Gazete Vatan Logo

Çarşı tansiyonu düşürdü!

Polisle uzlaşma borsayı kendine getirdi

Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’nın önceki akşam polisle uzlaşmasıyla inişe geçen tansiyon, borsayı yüzde 4.87 yükseltti. Dolar ve faiz hızla geriledi.

Gezi Parkı’yla başlayan ve tüm ülkeye yayılan eylemlerde tansiyonun bir miktar düşmesi Borsa İstanbul’a da nefes aldırdı. Önceki gün yüzde 10.47 ile son 10 yılın en sert düşüşünü yapan borsa dün yüzde 4.87 artarak 80.733 puana çıktı.

Tek gündem eylemler

İstanbul’da eylemciler ile polis arasında gerginliğin en fazla yaşandığı yerlerden Akaretler’in Beşiktaş’ın ünlü taraftar grubu Çarşı ile polisin uzlaşmasıyla sakin bir gece geçirmesi moralleri yükseltti. Taksim ve Beşiktaş’ta gerilimin azalmasının etkisiyle gelen tepki alımları borsanın güne yükselişle başlamasına neden oldu. İlk seansı yüzde 3.5’lik artışla tamamlayan BIST 100 Endeksi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan gelen “sağduyu” çağrılarının da etkisiyle ikinci seans 81.146 puana kadar çıktı.

Çarşı’nın polis ile anlaşmasıyla düşüşe geçen tansiyon döviz piyasasını da olumlu etkiledi. Önceki gün 1.90 TL’yi gören dolar kuru yüzde 1 gerileyerek 1.8750 TL’ye indi.

Önceki gün yüzde 6.78 seviyesine tırmanan 15 Mayıs 2015 vadeli gösterge tahvilin faizi yeniden yüzde 6’a düştü.

Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash, son dönemde Taksim Gezi Parkı protestolarına ilişkin hükümet tarafından yapılan itidal çağrılarını olumlu bulduğunu belirterek, piyasanın bundan sonraki şiddet ortamının son erdirilmesine ilişkin atılacak adımları yakından izleyeceğini söyledi.

Yüklü satışları yabancı aldı

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, yüzde 10.47’lik rekor düşüşün yaşandığı Pazartesi günü işlemlerinde 1.14 milyar dolarlık yabancı satış emri geldiğini ifade etti.

“Yabancı satış emirlerinin 650 milyon dolarlık bölümünü yabancılar karşıladı” diyen Turhan, “Pazartesi satış yapanlar bugün (dün) bundan o kadar mutlu olmayabilirler” ifadelerini kullandı.

Turhan ayrıca İzmir VOB kontratlarının 5 Ağustos itibariyle İstanbul’a alınacağını dile getirdi.

Yabancı, düşüşü fırsata çevirdi 1 milyar dolarlık yeni giriş yaptı

Bir bankanın döviz masası müdürü, “Sonuçta Türkiye iki kurumdan yatırım yapılabilir kredi notuna sahip bir ülke ve piyasada Türkiye’ye girmek isteyen, yeni pozisyon almak isteyen, fırsatı daha önce kaçırmış olan yatırımcılar vardı ki onlarda son düşüşü fırsata çevirdiler. Bugün piyasaya giriş 1 milyar doların üzerinde” dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yurtdışı seyahati sırasında kendisine vekalet eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den gelen “yatıştırıcı ve sağduyulu” açıklamaların olumlu algılandığını belirten aynı bankacı, “Dolar/TL yeni bir gerilimle 1.88’in üzerine çıkmaz ise yönünü aşağı çevirecektir. Dış piyasalar da şu an için destek veriyor” dedi.

Bankacılar, siyasi gelişmelerin hâlâ bir numaralı gündem maddesi olmaya devam edeceğini ve yapılacak açıklamaların yakından izleneceğini belirtiyor.

Haberin Devamı