Gazete Vatan Logo

Cannes’da Nuri Bilge Ceylan’a büyük ödül

Avrupa’nın en prestijli film festivallerinden Cannes’da ‘Bir Zamanlar Anadolu’ filmiyle yarışan Nuri Bilge Ceylan, Büyük Jüri Ödülü’ne layık görüldü. Aynı ödülü 2003’te de kazanan Ceylan 2008’de ise En İyi Yönetmen seçilmişti.

Fransa’da düzenlenen 64. Cannes Film Festivali’ne katılan tek Türk Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, yine ödülle döndü. “Bir Zamanlar Anadolu”da filmiyle festivalde 5. kez yarışan Ceylan ‘Büyük Jüri Ödülü’nü kazandı. “Le gamin au vÈlo” filmiyle Eric ve Luc Dardenne kardeşler de Ceylan’la “Büyük Ödülü” paylaştı. Altın Palmiye ödülünü ise “The Tree of Life” filmiyle Terrence Malick kazandı.

Ödülünü aldıktan sonra konuşan Ceylan, “festivalde en son gösterilen film olması itibarıyla ödül beklemiyordum. Jüri üyeleri festival sonunda filmi yeterince değerlendiremeyeceği kaygısı taşıyordum. Filmin oyuncuları, yapımcısı ve tüm ekibe teşekkür ederim. Çok mutluyum. Türk Sineması için büyük başarı” dedi. Filmin başrol oyuncularından Yılmaz Erdoğan da “Son gün gösterilmesinden dolayı kaygılarımız vardı. Bu ödülle filmin başarısı taçlandırıldı. Kalkımıza hediyemiz olsun” diye konuştu.

Bosna Hersek ve Türkiye ortak yapımı olan film, bir doktor ve bir savcının 12 saatlik gerilimli hikayesini anlatıyor. Yönetmen Ceylan’ın Cannes tecrübesi, 1995 yılında başladı. “Uzak” filmiyle 2003’te “Büyük Jüri Ödülü”nü kazandı. Ceylan, 2006’da “İklimler” filmiyle “FIPRESCI” ödülüne layık görüldü, son olarak 2008’de, “Üç Maymun” filmiyle en iyi yönetmen seçildi. Yönetmen Ceylan, 2009 yılında festival jürisinde yer aldı.

İŞTE ÖDÜL KAZANANLAR

- Altın Palmiye: Terrence Malick (The Tree of Life)

- Büyük Jüri Ödülü: Nuri Bilge Ceylan (Bir Zamanlar Anadolu) ve Eric-Luc Dardenne (Le gamin au vÈlo)

- Jüri ödülü: Française Maeiwenn (Polisse)

- En iyi senaryo ödülü: Joseph Cedar (Footnote)

- En iyi yönetmen ödülü: Nicolas Winding Refn (Drive)

- En iyi erkek oyuncu ödülü: Jean Dujardin (The Artist)

- En iyi kadın oyuncu ödülü: Kirsten Dunst (Melancholia)

- Altın Kamera ödülü: Pablo Giorgelli (Las acacias)

- En iyi kısa film ödülü: Maryha Vroda (Cross Country)

Haberin Devamı