Gazete Vatan Logo

Çanakkale ruhu kol saati oldu

Çanakkale ruhu kol saati oldu

Çanakkale Savaşları’nın 100’ncü yılı, bir Türk markasının kol saati serisine ilham kaynağı oldu. Saat tutkunu ve koleksiyoneri olan Mete Oralarkaya (58), 2009 yılında kendi markası ile İsviçre’de saat üretmeye başladı. ‘‘TürkSaat’’ markası ile kendi tasarımlarını üretmeye başlayan Mete Oralarkaya, ‘‘Çanakkale Zaferi’nin 100’ncü yılına ithafen bir anı saati yapmaya karar verdim. Çanakkale’nin ruhu bence savaş değil, daha sonrasında devam eden barış sürecidir. Anzaklarla gelişen dostluk ve Atatürk’ün ‘Evlatlarınız, evlatlarımızdır’ sözüdür’’ şeklinde konuştu.

Düğmeler ‘mayın’

TürkSaat markası ile Hazerfen, Rumi, Mevlana ve İbn-i Sina temalı seriler üreten ve 1975 yılından beri Belçika’da yaşayan Mete Oralarkaya, ‘‘Yaptığım saatlere ruh katmak istiyorum. Benim gözümde bir saat zamanı gösteren bir alet olmaktan öteye, başka şeyler de ifade etmeli. Zamanı her yerde görebilirsiniz. Gallipoli 2015 (Gelibolu 2015)’te de, Çanakkale’yi anacak, hatırlatacak bir ruh katmak istedim’’ dedi. Gallipoli 2015, savaşın tüm izlerini üzerinde taşıyor nitelikte tasarlanmış. Örneğin saat 200 metre su geçirmiyor; bunun nedeni ise ‘müttefik güçlerin gemilerini batırdık ama bizim saatimiz suda batmaz’ anlamı taşıyor. Gallipoli 2015’in kurma düğmeleri ise mayın şeklinde tasarlanmış. Her düğmenin üzerinde 16 tane tetik izi var ve bunlar Nusret mayın gemisinde Osmanlı İmparatorluğu’nun elinde kalan son 16 mayınını Çanakkale Boğazı’na döşemesini temsilediyor.

Haberin Devamı

‘Atatürk’ün sözü: ‘Evlatlarınız, evlatlarımızdır’

Çanakkale’den Avustralya’ya dönen Anzakların torunları ile tanışan Mete Oralarkaya, Gallipoli 2015 projesini söylediğinde dedelerinin üniformalarındaki şapka ve omuzluklarında bulunan bronzların kendisine hediye edildiğini söyleyerek, ‘‘Ben de bu bronzları erittirip bu satin içindeki 10:30 yönüne iki tane minik kürecik koydurdum. Böylelikle satin içinde savaşı görmüş bir metal parça olacak. 10:30’u göstermesinin nedeni ise müttefik gemilerinin Çanakkale Savaşı’nı başlatan ilk top atışını yapmış olmasıdır. Saatin arka kapağında ise savaş cephelerini gösteren Gelibolu haritası zemini üzerine, Atatürk’ün Anzaklar için söylediği ‘Evlatlarınız, evlatlarımızdır’ sözünü Türkçe ve İngilizce olarak yazdım’’ dedi.

Haberin Devamı