Gazete Vatan Logo

Çankaya’da A-tipi devir teslim

10 Ağustos’ta Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı görevini ‘A Tipi’ (en üst düzey) törenle Abdullah Gül’den devralacak

Çankaya’da A-tipi devir teslim

İlk kez halk tarafından cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan’ın ant içme töreni, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin dolduğu gün olan 28 Ağustos Perşembe günü saat 14.00’da yapılacak. Erdoğan, Genel Kurul’a ant içmek üzere geldiğinde, Çiçek oturumu açacak ve Erdoğan kürsüye çıkıp ant içecek.

Forslu araçla gidecek

Erdoğan, ant içme töreninde, mevzuat gereğince siyah elbise giyecek. Bahçekapılı, Erdoğan’ı askeri tören kıtasıyla uğurlayacak. Erdoğan, yeminin ardından forsu açılacak makam aracıyla Anıtkabir’e gidip mozoleye çelenk koyacak ve ardından Köşk’teki devir teslim törenine geçecek. Erdoğan ve Emine Erdoğan giriş kapısında atlı birliklerce karşılanacak.

Baş başa görüşme

Atlı birliğin eşliğinde tören alanında kendisini bekleyen Sancak ve Onur Kıtası’nı selamlayacak Erdoğan, daha sonra Büyük Şeref Kapısı’nda Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül tarafından karşılanacak. Cumhurbaşkanlığı makamında Erdoğan ve Gül baş başa görüşme yaparken, eşleri de diğer bir odada bulunacak. Ardından Gül ve Erdoğan çifti davetlilerle buluşacak. İstiklal Marşı ile Gül ve Erdoğan’ın özgeçmişlerinin okunmasının ardından, halef-selef cumhurbaşkanları konuklara hitaben konuşma yapacak.

Haberin Devamı

Gül çifti uğurlanacak

Törenin ardından resepsiyona katılmaları beklenen Gül çifti, Köşk’ten sade bir şekilde, Cumhurbaşkanlığı forsu taşımayan makam aracıyla ayrılacak. Erdoğan çiftiyse davetlilerin yanına dönüp kutlamaları kabul edecek.

Son görkemli tören 14 yıl önceydi

Çankaya Köşkü’ndeki devir-teslim törenleri, 12 Eylül 1980’den sonra her cumhurbaşkanında farklılık gösterdi. 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, görevi Turgut Özal’a devrederken, bir manga askerle tören düzenletmişti. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, görev başında hayatını kaybettiği için devir tören yapılamadı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer’e görevi A tipi (askeri) törenle teslim etti. Demirel’in görevi devrettiği 16 Mayıs 2000’de 1500 kişinin davet edildiği görkemli bir tören düzenlendi. Demirel, törende ‘böyle töreninin anayasal demokrasinin kurumsallaşması yönünde bir geleneğin başlangıcı olmasını’ temenni etmişti. 7 yıl sonraki devir teslim töreni fazlasıyla sade oldu. 10. Cumhurbaşkanı Sezer görevi Abdullah Gül’e devrederken tören düzenlemedi; sadece fotoğraf çektirdi.

Haberin Devamı

62. hükümetin güvenoyu takvimi

AK Parti TBMM Grubu’nun Meclis’in çalışma takvimine dair hazırladığı iki ayrı taslakta, yeni hükümetin kurulmasına ilişkin sürece de yer veriliyor. İlk taslağa göre, 28 Ağustos Perşembe günü yapılacak devir teslimin ardından yeni Cumhurbaşkanı, aynı gün hükümeti kurma görevini verecek. Cuma hükümet kurulacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak. 62. Hükümet programını, 4 Eylül Perşembe günü, TBMM Genel Kurulu’nda okunacak. Hükümet programının görüşmeleri ise 7 Eylül Pazar günü yapılacak. İkinci taslağa göre ise Cumhurbaşkanı, 28 Ağustos’ta devir teslimin ardından aynı gün hükümeti kurma görevini verecek. Cuma günü yeni hükümet kurulacak ve yeni hükümet programını, 30 Ağustos Cumartesi günü TBMM Genel Kurulu’nda okuyacak. Hükümet programı görüşmeleri 2 Eylül Salı günü gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

İlk gezi KKTC’ye

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı görevine başlamasının ardından ilk yurt dışı ziyaretlerini KKTC ve Azerbaycan’a gerçekleştirecek.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan 1 Eylül’de KKTC’ye, 3 Eylül’de Azerbaycan’a resmi ziyaretlerde bulunacak. Erdoğan, Azerbaycan ziyaretinin ardından 4-5 Eylül 2014 tarihlerinde Galler’de gerçekleştirilecek NATO Zirvesi’ne, 21-26 Eylül 2014 tarihleri arasında da Newyork’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılacak. Erdoğan, her iki uluslararası toplantıda da bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla bir araya gelecek.