Gazete Vatan Logo

Camilerde kıble kontrolü

Adapazarı'nın Korucuk Mahallesi'nde 1964 yılında yapılan caminin kıblesinin yanlış olduğu ortaya çıktı

Sakarya Müftülüğü'nce il genelindeki tüm eski camilerin kıblelerinin doğru olup olmadığının tespiti için araştırma başlatıldı.

Sakarya Müftülüğü'nün il genelindeki camilerde kıblelerininin doğru yönde olup olmadığını araştırmasına neden olan olay, Adapazarı'nın Korucuk Mahallesi'ndeki Korucuk Camii'nin kıblesinin 23 derece yanlış olduğunun ortaya çıkmasıyla başladı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından bölgede yaptırılan konutlarda oturanlar, camide namaz kılarlarken durumu fark etti ve müftülüğe bildirdi. Camiye gelen Müftülük teknik heyeti, takometrenin üzerine yerleştirdiği pusula ile yaptığı incelemede kıblenin 23 derece yanlış olduğunu tesbit etti. Müftülük, camide yeni kıble yerini belirlerken cemaat ise olayın şaşkınlığını yaşadı.

125 yıllık geçmişi olan, daha önce köyken şimdi anakente bağlı mahalle haline gelen Korucuk'ın sakinleri, yıllardır namaz kıldıkları camide, vefat eden yakınlarını da yine yanlış kıbleye göre cenaze namazlarını kılıp defnettiklerini söyledi.Köy Mezarlığı'nda, 1995 yılında şehit olan piyade Komando Er Adil Aslan'ın kabri de bulunuyor.

79 yaşındaki Halit Duruk, cami açıldığından beri burada namaz kıldığını söyleyerek, "Kıblenin yanlış yönü gösterdiğini öğrenince şaşırdık. Bu güne kadar kıblemiz yanlış yeri gösteriyormuş. Camiyi yapan ustalara biz de yardım etmiştik. Demek ki o zaman ustalar ve biz kıbleyi yanlış hesaplamışız. Yanlışlık, toplu konut yapılan bölgeye cami inşatı yapılmasıyla ortaya çıktı. Ölçüldü biçildi ve bizim caminin kıblesinin yanlış yeri gösterdiği tespit edildi" dedi. Duruk, bugüne kadar camide kıldıkları namazın kabul olup olmayacağını hemen İl Müftülüğü'ne sorduklarını belirterek şunları kaydetti:

"Yanlışlıkla ve bilmeden kıble yönü yanlış tayin edilmesinin bu güne kadar kıldığımız namazımızı etkilemeyeceği söylendi. Bu bizi rahatlattı. Yanlışlık ortaya çıkar çıkmaz da doğru kıbleye göre namazlarımızı kılıyoruz. Camimizi yıkamayız. Yeniden düzenleyip ibadetimizi burada sürdüreceğiz. Ya da yeni bir cami yaparız."

Korucuk Camii Dernek Başkanı Mahmut Coşkun da kıblenin yanlış yeri göstermesinin ortaya çıkmasıyla çok şaşırdıklarını ve üzüldüklerini söyledi. Coşkun, "Artık doğru kıbleye göre namazımızı kılıyoruz" derken, bu camiyi inşa eden ustanın kentte 4 caminin inşaatını daha yaptığını belirtti.

İBADET KABUL OLUR

Sakarla Müftüsü Sinan Cihan ise Korucuk Camii'nin kıblesinin yanlış olduğunun 5 Ekim'de belirlendiğini belirterek, "Bize konu gelince araştırdık. Ölçüm yaptık. Cami kıblesinin 23 derece hatalı olduğunu tespit ettik. Bunun üzerine camide gerekli düzenlemeleri yaparak saft yerlerini belirledik. Bu cami 42 yıllık bir cami. Burada cemaatın kıldığı namaz kabul olur. Endişe etmesinler" diye konuştu.

Müftü Cihan ortaya çıkan bu durumun ustalar tarafından yıllar önce yapılan başka köy camilerinde de olabileceği ihtimaline karşılık il genelindeki eski camilerde arastırma yapacaklarını da söyledi. Sakarya'de 160 cami bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı