Gazete Vatan Logo

Cassini Uzay Aracı nedir, neden doodle oldu?

Google bugün ana sayfasına Cassini Uzay Aracı ile ilgili bir doodle eklemişti. Oldukça merak uyandıran bu doodle Cassini Uzay Aracı nedir? Sorusunu gündeme taşıdı. İşte Google'ın bugünkü doodle konusu olan Cassini Uzay Aracı ile ilgili merak edilenler...

Cassini Uzay Aracı nedir, neden doodle oldu?

Cassini Uzay Aracı nedir? Sorusu gündemden düşmüyor. Satürn gezegenine gönderilen robotik bir uzay sondası olan Cassini Uzay Aracı hakkında bilgileri derledik ve paylaştık. İşte doodle olan Cassini Uzay Aracı ile ilgili ayrıntılar...

Cassini Uzay Aracı nedir?

Cassini-Huygens Satürn gezegenine gönderilen bir insansız uzay sondasıdır. NASA-ESA-ASI'nin Satürn sistemine gönderilen bir amiral gemisi sınıfı robotik uzay sondasıdır. O, 2004 yılında oraya vardıktan bu yana gezegen ve ayrıca Jüpiteri gözlemleyerek heliosferi, ve izafiyet kuramı deneyi amacıyla çok sayıda doğal uyduyu inceledi. Geliştirme yaklaşık iki yıl sonra 1997 yılında başlatılan, bu yörünge kâşifi Satürn yörüngesine girdi ve 2005'te Huygens denilen uydusu Titan'a indi. Cassini ziyaret için Satürne giden dördüncü ve yörüngesine giren ilk uzay sondası oldu, ve görevi 2014 itibarıyla devam etmektedir. İki parçalı uzay aracı astronomlar Giovanni Cassini ve Christiaan Huygens adını taşıyor.

Uzaya 1997 yılında fırlatılan Cassini keşif aracı, NASA'nın Satürn araştırma misyonu kapsamında 2004 yılından bu yana gezegende incelemeler yapıyor. NASA, Satürn keşif uydusu Cassini'nin yörünge misyonunu tamamlayarak gezegenin halkalarından yüzeyine doğru son yolculuğuna başlayacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Cassini nihai dalışına 26 Nisan'da (bugün) başlayacağı ve akabinde beş aylık bir yolculuğun ardından 15 Eylül'de gezegenin atmosferine girdikten sonra parçalanarak yok olacak.

Cassini'nin, bilim adamlarının "büyük final" olarak adlandırdıkları bu son yolculukta, Satürn'ün yüzeyiyle halkaları arasındaki 2 bin 400 kilometrekarelik boşlukta keşif yapan ilk uzay aracı olacak.