Bravo Türk doktorları

Haberin Devamı

Türk doktorlarının dünyada pek çok başarısı var. Buluşlarıyla, tedavi yöntemleriyle, cerrahi yetenekleriyle tıp literatürüne geçen Türk doktorlar elbette göğsümüzü kabartıyor. İşte sizlere dünya çapında başarılı Türk doktorlarından ve yaptıklarından bir demet:

* Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, obezite ve şeker hastalığına sebep olan geni buldu.

* Goethe Üniversitesi cerrahlarından Prof. Dr. Tayfun Aybek, kalp krizini önceden haber veren çip geliştirdi.

* Gaziantep Üniversitesi Plastik Cerrahi Başkanı Doç. Mehmet Mutaf’ın dudak yarığı konusunda geliştirdiği ameliyat tekniği, Fransa’da “en başarılı teknik” kabul edildi.

* Finlandiya Kuopio Üniversitesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu, böbrek taşlarına ‘nanobakteri’ adı verilen bir mikroorganizmanın yol açtığını kanıtladı.

* Arkansas Üniversitesi Çocuk Elektrofizyolojisi Bölümü Başkanı Doç. Volkan Tuzcu, çocukların kalp ritim bozukluluğunu ışın kullanmadan tedavi eden yöntem geliştirdi.

* Amerikan Nature Dergisi, Türk Dr. Murat Digiçaylıoğlu’nun ‘beyin kanamasından sonra hücrelerin ölmesini önleyen buluşu’nu duyurdu.

* Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde araştırmalarını sürdüren Dr. Hande Özdinler, bugüne kadar işlevi bilinmeyen Prion isimli proteinin beyin hücrelerinin yenilenmesi açısından önemini ortaya koydu.

* Houston Methodist Hastanesi Sindirim Hastalıkları Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Atilla Ertan, ‘ABD’nin en seçkin 10 hekimi’ arasına girdi.

* İstanbul 70’inci Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesi cerrahlarından Dr. Cengiz Türkmen, ameliyat sonrasında kırılmayı ve ağrıyı önleyen ‘omurlar arası sabitleyici’ geliştirdi.

* Memphis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semahat Demir, ABD’de Bilim-Sağlık Ödülü’ne layık görüldü.

* Cornell Üniversitesi Kısırlık Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutluk Oktay, kadınların menopozdan sonra da çocuk sahibi olabilmesini sağlayan bir yöntem geliştirdi.

* Columbia Üniversitesi Kardiyoloji Direktörü Prof. Dr. Mehmet Öz’ün yazdığı ‘You: The Owners Manuel’ isimli kitap, ABD’de piyasaya çıktığı gün Harry Potter ve Da Vinci Şifresi’ni geride bırakarak, 350 bin sattı.

* Türkiye Cumhuriyeti’nin Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, “Keneden korunmak için pantolon paçalarını çoraba sokun” dedi.

*****

Yıldırım Tuna’dan pazar fıkraları


Kleptomani

“Doktor, oğlumda kleptomani hastalığı var, her sokaktan gelişinde cebinde marketlerden çalınmış şeyler buluyorum” diye dert yanmış adam. “Ona bisiklet alın” diye cevap vermiş doktor. “Tamam doktor” demiş adam “Bisikletinin olması onun davranışlarında bir düzelme sağlar mı?” Doktor “Pek değil” demiş, “Ama kolay yakalanma şansını azaltır!”

Şemsiye

Yaz kampına gelen minik çocuğun bavulunu dolabına yerleştirirken bavuldan çıkan şemsiyeyi gören kamp müdürü “Aa” demiş, “Yaz günü bu şemsiye de neyin nesi?” Çocuk “Hayret efendim” demiş, “Sanki hiç anneniz olmamış gibi konuşuyorsunuz!”

Sarhoş

Sarhoşun biri meyhanenin önündeki kaldırımda bulduğu tek ağaca tutunuyor, güç kazanıp yürümek için tutunduğu koluyla ağacı itiyor, bir iki adımda bir daireler çizip tekrar aynı ağaca sarılıyormuş. “Kahretsin yahu” demiş sonunda, “Şimdi ne güzel evimde karımla beraber olacaktım, ormanda kaybolduk!”

