Gazete Vatan Logo

Canlanan tarih Mudurnu'ya hayat verdi

Bolu'nun Mudurnu İlçesi'ndeki 380 tarihi binadan 120'si restore edilirken, tarihi konaklar orjinal yapısı korunarak otele dönüştürüldü

Tarihi dokusunun canlandırılmasıyla Safranbolu'ya rakip olan Mudurnu, özellikle hafta sonları tatilcilerin ilgi odağı haline geldi. Mudurnu Belediye Başkanı Metin Soygür, "İlçemize olan ilgi her gün artıyor. Özellikle hafta sonlarında konakları yüzde 100 dolduran ziyaretçiler, ilçemizde tarihe yolculuk yapıyor" dedi.

Mudurnu Tavukçuluk A.Ş.'nin iflas etmesiyle birlikte ilçede `Tarım- Turizm- Tekstil' alanlarında yeni iş imkanları yaratmak amacıyla başlatılan `3 T Projesi' kapsamında tarihi konak ve evler 4 yıl önce restore edilmeye başlandı. Proje kapsamında ilçedeki tarihi 380 binadan 120'sinin restorasyon çalışması tamamlandı. Keyvanlar, Yarışkaşı, Hacı Abdullahlar, Kazanlar ve Hacı Şakirler konakları da restore edilip, orjinal yapıları korunarak otele dönüştürüldü.

Bolu Valisi Ali Serindağ tarihi dokunun yeniden canlandırıldığı ilçede incelemelerde bulundu. Vali Serindağ, restorasyonu devam eden 16 evin bulunduğu Hızırfakı Mahallesi'ndeki Taşmektep Sokağı'nı ve Osmanlı dönemine ait Yıldırım Beyazıd Hamamı'nı gezdi.

Mudurnu Belediye Başkanı AKP'li Metin Soygür, çalışmalar hakkında Vali Serindağ'a bilgi verdi. 380 tescilli binadan 120'sinin restorasyon çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Başkan Soygür, Mudurnu'nun, tarihi dokusunun yanında doğal güzelliklerinin de avantajını kullanarak Safranbolu ve Beypazarı'nı geride bırakacağını savundu. Başkan Soygür şöyle devam etti:

"120 binanın restorasyonu ile birlikte Keyvanlar, Yarışkaşı, Hacı Abdullahlar, Kazanlar, Hacı Şakirler gibi konaklar da turizme kazandırıldı. Bu konaklarla birlikte yatak kapasitesi artınca, ilçemize de ilgi arttı. Özellikle haftasonu turlarla gelen tatilciler, Osmanlı döneminden kalan camileri, hamam ve konakları gezerek tarihe yolculuk yapıyor. Bundan önce sadece bayram tatillerinde dolan konakların doluluk oranları hafta sonlarında yüzde yüze ulaşıyor. Şu an 125 yatak olan kapasitemizi 500'e çıkartmak için çalışmalarımız sürüyor. Mudurnu doğal güzelliklerinin de avantajını kullanacak. İlçemiz, Abant, Sünnet, Sülüklü ve Karamurat göllerinin yanında, 140 yatak kapasiteli Babas Kaplıcası'nın da açılmasıyla Beypazarı ve Safranbolu'yu geride bırakacak"

Vali Serindağ da, Mudurnu'nun tarihi dokusuyla Bolu'nun turizmine önemli bir katkıda bulunacağını söyleyerek, "Yapılan çalışmalar, ilçenin tarihi dokusunun yeniden canlandırılmasını sağladı. 4 yılda gelinen nokta çok güzel. Yatak kapasitesini biraz daha arttırabilirsek, ilçeye olan ilgi de artar" diye konuştu.

Haberin Devamı