Gazete Vatan Logo

Çapraz görüşme teklifi

Çözüm yolunda yeni hamle yapan Türkiye, Kıbrıslı liderlere ‘çapraz görüşme’ teklifi yaptı. Buna göre, Rum lider Anastasiadis Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’la, Türk kesimi lideri Akıncı ise Yunanistan’da Çipras ile buluşacak

Çapraz görüşme teklifi

İlk yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs’a yapan Başbakan Binali Yıldırım, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin yeni bir öneri getirdi. Başbakan Yıldırım, Kıbrıslı liderlere, diyaloğu güçlendirmek ve sürece hız kazandırmak için garantör ülkeler olan Türkiye ve Yunanistan’ın başkentlerinde üst düzey görüşmeler için çapraz ziyaretler yapmalarını teklif etti. Bu yeni teklife göre çapraz görüşmeler kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Yunanistan’da Başbakan Aleksis Çipras ile buluşacak. Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ise Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yıldırım ile bir araya gelecek.

Zirve krizi ilk çatlaktı

Anastasiadis, İstanbul’da katıldığı BM İnsani Zirvesi sırasında KKTC lideri Akıncı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen akşam yemeğine katılmasını protesto etmiş ve zirveyi terk etmişti. Ardından da adada sürdürülen müzakerelerin önceden kararlaştırılmış bir oturumuna katılmama kararı almıştı. Bir yıldır kesintisiz süren Kıbrıs müzakereleri Anastasiadis’in patlak veren kriz üzerine, ilk kez sekteye uğramıştı. Akıncı ise Rum liderin tepkisinin ‘aşırı ve gereksiz’ olarak niteleyerek onu suni kriz yaratmakla suçlamıştı.

Haberin Devamı

‘Detaylara takılmamız lazım’

Başbakan Binali Yıldırım, Lefkoşa’da liderlere yaptığı çapraz görüşme önerisiyle ilgili “Kıbrıs’ta müzakere yapılıyor, eğer biz gelecekte kardeşçe yan yana yaşamaya karar vermişsek o zaman detaylara takılmamamız lazım. ‘Kim nerede kiminle görüştü’ gibi biçimsel konularla uğraşmaya kalkarsak kalıcı ve adil bir çözüme ulaşmak kolay olmaz. Rum yönetimi lideri, sayın Cumhurbaşkanımızla görüşebilir, bizimle de görüşebilir. Cumhurbaşkanı Akıncı da Çipras’la görüşebilir. Bunlar tarafların samimiyeti açısından dünyaya ve iki topluma güzel bir mesaj olur” mesajı verdi.

Top Anastasiadis’te

Çapraz görüşmeler liderlerin müzakerecileri düzeyinde geçmişte sadece bir kez gerçekleşmiş ve ardı gelmemişti. Başbakan Binali Yıldırım’ın teklifi, çapraz görüşmelerin doğrudan liderler düzeyine yükseltilmesini öngörüyor. Kıbrıs Türk tarafınca benimsenen öneriye Rum lider Nikos Anastasiadis’in vereceği yanıt merakla bekleniyor. Rumlar öteden beri Türkiye’yle doğrudan temas kurmak istediklerini dile getiriyordu.

Haberin Devamı