Sihirbaz

Kadın psikiyatriste gidip “Kocam kendisini sihirbaz sanıyor, başımızı derde sokacak” diye şikâyet etmiş. “Eee, ne var bunda?” demiş doktor. Kadın “Kızın birini hortumun içine sokup ikiye kesti, bizi mahkemeye verdiler” deyince doktor tekrar sormuş: “Kızın ailesi mi?” Kadın cevaplamış: “Hayır, şimdilik hayvanat bahçesi müdürlüğü. Fillerinin hortumunun boyu kısaldı diye..!”

Rota

Kule: TWA 2341. Gürültüyü önlemek için acele 45 derece sağa dönünüz..

Pilot: Kule, biz 3 bin 500 feet’teyiz, buradan nasıl gürültü yapabiliriz ki?

Kule: TWA 2341. Siz hiç 747’nin 727’ye vurdugu andaki sesi duydunuz mu?

*****
Fırlama öğrenci

Geçen hafta öğrenci öğretmen ilişkilerindeki bazı komik olayları aktarmıştım. Bu yazıdan sonra bir okurum başından geçen olayı anlatan mesaj göndermiş. Benim de çok hoşuma gitti sizlere aktarıyorum:

Sınavda öğrenciler harıl harıl cevapları yazmışlar. Dersin sonunda hocanın otoriter sesi yükselmiş: “Tamam süre bitti, kalemleri bırakın ve kağıtları verin.” Öğrenciler kağıtlarını teslim ederken bir öğrenci hâlâ yazmaya devam ediyormuş. Hoca yüksek sesle bu kez bu öğrenciyi uyarmış kağıdını bırakması için.

Ama öğrenci hâlâ devam ediyormuş. Sonunda hoca kağıtları toplayıp çantasına koyacakken öğrenci yerinden fırlamış ve kağıdı uzatmış. Hoca hiç de gülmeyen bir yüzle “Senin kağıdını almıyorum, hakkını kaybettin” demiş.

Öğrenci boynunu büküp ayakta dururken “Hocam” demiş, “Benim kim olduğumu biliyor musunuz?” Hoca sıkkın bir ifadeyle “Bilmiyorum, kimsin söyle bakalım?” der demez öğrenci elindeki kağıdı hocanın tuttuğu kağıtların arasına sokuvermiş. Sonra da “Nasıl olsa kim olduğumu bilmiyorsunuz hocam” diyerek sınıftan çıkmış. Hızlı zekâ değil mi?

*****

Bugün Star’da Ruhat Mengi’nin programındayım

Haftalardır seçtiği konu ve konuklarıyla pazar günlerinin en çok izlenen programlarından biri olan Ruhat Mengi ile Her Açıdan’ın bu haftaki konuklarından biri de benim. Siyasette dini motiflerin kullanılmasından, ekonomideki kaderciliğe, dokunulmazlıklardan yolsuzluklarla ilgili hukuk ihlallerine kadar pek çok konunun tartışmaya açılacağı programda geçen haftaki konuşmalarıyla büyük ilgi gören Galatasaray Üniversitesi doçentlerinden Ümit Kocasakal, CHP milletvekili Atilla Kart, yıllardır ekonomi konusunda çok ciddi uyarılar yapan Prof. Osman Altuğ da var.

Kaçırmayın derim.

*****

Üç şeyden sakın

Geçenlerde Bahattin Yücel sohbet ederken anlattı. Çok eski bir deyim. Ben de not aldım. Üç şeyden kendinizi mutlaka sakının, çünkü iyi sandığınız bu şeyler ummadığınız anda başınızı derde sokar:

İltifat-ı ümeradan: Yani zenginin övgüsünden.

Şebnem-i nisadan: Yani kadının gözyaşından.

Şems-i sitadan:

Yani kış güneşinden.

Bir düşünün yanlış mı?

*****

Yanlışlar

Dünkü yazımda Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker’in adını nasıl olduysa Cem Topçu olarak yazmışım. Ayrıca partinin adı da Liberal Parti değil, Liberal Demokrat Parti. Hem genel başkandan, hem partiden hem de siz değerli okurlarımdan özür dilerim.

DİĞER YENİ YAZILAR