Gazete Vatan Logo

Camime dokunma!

İsveç’te son haftalarda 3 caminin kundaklanmasının ardından İsveçliler ülkede yaşayan Müslümanlara destek için son saldırının gerçekleştiği caminin girişini kalp şeklinde destek mesajlarıyla süsledi

Camime dokunma!

İslamofobik saldırılara sahne olan İsveç’te, ülkede yaşayan Müslümanlara destek amacıyla bir eylem düzenlendi. Eyleme katılanlar, Uppsala kentinde bulunan ve daha önce duvarına İslam karşıtı mesajlar kazınan bir caminin duvarına, üzerinde destek mesajları yazan kalp şeklinde kağıtlar yapıştırarak eşi görülmemiş bir eyleme imza attı. Destek mesajları yapıştırılan camiye, bir gün önce molotof kokteylli saldırı düzenlenmiş, ancak şans eseri camiye bir zarar gelmemişti. Stockholm, Götheburg ve Malmö kentinde toplanan binlerce kişi de “Camime dokunma” sloganıyla saldırıları kınayan yürüyüşler düzenledi.

Din özgürlüğüne tehdit

Stockholm’de yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı protestoda polis güvenlik önlemleri aldı. Olaysız geçen protestoya katılan İsveç Kültür Bakanı Alice Bah Kuhnke, hükümetin gelecek ay İslamofobi’ye karşı önlemler alacağını söyledi. Protestoları, İsveç Müslüman Konseyi (SMC) ve İsveç Genç Müslümanları (SUM) gibi grupların da aralarında bulunduğu 40’tan fazla grup düzenledi. Stockolhm’ün kuzeyindeki Uppsala şehrinde yapılan protestoda konuşan Yerel Yönetimler Bakanı Ardalan Shekarabi de, “İnsanların camilere gitmekten korkmasının dini özgürlüğe karşı tehdit olduğunu” söyledi. Öte yandan cami kundaklamalarının ardından İsveç polisi güvenlik önlemlerini artırma kararı aldı. Polis, ibadethanelerin temsilcileri ile diyalogun artırılması, güvenlik polisi ile işbirliğinin öne çıkarılması ve özel olarak camilere dikkat edilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

Bir yılda 12 saldırı

İsveç’in güneydoğusundaki Eskilstuna kentinde 25 Aralık’ta bir caminin kundaklanmasında çıkan yangında 5 kişi yaralanmıştı. İsveç’in güneyindeki Eslöv kentinde ise 26 Aralık’ta kundaklanan bir camide maddi hasar meydana gelmişti. İsveç’te ırkçılık ve yabancı düşmanlığı üzerine çalışmalar yapan Expo Vakfı’nın araştırmasına göre, geçen yıl ülkede camilere yönelik en az 12 saldırı yapıldı. Bunun ayda en az bir saldırı anlamına geldiğini ifade eden Expo Vakfı’nın baş editörü Daniel Poohl, camilere yönelik saldırıların her zaman yetkililere bildirilmediğine dikkati çekti.

Haberin Devamı