Gazete Vatan Logo

Çaresiz mültecilere 8 dakikada ulaşıyorlar

Avrupa’ya gitmek için çıktıkları umut yolculuğunda Ege Denizi’nde botları batan mültecilerin yardım çağrısını duyan Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı ekipleri, soğuk sularda çaresiz kalan mültecilere yardım eli uzatıyor.

Çaresiz mültecilere 8 dakikada ulaşıyorlar

7 gün 24 saat görev başındalar

Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge komutanlığı 7 gün 24 saat görev başında. Modern tarihin bu en büyük göç dalgasında Türkiye karasuları onlara emanet. Yasadışı geçişleri engellemek onların görevi. Ancak bu görev insan yaşamı söz konusu olunca çoğu kez ikinci planda kalıyor.

Kaçakçılarla da mücadele ediyorlar

Denizlerde silah, uyuşturucu kaçakçılığı, çevre kirliliği, yasa dışı su ürünleri avcılığının önlenmesi gibi faaliyetlerin yanı sıra göçmen kaçakçılığını da önleme çalışması yürüten Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, hem denizden hem de havadan düzenlenen operasyonlarla mültecilerin yaşadığı kazalara müdahalede önemli rol oynuyor.

1 milyon

Uluslararası Göç Örgütü‘nün verilerine göre 2015 yılında 1 milyon 6 bin mülteci kaçak yollarla Avrupa’ya gitti. 2016 Ocak ayında bu sayı 80 bin 754.

Sabah saatlerinde yola çıkıyorlar

Mülteciler İzmir, Aydın, Muğla, Çanakkale ve Balıkesir kıyılarından bindikleri eski tekneler ve lastik botlarla Ege Denizi’ni aşarak Yunanistan’ın Midilli, Kos ve Sakız adalarına geçmeye çalışanların çabaları, olumsuz hava şartlarına rağmen devam ediyor. Özellikle gecenin karanlığı ve günün ilk ışıklarıyla yola çıkan çoğunluğu çocuk ve kadın onlarca mülteci umuda taşıyan botlar, zaman zaman alabora oluyor.

Haberin Devamı

Her gün yüzlerce hayat kurtarıyorlar

2014'te Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı ekipleri 574 göçmen botuna müdahalede bulundu ve 14 bin 961 mülteciyi sağ olarak kurtardı. 2015'te Avrupa'ya mülteci akını tarihinin en yüksek noktasına geldi. Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı 2 bin 430 göçmen botuna müdahale etti, 91 bin 611 mülteciyi sağ olarak kurtardı. 279 mülteci boğularak hayatını kaybetti ve 190 insan taciri de yakalandı. Bu yılın ilk ayında ise Ege’yi geçmek isteyen 5 bin 491 mülteci boğulmaktan kurtarıldı.


Bölgeye varan ekipler öncelikle çocuk ve kadınlar olmak üzere sırayla kurtarmaya başlıyorlar. Mültecilerin sağlık durumları kontrol ediliyor ve 112 Acil Servis ekiplerine ulaştırılıyor.

Helikopterler 140 km hız ile batan bota uçuyor

Haberin Devamı

Gece gündüz demeden olay yerine ilk ulaşan arama uçağı, yer tespiti yapıp can salları atarak mültecilerin suyun üzerinde kalmalarını sağlıyor. Helikopter 140 km hızla olay yerine varıyor. Ekipteki arama kurtarma operatörü vinç yardımıyla denize inerek, sepete aldığı mültecileri helikoptere taşıyor.

Mülteciler ‘batıyoruz’ ihbarında bulunuyor

Olası bir kazayla ilgili ilk ihbar bottaki mültecilerden görev destekleme merkezine geliyor. İhbar üzerine konuyla ilgili bilgileri toparlayarak helikopter filoda hazır bekleyen nöbetçi personeli bilgilendiriliyor. Uçak komutanı kalkış kararı veriyor ve olabildiğince hızlı bir şekilde bölgeye intikal ediliyor.

Görevleri öncelikle hayat kurtarmak

Bölgeye varan ekipler denizdeki Sahil Güvenlik botlarından bilgileri alarak arama kurtarma çalışmalarına başlıyor. Öncelikle çocuk ve kadınlar olmak üzere sırayla kurtarmaya başlıyorlar. Göçmenlerin sağlık durumları arama kurtarma operatörleri tarafından kontrol ediliyor ve en kısa sürede 112 Acil Servis ekiplerine ulaştırmak üzere karaya intikal ediliyor.

Haberin Devamı

2 uçak 9 helikopter 1300 personel Ege denizinde Sahil Güvenlik komutanlığından 2 arama kurtarma gemisi, 2 uçak, 9 helikopter, 59 bot ve 1300 personel yasadışı mülteci geçişlerine müdahale için görev yapıyor.

4 açık deniz gemisi ile devriye

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 4 Açık Deniz Arama Kurtarma gemisi Ege Denizi’nde devriye görevi yapıyor. 10’a yakın mülteci botu bir anda, farklı noktalardan hareket ediyor. Aşırı derecede insanla yüklenmiş şişme botlar, patlamış veya denizde kalmış botlarla karşılaşan ekipler, önlemeden çok bazı durumlarda arama kurtarma faaliyetine dönüşüyor.

8 dakikada olay yerindeler

Merkeze gelen ihbar üzerine harita üzerinde arama kurtarma görevini yürütecek helikopter filo ekipleri, bölgeyi ve meteorolojik şartları değerlendirme brifingi yapıyor. Brifing sonrası arama kurtarma çalışmasını yürütecek sahil güvenlik ekipleri, hazırlanarak uçuşa geçiyor ve maksimum 8 dakika içinde bölgeye ulaşıyor.

Haberin Devamı

Ege Denizi uydudan izleniyor

Ege’de batan botlarda mültecilerin imdadına yetişen ekipler, önce uydular ve hava araçlarıyla yaptıkları tarama çalışmasıyla yardıma ihtiyaç duyanların yerini belirliyor. İhbar geldiğinde hızla durum değerlendirmesi yapan ekip, arama kurtarma harekatının gerçekleşeceği bölgenin meteorolojik şartlarını da göz önünde bulundurarak harekete geçiyor.