Gazete Vatan Logo

Can Dündar ve Erdem Gül tutuklandı

Cumhuriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül ‘MİT TIR’ları soruşturmasında ‘silahlı örgüte üyeliği’ ve iki suçlamadan tutuklandı

Can Dündar ve Erdem Gül tutuklandı

Can Dündar ve Erdem Gül, MİT TIR’ları soruşturmasında çıkarıldıkları nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.

Dün sabah ifade vermek için İstanbul Adliyesi’ne giden Can Dündar ve Erdem Gül soruşturmayı yürüten İstanbul Başsavcıvekili İrfan Fidan’a ‘şüpheli’ sıfatıyla 2 saat ifade verdi. Başsavcıvekili Fidan, iki gazeteciyi “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek”, “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak” ve “silahlı örgüte üye olmak” suçlarından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk etti.

Haberin kaynağı soruldu

Sevk edildikleri İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından sorgulanan Dündar ve Gül arada kararı beklerken 6. kattaki mahkeme koridorunda gazetecilere açıklama yaptı. Dündar ifadesiyle ilgili “Savcı bu yayınladığımız haberin kaynağını ve nedenini sordu. Tabii bu tür şeylerde gazetecilerin kaynağını açıklamama hakkı var, bunu hatırlattık. ‘Kaynağımızı açıklamak zorunda değiliz’ dedik. Ama öte yandan neden yaptınız sorusunun nedeni çok açık. Burada kamuoyunun bilgilenme hakkı, devletin bir suç işliyorsa bunun ortaya çıkarılması bir gazetecilik görevidir, bunun altını çizdik. Uluslararası örnekleri verdik. Watergate’ten Wikileaks’e kadar pek çok örneği var. Ulusal güvenlikle ifade özgürlüğünün çıkar çatışması yaşadığı... Biz üstümüze düşeni yaptık ve bunun cemaatle ilgisi olmadığını da anlattık” dedi. Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme, Dündar ve Gül’ün tutuklanmasına karar verildi. Dündar kararın ardından “Üzülmeye gerek yok. Bunlar bizim için şeref madalyası. Mücadelemiz devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

MAHKEME GEREKÇEYİ AÇIKLADI

‘Kuvvetli suç şüphesi var, adli kontrol yetersiz kalır’

GAZETECİ Can Dündar ve Erdem Gül’ü tutuklayan İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği, kararını açıkladı. Kararda daha önce MİT TIR’larının durdurulması ve bu eyleme katılanlar hakkında Adana ve İstanbul Başsavcılıklarınca soruşturma başlatıldığı, Dündar ve Gül’ün bu soruşturmaları bilebilecek durumda oldukları belirtildi. Dündar ve Gül’ün, MİT TIR’larına ilişkin ‘devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgilerini yayınlamak’ suçundan yürütülen örgüt soruşturmasına rağmen bunları yayınladığı savunuldu. Kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu, atılı suçun yasadaki cezasının üst sınırı dolayısıyla bu aşamada adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağına hükmeden hakimliğin, Dündar ve Gül’ün üç suçtan tutuklanmalarına karar verdiği bildirildi.

Haberin Devamı