Gazete Vatan Logo

Çanakkale Köprüsü’ne kredi için uzun kuyruk

Dünyanın en uzun asma köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’ne 2.6 milyar euroluk finansman sağlandı. 10 ülkeden 24 banka dev proje için 1.5 kat kredi limiti tahsis etti.

Çanakkale Köprüsü’ne kredi için uzun kuyruk

2023 metrelik ana açıklığı ve 318 metre yüksekliğindeki kuleleri ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nde ağırlıklı bölümü yabancı finans kurumları ile bankalardan olmak üzere 2 milyar 265 milyon euro tutarında finansman sağlandı. Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından kurulan Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme, 10 değişik ülkeden toplam 24 banka ve finans kuruluşundan kredi sağladı.

5 yılı geri ödemesiz

2 milyar 265 milyon euroluk kredinin yüzde 70’ine denk gelen 1 milyar 582 milyon euroluk bölümü yabancı bankalardan, 683 milyon euroluk bölümü de Türk bankalarının yabancı şubeleri tarafından sağlandı. Kredinin 5 yılı geri ödemesiz olmak üzere 15 yıl vadesi bulunuyor.

Piyasaların önde gelen temsilcilerinden oluşan banka ve finans kuruluşlarının projeye yoğun ilgisi sonucunda ihtiyaç duyulan kredinin 1.5 katı tutarında 3.6 milyar euro kredi limiti tahsisi gerçekleşti. Uluslararası Proje Finansman standartlarda yapılandırılan kredi, ECA ve İslami finansman yöntemlerini de içeren farklı kredi dilimlerinden oluşuyor. Koreli ‘KEXIM’ ile ‘KSURE’ 1 milyar euroluk nakit kredi ve garanti destekleri ile Türkiye’deki bir proje için bugüne kadar tahsis edilen en büyük kredi paketine imza attı. 10.3 milyar liraya mal olması beklenen köprü 2023’te hizmete açılacak.

Haberin Devamı

Dev projeye 18 yabancı 6 Türk banka kredi verdi
Projenin finansmanında yer alan 24 banka ve finans kuruluşunun isimleri şöyle: The Export-Import Bank of Korea, The Korea Development Bank, ICIEC, EKF, KSURE, Bank of China, Deutsche Bank, DZ BANK, KEB Hana Bank, ICBC, ING, Intesa SanPaolo, Kuwait Finance House K.S.C.P, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Natixis, Shinhan Bank, Siemens Bank, Standard Chartered, Akbank, Finansbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası.
İnşaat Pazar denize iniyor
1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında çalışmalar aralıksız sürüyor. Kara ile deniz sondaj çalışmalarının başarıyla bitirilmesinin ardından kuru havuz çalışmalarına geçildi ve buradaki inşa süreci sona erdi. Köprü ayak temelleri için çalışmalara başlanırken, deniz dibindeki inceleme ve kontroller tamamlandı. 18 Mart’ta da Lapseki’nin Şekerkaya mevkisi açıklarına getirilecek vinçle Kule Temel Betonu ve Kule Kazık Çakım töreni gerçekleştirilecek. Pazar günü yapılacak bu törenle köprünün Anadolu yakasında bulunan ayağının kazık çakımı yapılacak. Böylece köprünün denizdeki inşa çalışmalarına başlanacak.
İlk kez İslami finansman desteği
KuwaIt Finance House’un iştiraki Kuveyt Türk’ün sağladığı 200 milyon euro katkı ile doğrudan İslami finansmanın kullanıldığı Türkiye’deki ilk otoyol proje finansmanı özelliğini kazandı.

Haberin Devamı