Gazete Vatan Logo

Çarklar yeniden dönecek

İthalata konulan geçici vergi tezgaha yansıdı, 20 bin kişiye iş kapısı açılıyor...

Hükümetin hızla artan cari açığa önlem kapsamında ithal tekstil ve hazır giyim ürünlerine yüzde 27 ila 40 oranında getirdiği geçici vergi, bir yandan tartışma yaratırken bir yandan da iplik ve dokuma başta olmak üzere birçok alanda çarkların yeniden dönmesine vesile olacak. Geçici verginin en az 3 yıllık konulacağına ilişkin beklenti ile birlikte kriz döneminde kapanan birçok şirket yeniden üretime geçme hazırlıkları yapıyor.

Türkiye genelinde 3 bin 500 kapalı tezgahın açılacağı belirtilirken Güney Sanayi, Mensa, Saygın Tekstil gibi şirketler de üretime geçme hazırlıkları yapıyor. Sadece tezgahlarını kapatanlar değil dev şirketler de yeni yatırımlarla bu sürece katkıda bulunacak.

Yatırım iştahı geri geldi

Yeşim Tekstil’in 250 kapalı tezgahı açacağı, Halit Narin’in yeni dokuma yatırımı yapacağı, Bakırlar Tekstil’in iplik fabrikası kuracağı, Adana Mensucat’ın makine yatırımı planladığı da sektörde yüzleri güldüren gelişmeler oldu. Bu arada Türkiye genelinde üretime tekrar dönecek fabrika ve tezgahlarla birlikte 20 bine yakın kişinin de tekrar işe dönmesi sağlanacak. Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, geçici vergi kararının sektörde yatırım için güven ortamı yarattığını belirterek, “Tezgahlarını durduran, işçi çıkaran, yatırımlarına ara verenler için güvenli bir ortam oluştu. İnsanlar artık daha uzun vadeli yatırım planları yapar hale geldi. Vergi kararıyla denge sağlandığı için tezgahlar açılmaya, yeniden işlemeye başlıyor. Sadece kapanan yerler çalışmaya başlamayacak, birçok firma da yeni yatırım yapmaya hazırlanıyor” değerlendirmesini yaptı.

Akdeniz’de hareket var

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Kıvanç da özellikle krizden en büyük yarayı alan Adana’da ciddi hareketlenme olduğunu vurguladı.

Ankara’da sektör temsilcileri ile hükümet arasında yapılan toplantıda 3 bin 500 kapalı tezgahın açılacağının konuşulduğunu kaydeden Zeki Kıvanç, sözlerine şöyle devam etti:

“Adana krizden çok etkiledi. Rekabet şartları yüzünden birçok fabrika çekilmek zorunda kaldı. Şimdi yeniden hareket var. Güney Sanayi 3 yıldır kapalıydı, yeniden çalışacak. Mensa yeniden çalışmaya başlayacak. Adana Mensucat makine yatırımı yapacak. Adana Özbucak fabrikası vergi tebliği sayesinde yeniden açılacak, işçi alacağını bildirdi. Kahramanmaraş’ta da ciddi hareketlenme gözleniyor.”

Makineciler 2012’ye teslimat tarihi veriyor

İPLİK ve dokuma şirketlerinin birbiri ardına yatırım kararı alması, makine alımlarına da yansıdı. Ancak talep yüksek olunca İtalya ve İsviçre’deki makine üreticileri, Türk şirketlerine 2012’nin 6’ncı ayına sarkan teslimat tarihi vermeye başladı. Dikiş makineleri tesliminde ise şu anda 4 ay sıra var. Sektör temsilcileri, global kriz döneminde işçi çıkaran, kapanma noktasına gelen şirketlerin şimdi yeniden işçi aldığını, 1-1.5 yıl sonrasına teslimat tarihi verir hale geldiklerini vurguluyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, “İtalya’da dokuma tezgahı üreten şirketler 6 ay sonraya sıra veriyor. İplik makinalarında 2012 yılının 6’ncı ayına tarih verenler var” değerlendirmesini yaptı.

Ormanda otlamaya izin çıkacak kıl keçisi popülasyonu artacak

ANKARA - Ormanlara zarar verdiği gerekeçesiyle otlamalarına izin verilmeyen keçiler, yasaktan kısmi de olsa kurtuldu. Konu Meclis gündemine taşınınca, Tarım Bakanı Mehdi Eker’den yeni bir çalışmanın haberi geldi. Bakan Eker, keçi beslenmesine elverişli bölgelerde otlatma yapılabilmesine yönelik Tarım Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı arasında gerekli yazışmaların yapıldığını bildirdi.

MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, son 8 yılda Türkiye’de kıl keçisinde izlenen yanlış politikalar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olunduğunu belirtti. Soru önergesinde, “Orman alanlarına keçi sokulmaması uygulaması orman ekosistemini koruma amaçlı olduğu iddia edilse bile sonradan yapılan bilimsel çalışmalar, kıl keçisinin orman ekosistemine ve florasına sanıldığı şekilde zararlı olmadığı, belki aşırı otlatmanın zarar verebileceği, aksine keçi varlığını mevcut orman alanlarımızın rahatlıkla karşılayabileceği ifade edilmektedir” diyen MHP’li Kılıç, bu yöndeki çalışmaları sordu. Eker, önergeye verdiği yanıtta, 2010 yılında keçi başına 10 TL destekleme yaptıklarını belirtti. Desteklerin bu yıl da devam edeceğini anlatan Eker, bunun yanı sıra Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği’nin 77 ilde kurularak örgütlendirme çalışmalarının tamamlandığını anlattı. Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: Bakanlığımızca gen kaynaklarının halk elinde ıslahı projesi kapsamında 13 ilde keçilerin desteklenmesine yönelik proje hazırlanmış ve 2011 yılında uygulamaya geçirilmesi planlanmıştır. Keçi beslenmesine elverişli bölgelerde otlatma yapılabilmesine yönelik bakanlığımız ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında gerekli yazışmalar yapılmaktadır. Bununla birlikte son 8 yılda keçi ve koyun yetiştiriciliğinde verimde artışlar sağlanmıştır.”

Haberin Devamı