Gazete Vatan Logo

Çanakkale Savaşı yıldönümünü kana bulayacaklardı

Avustralya'da polis, IŞİD'den ilham alan bir saldırı planını engellediğini açıkladı.

Operasyon kapsamında aralarında 18 yaşında iki gencin de bulunduğu beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Zanlıların, Çanakkale Savaşı'nın 100. yıldönümü anmaları kapsamında Melbourne kentinde düzenlenecek etkinliklerde polise saldırmayı hedefledikleri belirtiliyor.

Cumartesi günü erken saatlerde düzenlenen operasyona 200 civarında güvenlik görevlisinin katıldığı belirtiliyor.

Emniyet yetkililerinden Neil Gaughan gazetecilere operasyonla ilgili bilgi verirken, ele geçirdikleri kanıtların zanlıların adını İslam Devleti olarak değiştiren IŞİD'den etkilendiklerini ortaya koyduğunu söyledi.

Zanlılardan Sevdet Besim, çıkarıldığı mahkemede terör eylemi düzenlemeyi planlamakla suçlandı.

Yetkililer, 'kesici silahlarla' gerçekleştirilmesi planlanan olası saldırıdan da söz ederken, Neil Gaughan, zanlıların 'kafa kesmeyi' planladıklarına ilişkin bir kanıt olmadığını söyledi.

Zanlıların eylül ayında iki polisi bıçakladıktan sonra öldürülen Abdülnuman Haider'le bağlantılı oldukları da belirtildi.

Saldırı için belirlenen Anzak gününde, Çanakkale savaşları sırasında hayatını kaybeden Avustralya ve Yeni Zelandalı askerleri anmak için her yıl etkinlikler düzenleniyor.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, halka bu yıl 100. yıldönümü etkinliklerinin yapılacağı Anzak Günü'ne planladıkları gibi katılmaları çağrısında bulundu.

Abbott, ''Terörizme karşı verilecek en büyük yanıt birey olarak normal yaşamlarımıza devam etmek'' dedi ve güvenlik görevlilerinin halkın güvenliği için mümkün olan her önlemi aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Kaynak: BBC Türkçe