Gazete Vatan Logo

Caretta'ları beslemek artık yasak

Dalyan kanalında turistler tarafından elle beslendikleri için "göç etmekten vaz geçen" carettalar saldırganlaşınca valilik, elle beslemeyi yasakladı. Sıkı sıkıya uygulanan yasak hayvan hakları savunucularıyla turizm endüstrisini karşı karşıya getirdi.

Muğla Valiliği, Ortaca ilçesindeki dünyaca ünlü Dalyan Kanalı'nda caretta carettaların elle beslenmesini ve mavi yengeç avlanmasını yasakladı. Bir ara delinen ama tekrar sıkı sıkıya uygulanan yasak, hayvansever ve çevrecileri sevindirdi. Tur teknesi acentelerini ve deniz kaplumbağası görme umuduyla gelen turistler ile bu işten geçimini sağlayanları ise kızdırdı. Dalyan’a gelen turistlere gösteri yapmak için tekne turları düzenleyenler ve Dalyan kanalı çevresindeki restoran sahipleri tarafından beslenen caretta carettaların bir bölümü kışın da Dalyan'ı terketmemeye başlayınca, bilim insanları harekete geçti.

‘ALİ RIZA’ REHABİLİTE EDİLDİ AMA DİĞERLERİ...

Buna İztuzu Plajı'nın Dalyan tarafında tatlısuya giren bazı turistleri caretta carettaların ısırdığı yolundaki şikayetler de eklenince Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nden (DEKAMER), yardım istendi. Saldırgan davranış gösteren 40-45 yaşlarındaki 'Ali Rıza' adı verilen caretta caretta rehabilitasyona alınıp, tekrar doğal ortamına bırakıldı. Ancak, diğer caretta carettalarda da benzer saldırganlığın yaşanması sıkı önlemler alınmasını gerektirdi.

Haberin Devamı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerinin de girişimleriyle 4 Ağustos 2012 tarihinde ceratta carettaların elle beslenmeleri yasaklandı. Ancak, kanaldan yakaladıkları mavi yengeçlerle caretta carettaları besleyerek tura katılan turistlerin görmelerini sağlayan tekne turu acenteleri ve geçimini bu işten sağlayanlar, bir süre sonra bu yasağı delmeye başladı.

Yasağın delindiği yönündeki şikayetler üzerine Ortaca Kaymakamlığı 26 Eylül'de Zabıta Müdürlüğü, Göcek Liman Başkanlığı, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tekne Muayene Komisyon Memurları'na ve Dalyan Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı'na tebligat gönderdi. Yasağa uymayanlara “Biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliliğinin sağlanması”yla ilgili kanun çerçevesinde 38 bin lira para cezası kesileceği bildirildi. Bu durum, hayvansever ve çevrecileri sevindirirken, tur teknesi acenteleri ve deniz kaplumbağası görme umuduyla gelen turistler ve bu işten geçimini sağlayanların ise tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı