Gazete Vatan Logo

Canavar gıdasız kaldı

Canavar gıdasız kaldı

Enflasyon Haziran’da gıda fiyatlarındaki keskin düşüşle yüzde 0.51 geriledi. Yıllık TÜFE yüzde 7.20’e indi, son 25 ayın en dip seviyesi görüldü. Yurtiçi tur zam şampiyonu oldu.

Yılbaşından bu yana ateşi sönmeyen enflasyon Haziran’da beklentilerin altında kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine (TÜİK) göre, Haziran’da TÜFE yüzde 0.51 geriledi. Beklentiler enflasyonun yüzde 0.21 eksi çıkması yönündeydi. Yıllık enflasyon yüzde 8.09’dan yüzde 7.20’ye indi. Böylece Mayıs 2013’ten bu yana en düşük enflasyon seviyesi görüldü.

Haziran’da yurtiçi ÜFE yüzde 0.25 artarken, yıllık bazda yüzde 6.73 oldu. Çekirdek enflasyon direnmeye devam ederek, yüzde 7.48’den yüzde 7.51’e yükseldi.

Artış hızı tek haneye indi

Enflasyondaki keskin düşüşte gıda fiyatları önemli rol oynadı. Haziran’da aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 2.79 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Yıllık artış hızı yüzde 9.28’e inen gıda fiyatları, aylık bazda enflasyonu 0.69 puan aşağı çekti. Ayrıca giyim ve ayakkabı ile ev eşyası kalemleri de enflasyonun düşmesinde etkiliydi. Endekste yer alan gruplardan giyim ve ayakkabıda yüzde 1.32, ev eşyasında yüzde 0.09, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.01 ve ulaştırmada yüzde 0.01 düşüş meydana geldi.

Haberin Devamı

En yüksek artış eğlencede

TÜFE’de aylık en yüksek artış yüzde 2.64 ile eğlence ve kültür grubunda yaşandı. Ana harcama grupları itibarıyla Haziran ayında lokanta ve otellerde yüzde 1.09, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.79, eğitimde yüzde 0.70 ve sağlıkta yüzde 0.53 artış gerçekleşti.

Ekonomistler, enflasyondaki düşüşün Temmuz’da devam edeceğini öngörürken, yılsonunda Merkez Bankası’nın yüzde 5’lik hedefine karşın TÜFE’nin ancak yüzde 8’in biraz altında kalabileceğini işaret etti.

Enerji fiyatı destek oldu
Halk Yatırım’ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, gıda fiyatlarındaki düzeltme sürecinin belirgin olarak devam ettiğini söyledi. İşlenmemiş gıda fiyatlarında son 2 aydır toplam yüzde 12’ye yakın bir düşüş hesapladıklarını aktaran Tokalı, bu grupta yıllık enflasyonun tek haneye indiğini kaydetti. Tokalı, enflasyondaki düşüşe gıdanın yanı sıra enerji fiyatlarının da destek olduğunu belirterek, “Gelecek dönemde, TL’nin güçlü kalmaya devam etmesi durumunda bu katkı daha belirginleşecek” dedi.
Merkez Bankası sıkı duruşunu koruyacak
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Enflasyonu düşüren kalem gıda oldu. Aylık yüzde 2.79 gerilyen gıda fiyatları manşet enflasyonu 0.69 puan aşağıya çekti. Her ne kadar aylık enflasyondaki düşüş yıllık rakamı aşağıya çekse de Merkez Bankası’nın faiz kararlarında dikkate aldığı çekirdek enflasyonunda yukarı yönlü seyir devam ediyor” dedi. Kömürcüoğlu, şöyle devam etti: “TL’deki zayıflık, kur geçişkenliği tarafından etkili olmaya devam ediyor. Momentumdaki seyrin hâlâ yukarı yönlü olması nedeniyle Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu koruyacağını düşünüyoruz. Yüzde 8.4 olan yıl sonu tahminimizi koruyoruz.”

Haberin Devamı