Gazete Vatan Logo

Çanakkale Zaferi olmasa başkent Konya olacaktı!

1. Dünya Savaşı'nın 100'üncü yıldönümünde, Vatikan gizli arşiv belgelerinin ışığında ve genç bir anzak askerin hikayesinden yola çıkarak bir kitap hazırlandı.

"Çanakkale 1915 Vakitan Gizli Arşiv Belgeleri Işığı'nda Frank Coffe Vakası" adlı kitapta daha önce hiçbir yerde yayımlanmayan yüze yakın belge bulunuyor.

Çanakkale Savışı'nın ilk günlerinde, İstanbul'da Vatikan'a gönderilen gizli belgeler gün yüzüne çıktı. Türkiye Katolik Ruhani Reisler Kurulu Basın Sözcüsü ve Kültür Ataşesi Rinaldo Marmara'nın üç yıl süren araştırmaları sonucunda Vakitan Arşivi'ndeki gizli belgelere ulaşıldı. Bu belgeler ise Rinaldo Marmara ve gazeteci Bülent Günal tarafından kibaplaştırıldı.



BAŞKENT KONYA OLACAKTI

Kitapta ilk defa dönemin Papalık Temsilcisi Monsenyör Angelo Maria Dolci’nin 6 Mart 1915 tarihli Papalık Sekreteri Kardinal Pietro Gasparri’ye gönderdiği 21 sayılı rapor da yer alıyor. Rapora göre savaşın gidişatına göre Osmanlı'nın başkenti Konya'ya taşıma planları aktarılıyor. Bu durum raporda şu sözlerle ifade ediliyor: "Çanakkale Boğazı’nda başlayan bombardıman hâlâ devam ediyor. Bu arada, Türk Hükümeti devlet hazinesi ve arşivlerle ilgili pek çok önlem aldı, bunların şimdiden Konya’ya gönderildiği söyleniyor. Hükümet ve Saray da oraya taşınacakmış. Her şey hazır, ama son anda neler olur bilemiyorum, çünkü burası bir sürprizler ülkesi. Bu arada şehirde günlük yaşam devam ediyor ve birkaç korkağın şehri terk edişi ve Türkler ile Almanlar’da fark edilen belli bir şaşkınlıkve kaygı dışında, her şey her zamanki gibi sürüp gidiyor.”

Haberin Devamı