerde sondaj, araştırma yapacağız. Bu ada etrafında rezervlerde iki tarafında hakkı var bölüşülmesi gerekiliyor.

Haberin Devamı