Gazete Vatan Logo

Canan Karatay: 'Uzun ve sağlıklı yaşamak için...'

Hatay'ın Altınözü ilçesinde 2.Altınözü Zeytin ve Zeytinyağı Festivali kapsamında Altınözü ilçesine gelen Kalp Cerrahı ve İç Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı yaşamla ilgili bilgiler verdi.

Canan Karatay: 'Uzun ve sağlıklı yaşamak için...'

Sağlıklı Yaşam Söyleşisi kapsamında vatandaşlarla bir araya gelen Prof. Dr. Canan Karatay, zeytin ve zeytinyağının faydaları ve Altınözü için önemine vurgu yaptı. Canan Karatay, "Zeytin altındır, zeytinyağı ise altın özüdür. Altınözü zeytinleri Toroslardan gelen rüzgârlarla beslenir. Bu yüzden doğaldır. Zeytin ağaçlarının uzun süre yaşamalarının sırrı içerdiği vitamin ve minerallerdir. Bizler de uzun yaşamak istiyorsak zeytin tüketmeli, zeytinyağını da soframızdan eksik etmemeliyiz. Zeytinyağı yıllarca yağ diye yasaklandı. Şimdiye kadar zeytinyağı ile ilgili söylenenlere inanmayın. Doğada 30 tür yağ bulunmaktadır. Bu yağlar sağlıklı olduğu sürece bir canlının, bir bitkinin hayatta kalması için önemlidir. Sağlıklı bir şekilde doğup, büyümemiz için tüm yağların bir arada dengeli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Yağsız hayat hastalıktır. Yağsız hayat mümkün olmaz. Zeytinyağı, zeytin meyvesinin özüdür. En sağlıklı meyve suyudur. Zeytinyağı, anne sütünün aynısıdır. Anne sütü ile 12 veya 24 ay hiç besin almadan çocuklarımızın büyüdüğünü bilmekteyiz. Amerikalılar margarin kullanımını öneriyor. Onlar da zeytin yok ki nereden bilecekler zeytinin faydasını. Sizler doğal zeytinin kaynağındasınız. Sizlere tavsiyem günde 20 ile 40 adet zeytin tüketin. Zeytinde fazla kalori var diyorlar. Bu da yalandır. Zeytinyağında bitkisel kolesterol bulunmaktadır. Bilinenin aksine yağ değildir. Doğanın bize bahşettiği, anne sütü ve meyve suyudur" dedi.

Haberin Devamı

UZUN YAŞAMAK İÇİN ZEYTİNYAĞI TÜKETELİM

Zeytinyağının sağlık açısından tüketilmesinin çok önemli olduğunu anlatan Karatay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zeytinyağı karaciğer yağlanmasını önlemektedir. Şeker hastalığı, tansiyon, kalp hastalığı, kanser, Alzheimer, felç, depresyon ve inme gibi hastalıklar önler. Çocuklarımıza hasta olmamaları için zeytin yaprağı çayı içirelim. Yaşlılarımız da mutlaka tüketsin. Zeytinin kendisi gibi yaprağı da çok faydalıdır. Hasta olmamak, uzun yaşamak için mutlaka zeytin ve zeytinyağı tüketelim. M.Ö 5. yüzyılda Hipokrat; Zeytinyağı ile mide ülserini tedavi etmiştir. Aristo M.Ö. 4 yüzyılda 'zeytin ağacı kesenin başı kesilsin' demiştir. Biz de diyoruz ki zeytin ağacı kesmeyin. Her ağaç kesildiğinde benim içim yanıyor."

Haberin Devamı

Kaymakam Bülent Uygur ve Belediye Başkanı Rıfat Sarı, Altınözünün fahri hemşehrisi ilan edilen Prof. Dr. Canan Karataya Altınözü 2. Zeytin ve Zeytinyağı Festivaline katılımlarından dolayı plaket ve zeytinyağı takdim etti.