Gazete Vatan Logo

ÇATIŞMA ÇIKABİLİR

Baykal’a göre meydan mesajı verdi: Tek çatıda birleşin. CHP lideri, Anayasa Mahkemesi'ni 367 konusunda da uyardı: "Çatışma çıkabilir"

ANKARA- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı seçimi oylamasına 367 milletvekilinin katılımının zorunlu olmadığı yönünde bir karar vermesi durumunda bunun “Türkiye’yi çok tehlikeli bir çatışmaya sürükleyeceğini” söyledi. CHP liderinin açıklamaları şöyle:

* CUMHURİYETE MEYDAN OKUYORLAR: Milli görüş çizgisi, bizim tüm uyarılarımıza rağmen cumhuriyete karşı meydan okuma anlayışı içindedir. ’Millete yönelik harekete geçme’ çağrılarını iki yıldır sürdürdük. Yapılması gereken kurumları göreve çağırmak değil.

* MİTİNGLERİN MESAJI: Cumhuriyete halkın, sivil toplumun sahip çıktığını gördük. Bu Türkiye’de kilidi çözecek anahtardır. Bu mitingler ile Türkiye’de yeni bir siyaset düzeninin ortaya çıktığı ve yeni bir Türkiye’nin şekillendiğini gösteren tablo ortaya çıkmıştır. CHP, halkın tepkisinin sandığa en iyi şekilde yansıması için gereğini yapacaktır.

* SAĞ VE SOLA BİRLEŞME ÇAĞRISI: Meydan, hem tehlikeye dikkat çekti, hem çareyi söyledi. Çare, bu tehlikeyi kavrayan, önemseyen bütün güçlerin birleşmesidir. Cumhuriyete sahip çıkan tüm güçlerin tek çatı altında birleşmesini sağlama görevimiz en iyi şekilde anlaşılmıştır. Üzerimize düşeni yerine getirmeye hazırız. Tek çatı altında laik cumhuriyete, anayasanın kazanımlarına sahip çıkma kararlılığındaki bütün insanların tek çatı altında toplanması için gereğini yaparız. Konuyu sadece merkezin solundaki güçlerin bütünlüğü olarak görmüyorum. Bunu da aşan biçimde, Atatürk’ün ilkeleri ve cumhuriyetin birliğine ve bütünlüğüne inanan bütün güçlerin, merkezin sağındaki, solundaki, muhafazakar, liberal, demokrat bütün güçlerin el ele vermesi gerektiğine inanıyorum. Tek çatı altında birleşme anlayışı ortaya çıkarsa sorun çıkmaz. İki çatılı birleşme, birleşmeme anlamına geliyor. Konu birleşmeyi içe sindirmedir.

* CUMHURİYET DEMOKRASİ ÇATIŞMASI İSTENİYOR: Yüzde 34’lük çoğunlukla cumhurbaşkanlığı, başbakanlığı, meclis başkanlığını, sonra üniversiteleri, yargıyı, silahlı kuvvetleri kendi kafanıza göre şekillendireceksiniz. Yok öyle şey. Türkiye’de cumhuriyet demokrasi çatışmasına sürüklenmek isteniyor. Bu kırılmalıdır.

İptal kararı çıkmazsa ülke çatışmaya sürüklenir
* “367 GEREK” KARARI KRİZİ ÇÖZER: Gelinen noktada Türkiye çok tehlikeli bir kutuplaşma ortamına sürüklenmiştir. Geldiğimiz noktada, Anayasa Mahkemesi’nin, ’367 milletvekili bulunmadan cumhurbaşkanı seçilemeyeceği’yönünde karar vermesi, Türkiye’yi belli rahatlamaya götürür. Türkiye anlık krizi denetim altına alabilir. Böylece Cumhurbaşkanlığı seçim süreci noktalanacaktır. Yapılması gereken seçim kararı alınarak, cumhurbaşkanını yeni parlamentonun seçmesidir. Anayasa Mahkemesi, ’367 milletvekili bulunmadan cumhurbaşkanı seçilebileceği’ yönünde karar verirse, bu Türkiye’yi tehlikeli çatışmaya sürükleyecektir. Krizi erken seçim çözebilir.

İşadamları yine ayartmaya kalkışırsa deşifre ederim
ANAVATAN lideri Erkan Mumcu, yaşanan süreçte “siyaseti söz sahibi kılmanın tek yolunun” Cumhurbaşkanlığı seçiminin askıya alınarak, seçime gitmek olduğunu söyledi. Genelkurmay açıklamasının “Türk demokrasisi üzerinde bir askeri vesayet gölgesi izlenimi doğurduğunu” savunan Mumcu, “Sayın Gül, Anayasa Mahkemesi’nin karar vermesini beklemeden adaylıktan geri çekilmelidir. Bu süreç demokrasinin önünü açacaktır” dedi.

“Kum saatinde kum tükenmek üzeredir” ifadesini kullanan Mumcu, şu mesajı verdi: “Önümüzdeki 36 saat Türkiye’nin gelecek 36 yılı bakımından fevkalade önemlidir. Muhataplarım durumun ciddiyetini ya anlamamışlar ya anlamazdan geliyorlar ya da beni kahreden bir şekilde Türkiye’nin istikrarına tuzak kuruyorlar.”

Baykal’ın öne sürdüğü “Başbakan’a yakın işadamı vekillerimize rüşvet teklif etti” sözlerinin ardından Mumcu da aynı konuya değindi: “Son kez uyarıyorum; Eğer bir kez daha tekrar ederse, milletvekillerimden herhangi birisine herhangi bir bakan ya da milletvekili ya da onlara yakın iş adamlarının çeşitli ayartma girişimlerine tanık olursam bunu milletin huzurunda deşifre edeceğim. Şu ana kadar yapmamış olmam Türk siyasetinin daha fazla yara almamasını istememdir.”

DSP: Birleşme hüsran olur
Baykal’In solda işbirliği için gündeme getirdiği tek çatı önerisine karşı çıkan Sezer, SHP ile CHP’nin tek çatı altında birleşmesinin “hüsranla” sonuçlandığını hatırlattı. Sezer, seçimlere CHP ve DSP’nin birlikte girmesi gerektiğini savundu. Sezer, CHP lideri Baykal’la görüşeceklerini de söyledi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, tek çatı önerisine karşı çıkan Sezer, önerinin yeni olmadığını ifade etti. “Sosyolojik gerçekleri” yansıtıp yansıtmadığının iyi araştırılması gerektiğini ifade ettiği öneri için Sezer, “Bence yapılması gereken karşılıklı özveriye dayalı iyi niyete dayalı bir birlikteliği oluşturacak sağlıklı ilişkileri kurmak. Tek taraflı benim yolum budur, bunu söylüyorum gelen gelir demek kabul edilebilir bir durum değil” diye konuştu.

Haberin Devamı