Gazete Vatan Logo

Çavuşoğlu: ABD garanti verdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat'ın batısında DAEŞ'le çatışmalara yönelik, "Fırat’ın doğusunda YPG’liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Eğer sözünde durursa garanti verdi. Çünkü YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyor." dedi.

Çavuşoğlu: ABD garanti verdi

Çavuşoğlu, TRT Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Suriye'deki gelişmeler ve buna bağlı olarak ABD ve Türkiye’nin PYD’ye yönelik bakış açısındaki farklılıkların hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, hem bu ülke hem de Irak'ta büyük çabalara rağmen DAEŞ mevcudiyetinin devam ettiğini vurguladı. Karadan bazı kazanımlar olsa da bunun yeterli olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, DAEŞ ile mücadele için ortak ve güçlü bir stratejinin olması gerektiğini ifade etti.

Arazide güç ve ittifak arayışı içinde olan ABD'nin PYD ve YPG'yi yanaştığını söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Müttefiği olan Türkiye'ye sürekli saldırıda bulunan terörist gönderen, Ankara'daki saldırıların faili olan ve kamplarında terörist eğiten bir YPG/PYD ile terörle mücadele etme konusunda her zaman en önde olduğunu söyleyen bir ülkenin işbirliği yapması kabul edilemez. Biz başından beri bu konuda farklı düşünüyorduk ve başta Obama olmak üzere düşüncelerimizi tüm muhataplarımıza çok net bir şekilde söyledik. Ama arazide bu işbirliğinin belli bir çerçevede halen devam ettiğini maalesef görüyoruz.

Haberin Devamı

Münbiç bölgesinin temizlenmesini ve bu bölgenin kapatılmasını en çok biz isteriz. Çünkü bu bölgeden en çok saldırı bize geliyor. Dolayısıyla sınırımızda bir terör örgütünün olmasını istemeyiz ama başka bir terör örgütünün de olmasını istemeyiz. O nedenle kuzeyden iki taraftan gidip temizleyerek Rakka’ya kadar gidilmesini istemiştik. Münbiç’e yönelik Suriye Demokratik Koalisyonu vardı. Onlar da olabilir dedik fakat içlerinde PYD’li varsa bunların da operasyon bittikten hemen ayrılması lazım dedik. Fırat’ın doğusunda YPG’liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Eğer sözünde durursa garanti verdi. Çünkü YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyor."

"Türkiye'ye mesaj vermeye çalışıyorlar"

