Gazete Vatan Logo

Canlı canlı kestiler Peki ceset nerede?

Dünyanın önde gelen gazeteleri dün Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi’nin gözleri önünde öldürülüp canlı canlı parçalandığını ortaya koyan ses kaydını haber yaptı. Peki öldürülen Kaşıkçı’nın cesedine ne oldu?

Canlı canlı kestiler Peki ceset nerede?

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin adını açıklamadığı Türk yetkililere dayandırdığı habere göre; Suudi suikast timi Kaşıkçı’yı, Muhammed el-Uteybi’nin önünde önce dövdü, sonra ilaçla uyuttu, öldürülen Kaşıkçı’nın cesedi parçalandı. Gazeteye konuşan kaynaklar, Suudi gazetecinin ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra dakikalar içinde öldürüldüğünü, sorgulanmadığını söyledi. Aynı kaynakların verdiği bilgiye göre, ‘suikast timi’ Riyad’dan aynı gün yani 2 Ekim’de geldi. Haberde, Türk yetkililerin Kaşıkçı’nın nasıl öldürüldüğüyle ilgili olarak, bir ses kaydını da içeren kanıtları, ABD ve Suudi Arabistan’la da paylaştığı, iki ülkenin de verilen bilgilere itiraz etmedikleri belirtildi. Ses kaydının nasıl elde edildiğinin netleşmediği de vurgulandı.

“Yaşamak istiyorsan sus”

Wall Street Journal’ın İstanbul’daki muhabirleri David Gauthier-Villars, Jessica Donati ve Summer Said imzalı habere göre, kayıtta Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi’den odayı terk etmesi istenilen bir ses duyuluyor. Bir başka gazetenin iddiasına göre ise Konsolos, “Bunu başka yerde yapın, başımı belaya sokacaksınız” diye infaz timine engel olmak isteyince, “Arabistan’a döndüğünde yaşamak istiyorsan sus” diye susturuluyor. WSJ’ye göre konsolosu tehdit eden kişi Türk yetkililerin ses analizinden anlaşıldığı kadarıyla Suudi Adli Tıp Kurumu Başkanı Muhammed Salih el Tubaygi.

Haberin Devamı

“Önce parmakları koparıldı”

