Gazete Vatan Logo

Çamlıca Camii Belli Oldu

Jürinin birinciliğe değer bir proje bulamadığı yarışmada ikinci olan ve iki kadın mimarın çizdiği 6 minareli caminin Çamlıca’ya yapılması kararlaştırıldı

Çamlıca tepesine yapılacak cami projesi belli oldu. Jürinin birinciliğe değer bir proje bulamadığı yarışmada ikinci olan ve iki kadın mimarın çizdiği 6 minareli caminin Çamlıca’ya yapılması kararlaştırıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul’un her yerinden görülecek” diyerek tanımladığı ve tartışmalara neden olan caminin yapımı için İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nce bir proje yarışması düzenlenmişti. Osmanlı Türk mimarisi üslubunu yansıtacak 30 bin kişilik cami için 62 çizim derneğe teslim edildi. Yaklaşık 2 ay gibi kısa bir sürede çizilen projelerin değerlendirmesi ise açıklanan tarihe yetişmedi. Şartnameye göre 10 Eylül’de ilan edilmesi gereken sonuçlar dün ilan edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman’ın başkanlığını yaptığı ve çoğunluğu TOKİ mimarlarından oluşan 7 kişilik jürinin birinciliğe değer bir proje bulamadığı açıklandı. İki proje ikinciliğe layık görülürken proje sahipleri toplam 225 bin lira para ödülü kazandı. Birincilik ödülü olan 300 bin lira para ödülü sahipsiz kalırken iki projeye de üçüncülük ödülü verildi.

Kararı dernek verdi
Sonuçların kamuoyuna açıklanmasının ardından da dernek yönetimi dereceye giren projeler arasından uygulanacak projeyi seçti. Dernek başkanlığına getirilen işadamı Ergin Külünk, jürinin ikincilik ödülüne layık gördüğü ‘SAS33’ rumuzlu projenin Çamlıca’ya uygulanmasına karar verildiğini söyledi. Hayriye Gül Totu ve Bahar Mızrak’ın çizimini yaptığı proje 6 minaresi ve klasik üslubuyla dikkat çekiyor. İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, gelecek hafta yarışmaya katılan bütün projeleri teşhir edeceklerini ve kamuoyuna tanıtacaklarını ifade ederek, “Çamlıca’ya yapılacak cami bağışlarla inşa edilecek. Cami projesinin, 100 milyon lirayı geçeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın projeyle ilgili değerlendirmede bulunup bulunmadığına ilişkin soru üzerine Külünk, “Sayın Başbakanımız çok yoğun. Büyük ihtimalle herkes gibi medyadan öğrenecek ve beğenmiş olacaktır inşallah” dedi.

Derneğe teslim edilen projelerin arasında bu ilginç mimari de yer alıyordu.

57 bin metrekare üzerine yapılacak
Yarışmanın şartnamesine göre, cami, Üsküdar Çamlıca mevkisinde 57 bin 511 metrekarelik alan üzerinde, ibadet ile birlikte eğitim ve sosyal kültürel ihtiyaçların karşılanması hedefi doğrultusunda inşa edilecek. Cemaat kapasitesi avlu dahil 30 bin kişi olarak tasarlanacak camin, yaklaşık 15 bin metrekarelik alan üzerine oturtulacak. Eğitim ihtiyacının karşılanmasına yönelik 50’şer kişilik 10 derslik, sosyal ve kültürel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik 750 kişilik konferans salonu, 250 kişilik toplantı salonu, kütüphane, sergi salonu ile birlikte tasarımın gerektirdiği mekanlar ile bin kişilik otopark düzenlenecek, gasilhane ve yemekhaneyle diğer teknik alanlar da cami bünyesinde oluşturulacak.

Haberin Devamı