Alman Federal Meclisinde 1915 olaylarına ilişkin alınan karara değinen Çavuşoğlu, bunun planlı bir olay olduğunu dile getirdi.
Eskiden dışişleri bakanlığının mecliste bu tasarının oylamasını engellediğini şimdi ise bu konuda "rezervini" kaldırdığını anlatan Çavuşoğlu, "Neden kaldırdı? Eğer kaldırmasaydı koalisyon bozulacaktı. Dolayısıyla küçük partilerin üzerine atmak da doğru değil. Biz gerçekleri, nasıl planlandığını, arkasında neler olduğunu biliyoruz. Burada büyük koalisyondaki partiler ve yöneticileri bundan sorumludur. Türkiye’yi cezalandırmaya çalışmak mümkün değil. Her şeyden önce bu tasarının hiçbir bağlayıcılığı ve hükmü de yok ama Türkiye'ye bir mesaj vermeye çalışıyorlar." dedi.
Çavuşoğlu şöyle devam etti:
"Avrupalılar otursun, tarihine şöyle bir baksın, sadece sayfalar açsınlar, masanın etrafında hiçbiri birbirinin yüzüne bakamaz. Tarihi bilmeyen cahil siyasetçilerin 1915 olaylarıyla ilgili karar alması ironidir. O nedenle büyükelçimizi geri çağırdık. Almanya'ya karşı hangi adımları atacağımızı görüşeceğiz. Bir hazırlık da yaptık. Sağduyulu davranıyoruz ama Türkiye'ye karşı atılan bir adıma karşılık sessiz kalamayız. Daha önceki ülkeler hatalarını nasıl düzelttiyse Almanya da bu konudaki hatasını düzeltecektir. Her şeyden önce şu andaki hükümet, devletin ve hükümetin resmi tutumunun ve görüşünün tasarıyla örtüşmediğini ve kendilerini bağlamadığını bize ve kamuoyuna açıklamaları gerekiyor. Daha önce Avusturya ve Lüksemburg'un yaptığı gibi. Her şeyden önce hatalarından dönmeleri gerekiyor.
Almanya, oradaki vatandaşlarımıza ve Türkiye'ye yönelik olumlu adım atsa her bakımdan yüz kat daha karlı çıkar. Almanya'da hiçbir şey tesadüf değildir. Bu ülkede hiçbir basın da özgür değildir. Tüm yelpazedeki gazetelerin aynı gün aynı manşetlerle Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan aleyhine yazı yazması tesadüf olamaz."
"AB’nin adımları milletimizin AB’ye olan güvenini azaltıyor"
Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yürütülen geri kabul ve vize serbestisi sürecine ilişkin bir soruya karşılık da 72 kriterden 67'sini yerine getiren bir ülkeye böyle bir muamele yapılamayacağını belirtti.
AB'nin terör yasasına ilişkin Türkiye'den beklentilerini hatırlatarak, "Ramazan ayında bile canice bombaları patlatan teröristlere destek verecek, onları teşvik edecek adımlar atamayız biz. Mümkün değil." diyen Çavuşoğlu, AB'nin bu tavrının Türk milletinin birliğe olan güvenini azalttığına ancak buna rağmen Türkiye'nin bu yolda kararlı bir şekilde ilerlemek istediğine dikkati çekti.
Türkiye'nin vize serbestisi ve geri kabul anlaşmalarını uygulamak istediğini vurgulayan Çavuşoğlu, taraflar arasında yeni bir sürece girildiğini, geçen hafta uzmanların bir araya gelmesinin ardından, bugün yine görüşüleceğini bildirdi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bu 5 kriter için anlaşma olursa bu süreç işler. Aksi takdirde, yani AB vize serbestisini uygulamazsa biz de geri kabul anlaşmasını askıya alırız. Bu bir tehdit değildir, iki anlaşmanın birlikte uygulanması lazım." ifadelerini kullandı.
Musul'a operasyon
Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki terör örgütlerinin temizlenmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Musul'daki olası operasyona da en güçlü desteği vereceğiz. Orada eğittiğimiz unsurlar var, onlar da katılacak. Sanırım bu yılın sonuna doğru ya da 2017'nin başında, şu anda Irak'ın yeterli kuvveti olmadığı için Musul'a yönelik operasyonlar başlayacak." dedi. Türkiye'nin topraklarında, bölgesinde ve sınırlarında oluşan tehditlere karşı her türlü hazırlığı yaptığını belirten Çavuşoğlu, "Suriye ve Irak'a yönelik tezkeremiz de var, 1 Ekim'de sona eriyor, tekrar o tezkereyi Meclis'te gündeme getireceğiz." diye konuştu.
İsrail ile normalleşme süreci
Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinde normalleşmenin sağlanması için yürütülen görüşmeleri de değerlendiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Son zamanlarda, bir iki aydır görüşme yok ama bu görüşme trafiği hızlanınca beklentiler arttı ne zaman normalleşme olacak, büyükelçiler atanacak diye. Artık son bir iki görüşme kaldı, bazı detaylar var. Ortaya koyduğumuz iki şart konusunda iki tarafın da pozisyonlarında yakınlaşma oldu. Ama bu şartları yerine getirecek olan İsrail'dir. Suçu işleyen İsrail, özürü dileyen İsrail, tazminat ve Gazze ile Filistin üzerindeki ambargoların kısıtlamaların kaldıracak olan da İsrail'dir. Bizim için özellikle Filistin ve Gazze'ye yapacağımız yardımların önündeki engellerin kalkması çok önemli. Elbette tazminat da önemli."
İsrail'in planlı bir şekilde Gazze'de hastane, okul ve altyapıları vurduğunu işaret eden Çavuşoğlu, "Buraları yeniden ayağa kaldırmamız, denizden elektrik sağlamamız gerekiyor. Bunların hepsini İsrail'le detaylı bir şekilde görüşüyoruz, bu konuda hiçbir engel istemiyoruz. İnsani yardımlarımız kalkınma yardımlarımız engelsiz bir şekilde buralara ulaşacak." dedi.
Türkiye'nin Ortadoğu Barış Süreci'ni başından beri desteklediğini ancak İsrail haksızlık yaptığı zaman tepkisini de ortaya koyacağını vurgulayan Çavuşoğlu, "Önümüzdeki görüşmeler sonucunda bir adım atılabilir. İsrail bu şartları tam olarak yerine getireceğini kabul ettiği gün normalleşme süreci başlayacaktır." diye konuştu.
Rusya ile ilişkiler
Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinden sonra Rusya ile ilişkilerin seyrine ilişkin de bilgi verdi.
Çavuşoğlu, "Herhangi doğrudan bir görüşme yok. Bizim önerilerimiz oldu, arada mesaj getirip götürenler oluyor tabii. Fakat burada Rusya'nın ve Putin'in bir karar vermesi lazım. Türkiye gibi bir ülkeyi kazanmak mı istiyor, kaybetmek mi istiyor?" şeklinde konuştu.
Sınır ihlali yapan Rus uçağının daha önce ilan edilen angajman kuralları gereği düşürüldüğüne dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Şimdi böyle bir olay olduktan sonra sırtımızdan bıçaklandık gibi duygusal tepki vermeye gerek yok. Aklı başında iki devlet gibi, istemediğimiz bir olay oldu, bunu nasıl telafi etmemiz, hangi adımları birlikte atmamız lazım, ilişkilerimizi tekrar eski günlere nasıl döndürebiliriz bunu konuşmamız lazım. Medeni devletler, medeni insanlar bunu konuşur. Böyle gelişi güzel iftira dolu söylemlere, kara propagandaya hiç gerek yok. Rusya'daki Türkiye karşıtlığının sebebi, özellikle medya ve kilit noktalarda Ermenilerin olmasıdır. Özellikle Rus halkını zehirlemeye çalışıyorlar Türkiye'ye ve Türk halkına karşı ama gördüğümüz kadarıyla çok da başarılı olamayacaklar."
Rusların Türkiye'ye tatile gitmemeleri için baskı altında kaldıklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Baskılarla, zorla kimseyi tutamazsınız. Vatandaşların seyahat özgürlüklerini engelleyemezsiniz." dedi.
Türkiye'nin Afrika açılımı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uganda, Kenya ve Somali ziyaretlerine refakat eden Çavuşoğlu, ziyaretlere ilişkin izlenimini, "Açılım politikamız ortaklık politikasına dönüştü." sözleriyle dile getirdi.
Türkiye'nin Afrika'da birçok ülkeyle ikili anlaşmalar yaptığını ve ticaret ve yatırım oranlarını artırdığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçilik sayısının 39'a ulaştığını hatırlattı.
Uganda, Kenya ve Somali'ye yapılan ziyaretlerinde ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını ifade eden Çavuşoğlu, "Şu anda dünyanın her yerinde çok yoğun, sonuç odaklı bir proaktif bir dış politika izliyoruz." dedi.
Muhammed Ali'nin vefatı
Solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybeden ABD'li efsane boksör Muhammed Ali'nin sadece sporcu olarak değil, prensiplerinden ödün vermeyen bir insan olarak da herkese örnek olduğunu belirten Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'nin Kentucky eyaletinde yapılacak cenaze törenine katılmak için Perşembe günü yola çıkacağını söyledi.
ABD'nin seçim arefesinde ırkçılık, İslamofobi ve yabancı düşmanlığı ile karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Muhammed Ali'nin ırkçılığa, yabancı düşmanlığına ve İslam karşıtlığına karşı misyonunu Amerika'da sürdürmek lazım." dedi.

Haberin Devamı