Middle East Eye sitesine göre El Tubaygi ses kaydında, önce Kaşıkçı’nın konsolosun çalışma odasında masanın üzerine yatırılmasını istiyor ardından vücuduna bilinmeyen bir maddeyi enjekte ediyor. Bu sırada halen kendinde olan Suudi gazetecinin vücudunu parçalara ayırmaya başlıyor. 7 dakika süren bu işlem sırasında kulaklıklarını takarak müzik dinlemeye başlıyor ve yanındakilere, “Ben bu işi yaparken hep müzik dinlerim siz de dinleyin” diyor. Bu sırada Kaşıkçı’nın çığlık sesleri aşağı katta bulunan konsolosluk çalışanları tarafından bile net bir şekilde duyuluyor. Kaşıkçı’nın önce parmaklarının koparıldığı, sonra kafasının kesildiği anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Kamera kayıtlarını inceleme için vermiyorlar
Kaşıkçı soruşturmasında, savcılık, Kaşıkçı’nın ilk gün konsolosluğa girişinden itibaren Suudi makamlarının kayıt yapmadığını iddia ettiği kameraların bilgisayar kasalarını incelemek üzere talep etti. ancak henüz olumlu bir yanıt gelmedi. Kaşıkçı’nın kaybolduğu gün Suudi Arabistan’dan gelen ekipte bulunan 2 bilişim uzmanının bilgisayarların hard disklerini yanlarında götürmüş olabileceği de düşünülüyor.
Bu arada Başkonsolosluk’taki aramalar sırasında binanın eksi 1, eksi 2 ve ikinci katında luminol incelemelerinde bazı bölgelerin tepki vermesi üzerine alınan örnekler incelenmek üzere Kriminal Laboratuvarı’na gönderildi. Bu tepkimelerin kan olabileceği polis tarafından değerlendirilirken, bazı bölgelerin de özel kimyasallarla temizlenmiş olabileceği düşünülüyor.
Soruşturmaya dahil olan MİT’in, Kaşıkçı’nın konsolosun makamında sorguya alındığı yönünde bilgi aktardığı ve aramaların da konsolosun odasında yoğunlaştığı öğrenildi. MEHMET ALİ DEMİR
Ceset rezidansta mı yok oldu?
Soruşturmayı yürüten polis yetkilileri kayıp gazetecinin yüzde 100 öldürüldüğüne inanırken, savcılık konsolosluk rezidansından elde edilecek verilerin bunu ortaya çıkarabileceği üzerinde duruyor. Yetkililere göre konsolosluk binasında öldürülen gazetecinin cesedinin ortadan kaldırılmasındaki ikinci durak olarak konsolosluk rezidansı.
Rezidansta drone ile arama
Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili oluşturulan ortak çalışma grubunda yer alan Türk yetkililer, 4 sivil plakalı araçla Başkonsolosluk konutuna geldi. Ekipler, yanlarında getirdikleri ekipmanları araçlardan indirerek 16.35 sıralarında konuta girdi. Ekiplerin içeri girmesiyle arama ve inceleme çalışmaları başladı. Konutta başlatılan arama çalışmalarında ‘Luminol’ denilen mavi ışıkla DNA izi arandı. Ekipler, bir ara konutun çatısında da arama yaptı. Rezidansın üzerinde olay yeri inceleme ekiplerine ait bir drone ile de aramalar yapıldı. Aramaya eğitimli polis köpekleri de dahil edildi.
İtfaiye ile kuyuda arama
Polis ekipleri, konutun bahçesindeki havuz ile su kuyusunda da arama yapmak için itfaiye aracı istedi. Kasasında su motoru ve jeneratör bulunan itfaiye aracıyla, su kuyusunda inceleme yapılacağı ve suyun boşaltılacağı öğrenildi.
Kaşıkçı şüphelisi Prens’in yanıbaşında
Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Türkiye’nin, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinde rolü olduğundan şüphelenilen bazı kişilerin kimliğini tespit ettiğini öne sürdü. Türkiye’ye gelen isimler arasında yer alan bir kişinin Suudi Prens ile fotoğraflarını da yayınladı. Gazetenin haberine göre, şüphelilerden biri olan Maher Abdulaziz Mutreb, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a Paris, Madrid, Houston, Boston ve Birleşmiş Milletler ziyaretlerinde eşlik eden ve Prens’e çok yakın bir isim. Zanlılardan diğer üçünün, Suudi Veliaht Prensi’nin güvenlik detaylarına bakıldığında bu kişilerle yakın bağlara sahip olduğu iddia edildi. Beşinci şüphelinin ise Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı ve tıp kurumlarında yüksek rütbeli görevlerde bulunan bir Adli tıp uzmanı olduğu kaydedildi.
Ailesi dava açıyor
Arab 21 haber sitesi, Kaşıkçı’nın büyük oğlu haricindeki tüm ailesinin ABD’ye gittiğini ve burada ülkenin en önemli hukuk firmalarından biriyle anlaşarak Suudi Prens Selman’a
dava açmaya hazırlandıklarını duyurdu.
Konsolos Uteybi görevden alındı
Arap basını kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili konsolosun görevden alındığını ve soruşturma başlatıldığını açıkladı. Reuters Haber jansı, Arap Sabq gazetesine dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi’nin görevden alındığını ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.
7 kişinin pasaport bilgileri yayınlandı
Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldürmek için Türkiye’ye geldiği iddia edilen Suudilerden yedisinin kimlik bilgileri yayımlandı. Türk yetkilileri, Kaşıkçı’nın kaybolduğu esnada özel uçaklarla Türkiye’ye gelen 15 Suudi’den yedisinin pasaportlarının ekran görüntüsünü paylaştı. Türk yetkililer, geriye kalan 8 kişinin bilgilerini de kısa sürede yayımlayacaklarını ifade etti

Haberin Devamı