Gazete Vatan Logo

Çankaya'ya çıkacak mı?

Cumhurbaşkanlığı için bugüne kadar hiç renk vermeyen Erdoğan'dan ilk sinyal: "Bu millet bizi seçti, verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanacağız"

Ankara-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şu ana kadar üstü kapalı da olsa "Cumhurbaşkanlığı" konusunda bir açıklama yapmadı, hiçbir sinyal vermedi.

Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi 2007 yılında dolacak. Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı için yavaş yavaş rengini belli etmeye başladı. Yeni Şafak Gazetesi yazarlarıyla önceki gün bir araya gelen Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı konusunda, "Şu anda böyle bir hesabımız yok ama buna bağlı bir gerilim olduğu doğru. Bu millet bizi seçti. Bize verdiği yetkiyi biz de sonuna kadar kullanacağız" dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları özetle şöyle;

* 2.5 yıl var: Önümüzde 2.5 yıl var. Tek başına iktidar olan hükümetimizin böyle bir şeyi düşünmesi şimdi yanlış olur. Biz belli bir hedefe kiltlenmişiz, çalışmalarımızı hassasiyet içerisinde sürdürmemiz lazım. Vakti yaklaştığında biz birlik ve beraberlik içinde bir parti olarak, Cumhurbaşkanının seçileceği bir ortamda arkadaşlarımızla değerlendirmelerimizi yapıp, o zaman da en ideal şekli neyse kararı o şekilde verme arzusu içindeyiz. Gündeme asla böyle bir konuyu düşürme niyetimiz yok. Düşürmem. Çıkan haberlerin hepsi yalan. Kimileri bizim adımıza açıklamalar yapıyor.

* Evet, gerilim var: Şu anda böyle bir hesabımız yok. Ama, buna bağlı bir gerilim olduğu da kabul edin... Böyle bir şeyi düşünmemiz söz konusu olmadığı gibi, o kesimler de gerilimden nemalandıkları için bunu hep diri tutmanın gayretleri içerisindeler. Biz seçilirken kimliğimiz belli olarak seçildik. Kimliğimizi gizlemedik ki, çok açık net ortada... Aile yaşamımız, geldiğimiz orijin apaçık. Bu millet bizi seçti Bu milletin bize verdiği yetkiyi, biz de sonuna kadar kullanacağız. Hizmet yolunda kullanacağız.

* Referandum: (Türban için) Kesin bir takvimimiz yok. Biraz atmosfer ve zemin olayı. Bunlar Anayasa değişikliği gerektiren konular. Bunlar aramızda tartışılan konular. Paket olarak referanduma gidilir gerekirse. Ancak başörtüsü Anayasa konusu değil. Farklı bir konu. Burada biz toplumdaki bütün hassasiyetleri düşünerek adımlar atıyoruz. Onun için şu saatte bunu yapacağız diye bir şey yok. Zemin ve atmosfer elverirse adımı atarız.

Köşk'ü siyasallaştırmayın
Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer'in vekaleten atamalar konusundaki uyarı yazısına sert bir karşılık verdi. Partisince Bursa'da düzenlenen ilçe belediye başkanları toplantısında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Sezer'i eleştiren Başbakan Erdoğan şöyle dedi:

* Bu görevliler zaten devletin kadroları, hiçbiri dışarıdan getirilmedi. Buradan sevgili milletime sesleniyorum. Bu işin siyasi riskini kim üstleniyor? Hükümet değil mi? Bunun yarın meydanlarda hesabını size, millete verecek olan kim? Biz vereceğiz. Başka hiçbir kurum veya makam değil biz vereceğiz. Dolayısıyla saygınlık başka bir şeydir, hesabı verebilir olmak başka bir şeydir, hesabı verecek olanların yerine soyunmak başka bir şeydir. Hem hesabı siz vereceksiniz, hem birileri kalkıp sizin yerinize karar verecek? Olmaz böyle şey yahu. Olmaz. Birçok yerde sıkıntılar varsa bunun sebebi budur. Eğer farklı bir anlayış, farklı bir yönetim biçimi varsa bunu söylesinler. Ama biz toplumumuzda asla bir gerilim istemiyoruz. Anayasa'ya uygun olmayan bir adımı bugüne kadar atmadık. Bizi siyasasallaşmakla suçlayanlar dikkat etsinler kendileri siyasallaşmasınlar.

* Hükümet olarak bizden önceki yönetimlerin oluşturduğu sınav sistemleriyle memur alıyoruz, dışarıdan atama yapmıyoruz, devletin kadroları içerisine önceki yönetimler döneminde girmiş kişiler arasından atama yapıyoruz. Bunlar bir köşeye kenara konmuştu, biz o depolardan bunları çıkartıp alıyoruz. Tıpkı tarihi eserlerin bazı sarayların depolarına konulmasından sonra çıkardığımız gibi. Bunu dahi hazmedemiyorlar.

İmam alacağım
Kadrolaşmak gibi bir dertlerinin olmadığını söyleyen Erdoğan şöyle dedi: "Biz memur almıyor muyuz. Alıyoruz, alacağız da. Efendim bunlar imam aldılar. Alıyorum ve alacağım. Niye? Buna ihtiyacımız var. Her caminin kadrolu imamı var. Bir kısmı emekli olmuş, bir kısmı görevinden ayrılıp başka göreve gitmiş, oralar boş mu kalacak. Bu ihtiyaçların karşılanmasi görevi bize ait değil mi."

Haberin Devamı